Η ανάπλαση των οικοπέδων αεροπορίας και τα πεζοδρόμια στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου

Newsroom
06/03/2024 00:10
 
 
 

 

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου (Χώρα) συνεδρίασε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, συζητώντας σημαντικά θέματα για την ανάπλαση και βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του συμβουλίου Στράτος Φουτάκογλου και Γεωργία Περράκη της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής» σε σχετική ανακοίνωση, κύριο θέμα ήταν η συνολική ανάπλαση όλων των οικοπέδων της αεροπορίας -στην περιοχή του δημαρχείου- που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου από τις αρχές του 2000, με έμφαση στην ασφάλεια, την κινητικότητα, και την αισθητική βελτίωση του χώρου από την Λαϊκή Αγορά μέχρι το Δημαρχείο και την θάλασσα.

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη δημιουργίας πεζοδρομίων για την ασφάλεια των πεζών και προτάθηκαν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για την εκμετάλλευση ανεκμετάλλευτων χώρων. Τέλος, μετά από πρωτοβουλία των κ.κ. Στράτου Φουτάκογλου και Γεωργίας Περράκη, έγινε συζήτηση για τις αρμοδιότητες που θα εκχωρηθούν από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο στα συμβούλια και τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Η ανακοίνωση των μελών του συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Νάξου της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής»

Θέματα που συζητήθηκαν στο συμβούλιο της Δημοτική Κοινότητας Νάξου κατά τη δεύτερη συνεδρίασή του

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου (Χώρα) με παρόντα τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του. Μετά την πρώτη συνεδρίαση όπου, μεταξύ των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είχε τεθεί ξεχωριστό θέμα «η αξιοποίηση οικοπέδου της αεροπορίας», τα μέλη της παράταξης «Δύναμη Αλλαγής» Στράτος Φουτάκογλου και Γεωργία Περράκη, έφεραν θέμα την συνολική ανάπλαση όλων των οικοπέδων της αεροπορίας.

Να θυμίσω ότι στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 16-1-2024 ο κ. Μαυρογιάννης πρότεινε για το εν λόγω οικόπεδο το οποίο είναι όμορο με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (πίσω από τον μετεωρολογικό σταθμό), να οικοδομηθεί. Η θέση μας εξ αρχής ήταν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να διερευνηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής ανάπλασης όλων των οικοπέδων της αεροπορίας που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου από τις αρχές του 2000. Όπως επίσης πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα δόμησης τόσο στα πλαίσια του γενικού πολεοδομικού σχεδίου όσο και από την πλευρά της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Με πρωτοβουλία λοιπόν των δύο μελών της παράταξής μας ήρθε προς συζήτηση και αποφασίστηκε, ομόφωνα, η συνολική μελέτη ανάπλασης του χώρου από την Λαϊκή αγορά μέχρι το Δημαρχείο και την θάλασσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν να συνταχθεί μελέτη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν έχει οριστικοποιηθεί. Επιπλέον αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις ώστε να διευθετηθεί η κίνηση οχημάτων και πεζών στο τμήμα από Ταχυδρομείο μέχρι το τεχνικό γραφείο Πομόνη.

Προτάθηκε μάλιστα εκ μέρους μας η άμεση χάραξη πεζοδρομίου καθώς και η διερεύνηση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου των ορίων των ιδιοκτησιών ιδιωτών και δήμου. Ζητήθηκε επίσης να γίνει άμεση εκμετάλλευση του ανεκμετάλλευτου χώρου στην βορειοανατολική πλευρά των οικοπέδων με βραχυχρόνιες παρεμβάσεις έως ότου ολοκληρωθεί ο συνολικός σχεδιασμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρόμος αυτός είναι διαρκώς κατειλημμένος από αυτοκίνητα και από τις δύο πλευρές ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα κινούνται διαρκώς αυτοκίνητα εμποδίζοντας τους πεζούς να διέλθουν με ασφάλεια.

Ακόμη πιο σοβαρή από αυτή την άποψη (της ασφάλειας των πεζών) είναι η κατάσταση στον κεντρικό δρόμο από το Άλσος της Έλλης μέχρι το Λουκάκη και πιο συγκεκριμένα το τμήμα από τον Παιδικό Σταθμό μέχρι το Σούπερ Μάρκετ του Βασιλόπουλου. Το συμβούλιο και πάλι αποφάσισε ομόφωνα να ζητηθεί από τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν πεζοδρόμια. Προς την κατεύθυνση αυτή θα χρειαστεί προφανώς να γίνουν απαλλοτριώσεις αφού πρώτα διερευνηθούν και εδώ τα όρια των ιδιοκτησιών και τα ερείσματα του δρόμου.

Τέλος τα δύο μέλη της παράταξής μας έφεραν θέμα σχετικά με τις αρμοδιότητες που προτίθεται να εκχωρήσει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο σε όλα τα συμβούλια και τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 870 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*