Ρωτάς… γιατί; Γιατί δεν λειτουργεί; κι απάντηση δεν παίρνεις…

Newsroom
10/02/2024 11:31
 
 
 

 

Του Νίκου Λεβογιάννη, Φιλόλογου-πρώην Βουλευτή

1790: ένας καθολικός κληρικός στη Νάξο γράφει: «Ένα νοσοκομείον ήταν τέλος πάντων αναγκαιότατον, διά να μη χαθούν οι πτωχοί…».

1905: εκατό (100) χρόνια μετά, ένας άλλος, καθολικός επίσης κληρικός, ο αρχιεπίσκοπος Νάξου Φίλιππος Καμασέι λίγο καιρό από την άφιξή του στη Νάξο, γράφει: «Αφ’ ής επάτησα το έδαφος της Νάξου, της νέας προσφιλούς μοι πατρίδος, μετά ψυχικού άλγους παρετήρησα την έλλειψιν νοσοκομείου διά τους κατοίκους, τους εν εσχάτη ενδεία ευρισκομένους…».

1984, στις 6 Δεκεμβρίου, ιδρύεται στη Νάξο το Κοινωφελές «Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου».

1984, τον Σεπτέμβριο, πεθαίνει ο ναξιώτης Σταμάτης Λαμπαδάκης, μετανάστης στην Αμερική από νεαρή ηλικία και με τη διαθήκη του αφήνει στο Ίδρυμα την ακίνητη περιουσία του στη Χώρα Νάξου αξίας, το 1984, είκοσι εκατομμύρια δραχμές.

1985-1987, ιδρύεται και λειτουργεί το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑΞΟΥ μαζί με 6 ακόμη Κέντρα Υγείας στα Κυκλαδονήσια.

1999, στις 6 Ιουνίου, ανακοινώνεται, κατά την επίσκεψή του στη Νάξο, από τον Πρωθυπουργό Κων/νο Σημίτη η ίδρυση Νοσοκομείου στη Νάξο: «Εδώ στη Νάξο το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στη μετατροπή του Κέντρου Υγείας σε Νοσοκομείο».

1999, στις 29 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΠΔ ίδρυσης του Νοσοκομείου Νάξου.

2018, πεθαίνει στον Πειραιά η ναξιώτισσα Ιωάννα Κατσούλη, μετανάστρια στην Αμερική από νεαρή ηλικία, πριν από την κατοχή και με τη διαθήκη της αφήνει στο Νοσοκομείο της Νάξου την κινητή και ακίνητη περιουσία της «για να σώζει ζωές», αξίας περί το μισό εκατομμύριο ευρώ.

1790, 1905, 1984, 1985, 1999, 2018, 2024… έξι σταθμοί στην ιστορία του Νοσοκομείου Νάξου, διακόσια τριαντατέσσερα χρόνια από την πρώτη φορά που επίσημα τέθηκε η ανάγκη ίδρυσης Νοσοκομείου στη Νάξο, με κορυφαίο σταθμό το έτος ίδρυσής του, το 1999.

Και τι έγινε που ιδρύθηκε, τι έγινε που υπάρχει, το κτίριό του με τη μεγάλη πινακίδα στα ελληνικά και αγγλικά «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-HOSPITAL»;

Έχει σύγχρονο εξοπλισμό, έχει Οργανισμό, έχει το βασικό υγειονομικό προσωπικό, έχει μονάδα χειρουργείων, μονάδα τοκετών, έχει… έχει… όλες τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει, αλλά ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ως Νοσοκομείο, παρά μόνο ως… Κέντρο Υγείας.

Γιατί δεν λειτουργεί;
Ρωτάς κι απάντηση δεν παίρνεις.

Κι ας είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το 2009. Ναι, από το 2009. ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ χρόνια από σήμερα. 234 χρόνια από εκείνο το μακρινό 1790!

Υπάρχουν ευθύνες!!! Υπάρχουν και είναι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ…

Η κυβέρνηση και όσοι το διοίκησαν, ευθύνονται γι αυτό.
Είναι υπόλογοι στο λαό της Νάξου,
Είναι υπόλογοι σε εκείνους που αγωνίστηκαν για να ιδρυθεί, για να στηθεί, για να οργανωθεί,
Είναι υπόλογοι στους δυο αείμνηστους ναξιώτες μετανάστες, τον ΣΤΑΜΑΤΗ ΛΑΜΠΑΔΑΚΗ και την ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ, που άφησαν την περιουσία τους για να «ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΩΕΣ».

Ο αγώνας συνεχίζεται, γιατί η προστασία της υγείας είναι απαίτηση της κοινωνίας, είναι αγώνας ζωής, αγώνας διαρκής, δια βίου, αγώνας για το αύριο, για την τοπική κοινωνία, αγώνας ύπαρξης, αγώνας τέλος μνήμης στους ιδρυτές του και στους μεγάλους δωρητές του.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.400 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*