VIDEO:Εγκαινιάστηκε ο ΧΥΤΑ Νάξου (φώτος)

egkainia xyta naxou 211
admin
08/02/2017 14:53
 
 
 

Με την πρέπουσα επισημότητα εγκαινιάστηκε σήμερα ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Νάξου, με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικου και παρουσία του βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και επάρχου Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη, του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και πλήθους εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Παρόντες στα εγαίνια και οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας” κ.κ. Βασίλης Βρούτσης και Αντώνης Βασαλάκης.

Το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό τόσο για τη Νάξο, όσο και για τις Μικρές Κυκλάδες, αφού συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος των νησιών. Παράλληλα, βάζει τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση των πέντε νησιών (η οποία συνεπάγεται υπέρογκα πρόστιμα για τον Δήμο και τη χώρα) και αποτρέπει τον υπαρκτό κίνδυνο κατολίσθησης στη θάλασσα τόνων σκουπιδιών από τον ΧΑΔΑ στη θέση «Τίμιος Σταυρός».

egkainia xyta naxou 72

Γ. Χατζημάρκος: «Έργο τεράστιας σημασίας»
Στη μεγάλη σημασία του ΧΥΤΑ, αλλά και στις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν για να παραδοθεί το έργο στους νησιώτες, αναφέρθηκε ο κ. Χατζημάρκος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.
«Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρισκόμαστε σήμερα στη Νάξο, για να παραδώσουμε στην κοινωνία – τόσο της μεγαλονήσου των Κυκλάδων, όσο και των μικρότερων νησιών, της Ηρακλειάς, της Δονούσας, της Σχοινούσας και του Κουφονησίου – ένα έργο τεράστιας σημασίας.
Ίσως κάποιοι να αμφέβαλαν ότι το έργο θα προχωρούσε και θα έμπαινε σε λειτουργία, όταν πριν χρόνια ξεκινούσε ο σχεδιασμός του. Η κατασκευή του ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη και παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα που δημιούργησαν καθυστερήσεις.
Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα εδώ, είναι η απόδειξη ότι πιστέψαμε σε αυτό και ότι αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό που χρειάζεται πρωτίστως η χώρα μας, είναι η αφοσίωση στον στόχο, η συνεργασία και η σκληρή δουλειά. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Νάξο και τα γύρω νησιά, όχι μόνο γιατί βάζει τέλος στον εφιάλτη της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αλλά και γιατί από εδώ και εμπρός οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων» επισήμανε ο κ. Χατζημάρκος.

egkainia xyta naxou 65

Μ. Μαργαρίτης: «Περνάμε στην εποχή της αειφορίας»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» για την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ. «Ο ΧΥΤΑ Νάξου ήταν από την πρώτη στιγμή στην κορυφή της ατζέντας της Δημοτικής Αρχής, καθώς ήταν και είναι έργο μεγίστης σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας λύση στο τεράστιο θέμα της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων που υποβάθμιζαν το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας και έθεταν τον Δήμο σε κίνδυνο των βαρύτατων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νάξου αλλά και την αποκατάσταση των 11 ΧΑΔΑ που ήταν διάσπαρτοι στα πέντε νησιά μας, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σήμερα περνάει από την εποχή των χωματερών και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, στην νέα εποχή της αειφορίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαργαρίτης.

egkainia xyta naxou 84
Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική Πολιτεία για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς και όλους τους πρώην δημάρχους και περιφερειάρχες ονομαστικά, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους συνεργάτες του και όσους συνέβαλαν στη δρομολόγηση και υλοποίηση του έργου.

egkainia xyta naxou 149

Νέα έργα στη Νάξο
Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι «η προσπάθεια για την ανάπτυξη της Νάξου και των νησιών των Μικρών Κυκλάδων δεν σταματά με τον ΧΥΤΑ, αλλά θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», καθώς ήδη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας της περιόδου 2014-2020 μια σειρά έργων που θα δώσουν νέα εικόνα και νέες προοπτικές.
Ανάμεσα σε αυτά είναι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου, η Αφαλάτωση Ηρακλειάς, το Κέντρο Κοινότητας Νάξου, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου και η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων που θα αναβαθμίσει τον ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

egkainia xyta naxou 168

Το ιστορικό του έργου
Ο ΧΥΤΑ Νάξου κατασκευάστηκε σε έναν χώρο συνολικής έκτασης 170 στρεμμάτων, καταλαμβάνοντας τα 44 από αυτά. Έχει μέση ετήσια δυναμικότητα 15.450 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων και σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει για 20 χρόνια, με δυνατότητα την 20ετία αυτή να δεχτεί συνολικά 463.500 κυβικά μέτρα αποβλήτων.
Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 τον Φεβρουάριο του 2012, με δικαιούχο την Εγνατία Οδό ΑΕ και η σύμβαση υπογράφτηκε τον Μάιο του 2014.
Ο συνολικός του προϋπολογισμός έφτασε τα 10,4 εκ. ευρώ, από τον οποίο ένα μέρος θα μεταφερθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, ενώ ένα μέρος των απαλλοτριώσεων πληρώθηκε από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Η κατασκευή του ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη, καθώς παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα που δημιούργησαν σοβαρές καθυστερήσεις:
*η αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των εκτάσεων όπου κατασκευάστηκε το έργο, η οποία τελικώς δεν έγινε αποδεκτή από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά
*η μη έγκαιρη παρακατάθεση των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις
*οι σημαντικές ζημιές που υπέστη το έργο από ακραία καιρικά φαινόμενα στις αρχές του 2016
Τα προβλήματα ξεπεράστηκαν χάρη στη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια, τον Δήμο, την Εγνατία Οδό ΑΕ και τον ανάδοχο, για να φτάσει το έργο στην ολοκλήρωσή του και την έκδοση από την Περιφέρεια της απόφασης που έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία του.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το έργο της αποκατάστασης των 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (7 στη Νάξο και 1 σε καθένα από τα 4 άλλα νησιά), με προϋπολογισμό 2,7 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε και αυτό από το Ε.Π. ΠΕΡΑΑ. Με τους πόρους αυτούς έγινε και η εγκατάσταση ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε καθένα από τα 5 νησιά, προκειμένου να γίνεται η συγκέντρωση των απορριμμάτων και στη συνέχεια η μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ.

{youtube}rSIF0t17h3s{/youtube}

 

egkainia xyta naxou 2 egkainia xyta naxou 1egkainia xyta naxou 8egkainia xyta naxou 43egkainia xyta naxou 47egkainia xyta naxou 50egkainia xyta naxou 55egkainia xyta naxou 59egkainia xyta naxou 61egkainia xyta naxou 62egkainia xyta naxou 82egkainia xyta naxou 103egkainia xyta naxou 112egkainia xyta naxou 120egkainia xyta naxou 124egkainia xyta naxou 135egkainia xyta naxou 142egkainia xyta naxou 159egkainia xyta naxou 161egkainia xyta naxou 166egkainia xyta naxou 169egkainia xyta naxou 170egkainia xyta naxou 180egkainia xyta naxou 188egkainia xyta naxou 196egkainia xyta naxou 200egkainia xyta naxou 218egkainia xyta naxou 219egkainia xyta naxou 221egkainia xyta naxou 223egkainia xyta naxou 224egkainia xyta naxou 226egkainia xyta naxou 227egkainia xyta naxou 231egkainia xyta naxou 233egkainia xyta naxou 234

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*