Οι μοναδικές Λαμπαδηφορίες της Νάξου!

karnavali naxos 6
Newsroom
16/03/2024 19:11
 
 
 

 

Οι Λαμπαδηφορίες της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου αποτελούν πλέον έναν θεσμό που κάθε χρόνο προσελκύει ολοένα και περισσότερους φίλους από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε αυτήν την ξεχωριστό αποκριάτικο δρώμενο. Οι λαμπαδηφορίες φέτος θα πραγματοποιηθούν το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαρτίου. Οι υποψήφιοι λαμπαδηφόροι, στις 7:00 και με σημείο αναφοράς το Κάστρο της Νάξου, στην έδρα της Κινηματογραφικής Λέσχης, αλλά και το θεατράκι του Αγίου Μηνά παίρνουν το βάπτισμα του πυρός.

Λευκό σεντόνι, ασπρόμαυρες μπογιές, στάχυα, αναμμένοι πυρσοί, ο ήχος από τα τύμπανα και τις ιαχές των εκατοντάδων ατόμων αποτελούν το σκηνικό της κάθε Λαμπαδηφορίας…

Τα πειράγματα και το γέλιο δεν σταματούν, τα πρόσωπα βάφονται λευκά και μαύρα γύρω από τα μάτια, και οι υποψήφιοι λαμπαδηφόροι τυλίγονται με ένα λευκό σεντόνι φορώντας στάχυα στα μαλλιά και στην μέση. Απαραίτητος εξοπλισμός είναι η «δάδα» και η Λαμπαδηφορία ξεκινά…

Η Λαμπαδηφορία διασχίζει τα στενά και παραδοσιακά σοκάκια του κάστρου, με κατεύθυνση προς την Αγία Θεοδοσία και στη συνέχεια την παραλία της Χώρας, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία Μανδηλαρά. Εκεί, αφού πρώτα καεί το «σκιάχτρο», τους συμμετέχοντες και τους παρευρισκόμενους περιμένει άφθονο ρακόμελο και κρασί, ενώ η βραδιά ολοκληρώνεται με παραδοσιακή μουσική.

Φέτος, οι Λαμπαδηφορίες αφιερώνονται στη μνήμη του Γιώργου Μεσολογγίτη, ένα από τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου που δεν είναι πια μαζί μας…

Το νεότερο αυτό έθιμο, που έχει καθιερωθεί ως μια από τις σημαντικότερες αποκριάτικες δραστηριότητες στη Νάξο, έχει εμπνεύσει δημιουργούς και αποτυπώνεται σε ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και φωτογραφικά λευκώματα, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη «ψυχή» του δρώμενου.

Η Λαμπαδηφορία, που ξεκίνησε αυθόρμητα από μια παρέα φίλων της Κινηματογραφικής Λέσχης, έχει καθιερωθεί ως το κύριο αποκριάτικο δρώμενο της Χώρας της Νάξου.

Αυτό το οποίο κάνει τις Λαμπαδηφορίες να ξεχωρίζουν είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται Απολλώνια και Διονυσιακά στοιχεία.
Ο Διόνυσος αντιπροσωπεύεται με τη μέθη, τη μέθεξη και την έκσταση, ο Απόλλωνας με το φως. Άλλωστε οι προαναφερθέντες θεοί λατρεύτηκαν στην Αρχαία Νάξο και απ’ ότι φαίνεται υπολείμματα αυτής της λατρείας διαπερνούν τους αιώνες και την Ιστορία και αναβιώνουν στις μέρες μας.

Κάθε χρόνο, οι νέες γενιές προσθέτουν νέους κρίκους στην αλυσίδα της παράδοσης, αποδεικνύοντας ότι οι Λαμπαδηφορίες είναι ένα δρώμενο που συνεχίζει να ενθουσιάζει και να εξελίσσεται.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.615 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*