Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: «Σχεδόν ανύπαρκτα τα αποθέματα νερού» – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Newsroom
21/02/2024 17:27
 
 
 

 

Σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα υπάρχοντα αποθέματα νερού στους δύο ταμιευτήρες νερού στη Νάξο, γεγονός που – σύμφωνα με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – καθιστά εντονότερο το πρόβλημα της λειψυδρίας στο νησί, ειδικά όταν γίνεται αλόγιστη και σπάταλη χρήση του νερού ύδρευσης.

Οι ελάχιστες εισροές στα φράγματα και η μηδαμινή αναπλήρωση του υπόγειου υδροφορέα ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα «δύσκολο» καλοκαίρι, όσον αφορά στην κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών της Νάξου, γεγονός που οδήγησε τον Δήμο στο να υπενθυμίσει συγκεκριμένες ενέργειες εξοικονόμησης, ι οποίες θα συμβάλλουν στη διαρκή και ομαλή υδροδότηση του δήμου.

Βέβαια, στην κατακλείδα της ανακοίνωσης υπενθυμίζεται ότι σε διαπιστωμένες περιπτώσεις αυθαιρεσίας, σπατάλης ή αλόγιστης χρήσης του νερού ύδρευσης, θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ύδρευσης (διακοπή συνδέσεων, πρόστιμα κ.λπ.).

Οι δημότες ωστόσο αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σχέδιο του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Αγαπητοί μας δημότες και επισκέπτες του Δήμου μας,

Τα τελευταία χρόνια, αλλά και την περίοδο που διανύουμε, έχει γίνει πλέον συνείδηση το γεγονός, ότι το νερό είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και το οποίο πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε.

Παρατηρούμε πια κάθε χρόνο, ότι οι ανάγκες για νερό αυξάνονται, παράλληλα όμως το νερό οδεύει σε έλλειψη, καθότι βλέπουμε να καλύπτονται με δυσκολία ή υπάρχει ακόμη και αδυναμία κάλυψης, κατά περιόδους, ικανοποίησης όλων των αναγκών που προκύπτουν.

Σχεδόν άδεια η λιμνοδεξαμενή Εγκαρών όπως και το φράγμα Φανερωμένης (κεντρική φώτο)

Είναι γνωστό, ότι φέτος δεν έχουμε μέχρι σήμερα αναπλήρωση των υδατικών πόρων, τόσο στα υπόγεια, όσο και στα επιφανειακά νερά (ουσιαστική ανομβρία). Οι εισροές στα φράγματα πολύ ελάχιστες και η αναπλήρωση του υπόγειου υδροφορέα, επίσης η ελάχιστη. Το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται θερμό και με τάση αυξημένου τουρισμού.

Τα υπάρχοντα αποθέματα του νερού στους δύο (2) ταμιευτήρες, μέχρι σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν υπάρχει αυθαιρεσία, σπατάλη και αλόγιστη χρήση του νερού ύδρευσης.

Ο δήμος κάνει ότι είναι δυνατόν για να διαφυλάξει όχι μόνον την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Γι’  αυτόν το λόγο ενεργοποιεί λειτουργία αφαλατώσεων, λειτουργία νέων γεωτρήσεων, παρακολουθεί τις διαρροές στα δίκτυα ύδρευσης, τα συνδεδεμένα μέσω του σύγχρονου, ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος τηλεελέγχου – τηλεμετρίας, ενώ διασυνδέουμε και υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντοπίζονται και να επιδιορθώνονται όσο γίνεται πιο άμεσα οι βλάβες και να μειώνονται οι απώλειες νερού.

Παρά τις παραπάνω ενέργειές μας όμως, ουσιαστικής σημασίας πιστεύουμε ότι είναι και πρώτιστο γεγονός να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, ώστε να φροντίζουμε όλοι στο δυνατόν, για τη μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση του νερού ύδρευσης, ούτως ώστε, να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην διαρκή κι ομαλή υδροδότηση του δήμου μας.

Το νερό ύδρευσης πρέπει να περιοριστεί, μόνο για την ανθρώπινη κατανάλωση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε τους δημότες και επισκέπτες μας, να προσπαθήσουν όσο περισσότερο, στην εξοικονόμηση ποσοτήτων νερού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση κι εφαρμογή, τουλάχιστον στις παρακάτω προτεινόμενες ενέργειες εξοικονόμησης νερού.

1. Να μην χρησιμοποιούν νερό ύδρευσης, στην παρούσα περίοδο λειψυδρίας, για την πλήρωση πισινών και για πότισμα όποιων αγροτικών καλλιεργειών.

2. Να κατανοηθεί κι εφαρμοστεί μειωμένη άρδευση, πολύ περιορισμένου χρόνου, από τους δυο (2) ταμιευτήρες νερού (στον Κάμπο Εγγαρών και τους παραλιακούς οικισμούς Τ.Κ. Κορωνίδας), μια (1) φορά την εβδομάδα από δυο (2) ώρες.

3. Να επισκευάζονται αμέσως όλες τις διαρροές, που διαπιστώνονται σε όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

4. Να μην υπάρχει σπατάλη νερού για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, και λοιπών ομοειδών χώρων.

5. Οι βεράντες και τα σπίτια, να πλένονται με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχα. Άμεση επισκευή όλων των καζανακιών. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και οικονομικό όφελος στους λογαριασμούς.

6. Τα αυτοκίνητα να πλένονται σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με την χρήση κουβά και σφουγγαριού.

7. Βρύσες και βάνες ακόμη και για την προσωπική χρήση, να αποφεύγεται να ανοίγονται μέχρι τέρμα, καθότι καταναλώνονται υπέρογκες ποσότητες νερού, δίχως να απαιτείται.

8. Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων να χρησιμοποιούνται μόνο όταν γεμίσουν και σε οικονομικά προγράμματα.

9. Να μην χρησιμοποιούνται οι παροχές νερού εκτός οικισμών,που δεν αφορούν σε κατοικίες, όταν εξυπηρετούν αγροτεμάχια με καλλιέργειες και να μην χρησιμοποιούν το νερό ύδρευσης, για την άρδευσή τους.

10. Να ενημερώνουν όλοι οι ξενοδόχοι, τους επισκέπτες τους και τους ενοικιαστές, για την αναγκαιότητα περιορισμού της κατανάλωσης νερού ύδρευσης και της αλόγιστης σπατάλης του.

11. Εν κατακλείδι, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο, θα είναι όμως αναγκαίο να ληφθούν από το δήμο, ουσιαστικά μέτρα προστασίας και να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Ύδρευσης, με ό,τι προβλέπει (διακοπή συνδέσεων, πρόστιμα κλπ),όπου διαπιστώνεται αυθαιρεσία, σπατάλη ή αλόγιστη χρήση του νερού ύδρευσης.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 3.689 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*