Αποκλειστικό – Νάξος: Στον Δήμο μεταφέρουν τις αρμοδιότητες για το σμυρίγλι. Άδηλο το μέλλον του, ανάστατοι οι κάτοικοι των χωριών

Newsroom
16/11/2023 10:57
 
 
 

 

Με αιφνιδιαστική διάταξη σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταβιβάζει δικαιώματα και αρμοδιότητές του για τη σμύριδα στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, την απαραίτητη υποδομή και την εγγύηση λειτουργίας των σμυριδωρυχείων μετά το 2026, με αοριστίες, κενά, λάθη, αντιφάσεις, συγχύσεις. Έτσι το προνόμιο εργασίας θα μεταβληθεί σε προνόμιο…ανεργίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του naxostimes.gr το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Επιτροπή αυτή, την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το παζάρι έγινε σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ ΜΟΝΟ του Δημάρχου, του κόμματος της Ν.Δ. και της κυβέρνησης, χωρίς καμιά ενημέρωση των σμυριδεργατών και των σμυριδικών Κοινοτήτων. Γι’ αυτό δεν είχε μπει η ρύθμιση στο αρχικό νομοσχέδιο και δεν έγινε δημόσια διαβούλευση. Μόνο προχθές που κατατέθηκε στη Βουλή αποκαλύφθηκε η ρύθμιση.

Έτσι εξηγούνται τα προεκλογικά μισόλογα του δημάρχου ότι ο Δήμος πρέπει να πάρει το σμυρίγλι. Το κράτος ήθελε να το ξεφορτωθεί και μεταβιβάζει τα δικαιώματά του, χωρίς τις απαραίτητες δικλείδες εξασφάλισης του μέλλοντος του μεταλλεύματος και συνολικής αντιμετώπισης των πολύπλοκων και πολύπλευρων προβλημάτων που το συνοδεύουν.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις» προστέθηκε την τελευταία στιγμή το άρθρο 48. Σαν αιτιολογία αυτής της τροπολογίας αναφέρονται τα εξής εξωφρενικά:

«Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος λειτουργίας των ορυχείων σμύριδας στη νήσο Νάξο. Ειδικότερα, σήμερα δεν υπάρχει συνέχιση της δραστηριότητας λόγω της αδυναμίας στελέχωσης του Γραφείου Σμυριδωρυχείων της Νάξου, με άτομα που έχουν τις απαιτούμενες ειδικότητες για τη λήψη και τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Κάθε χρόνο, για τα σχετικά ασφαλιστικά δικαιώματα που υπολογίζονται με βάση την απασχόληση των σμυριδεργατών, θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για τη διαδικασία καταβολής τους, δεδομένης της αδυναμίας υλοποίησης των εργασιών εξόρυξης και παραλαβής Ναξίας σμύριδας. Ως εκ τούτου μόνο με φορέα εκμετάλλευσης τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στον οποίο μεταβιβάζεται το δικαίωμα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης της εξηρημένης υπέρ του Δημοσίου Ναξίας Σμύριδας και η άσκηση του δικαιώματος αυτού δι’ αυτεπιστασίας από το 2023 και μετά, είναι δυνατή η διασφάλιση συνθηκών υγείας και ασφάλειας των σμυριδεργατών, των περιοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος».

Το άρθρο 48 με τίτλο «Μεταβίβαση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της σμύριδας Νάξου» έχει ως εξής:

Το άρθρο 48 του σχεδίου, που δόθηκε για διαβούλευση από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, αφορούσε το προσωπικό της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων και Ενέργειας:

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι σμυριδεργάτες και οι Κοινότητες της Ορεινής Νάξου, μετά τον αιφνιδιασμό και την έκπληξη, διαβουλεύονται για να βρουν τρόπους απάντησης σε αυτή τη μονομερή και αυθαίρετη ενέργεια, αφού δεν προηγήθηκε οργανωμένος διάλογος, αλλά παρασκηνιακά πολιτικά παιχνίδια. Η απάντηση και η αντίδραση τους αναμένεται τις προσεχείς μέρες.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για πρόχειρη ρύθμιση από ανθρώπους, οι οποίοι δεν ξέρουν σε βάθος και πλάτος το πρόβλημα ούτε τις δυνατότητες της πλειοψηφίας του Δήμου που έχει άγνοια κινδύνου και φοβήθηκε, προκειμένου να περάσει τις παρασκηνιακές πολιτικές αποφάσεις, να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο -ενώ το συγκαλεί για γνωμοδοτήσεις για ψύλλου πήδημα-, προκειμένου να συζητηθεί το μείζον αυτό πρόβλημα για την ορεινή Νάξο. Νομίζουν ότι με μονομερείς ενέργειες, με ένα άρθρο και πέντε παραγράφους θα ξεμπερδέψουν.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.833 times, 1 visits today)

3 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*