Ημέρα πένθους για τη Χριστιανοσύνη. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη τη χώρα και οι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες όπου κορυφώνεται το Θείο δράμα.
Την κορύφωση του Θείου δράματος με έναν ξεχωριστό τρόπο βίωσαν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου που κατέκλυσαν το εξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας, στο Καστράκι Νάξου και συνόδεψαν την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Ένας λιτός επιτάφιος, φτιαγμένος με θαλασσόξυλα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολιχνίου Νάξου Κυριάκο Σαλτερή, στολισμένος με κρίνα και αγριολούλουδα που προκαλεί δέος.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή περιφορά Επιταφίου που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου που βρέθηκαν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στην παραθαλάσσια εκκλησία Αγία Γρηγορούσα στην περιοχή Καστράκι της Νάξου.
Το μοναδικής ομορφιάς τοπίο συνδέεται απόλυτα με το σκηνικό του θείου δράματος… Το πένθιμο παραθαλάσσιο σκηνικό συμπληρώνεται από τον Εσταυρωμένο… Ένας Σταυρός φτιαγμένος κι αυτός από τον κ. Σαλτερή, με ξύλα της θάλασσας από τη γύρω περιοχή, όπως και το σώμα του Χριστού που είναι καρφωμένο επάνω του.
Παρόλο που ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος ο κόσμος που συμμετείχε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στο εξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας έσπασε ρεκόρ καθώς ήταν πολύ περισσότερος από κάθε άλλη χρονιά.
Καθόλη τη διάρκεια της περιφοράς, τον επιτάφιο συνόδευαν οι ψαλμωδίες των πιστών συνοδεία από το παραδοσιακό σουβλιάρι.
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο αν. υπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, αντιδήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για ένα νεότερο έθιμο του Πάσχα στη Νάξο που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πολιχνίου Νάξου, με τη συμπαράσταση και τη σύμφωνη γνώμη του Ιερέα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της κοινότητας Σαγκρίου Νάξου, όπου αμέσως μετά τη λειτουργία στην Αγία Γρηγορούσα, οι πιστοί συνοδεύουν τον επιτάφιο στην παραλία του Καστρακίου και τον περιφέρουν μέσα στη θάλασσα χωρίς να τους φοβίζουν οι καιρικές συνθήκες της ημέρας, ούτε καν τα μποφόρ που πιθανόν να πνέουν στην περιοχή.
Να αναφερθεί ότι ο Επιτάφιος της Αγίας Γρηγορούσας Καστρακίου Νάξου και ο Επιτάφιος του Αγίου Ελευθερίου – Αγίου Νικολάου στην περιοχή Καλάμια της Τήνου, είναι οι μοναδικοί Επιτάφιοι στην περιοχή των Κυκλάδων, που η περιφορά τους γίνεται μέσα στη θάλασσα.
Η περιφορά του Επιταφίου στη θάλασσα γίνεται το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφού ο ιερέας της περιοχής θα πρέπει να λειτουργήσει και να κάνει περιφορά επιταφίου σε δυο ακόμη εκκλησίες…
Τέλος να σημειωθεί ότι το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου της Παναγίας Γρηγορούσας μέσα στη θάλασσα ξεκίνησε το 2012 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολιχνίου. Τον πρώτο χρόνο ελάχιστοι ήταν οι πιστοί που συμμετείχαν… Έκτοτε και μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα μέσα από τα ρεπορτάζ του naxostimes.gr αρχικά, το έθιμο έγινε γνωστό στο πανελλήνιο και κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.
Κυριάκος Σαλτερής: «Ο ίδιος ο επιτάφιος αποφάσισε»
Όπως λέει αποκλειστικά στο naxostimes.gr ο Κυριάκος Σαλτερής, ο άνθρωπος που έχει φιλοτεχνήσει τον επιτάφιο της Αγίας Γρηγορούσας, αρχικά υπήρχε προβληματισμός για τη διαδρομή της περιφοράς του Επιταφίου, όπου τελικά, «ο ίδιος ο επιτάφιος αποφάσισε» και εντελώς αυθόρμητα επιλέχτηκε η παραλία του Καστρακίου και η θάλασσα.
«Είχαμε έναν επιτάφιο δανεικό από το Φιλώτι στην αρχή. Όλοι ήταν προβληματισμένοι για το που θα γίνει η περιφορά του επιταφίου μέχρι που …ο ίδιος ο Επιτάφιος αποφάσισε, να πάει στη θάλασσα. Έτσι δεν έμεινε κανένας δυσαρεστημένος» σημειώνει ο κ. Σαλτερής.
Ο Κυριάκος Σαλτερής που είναι κάτοικος της περιοχής του Καστρακίου και πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πολιχνίου Νάξου, όταν για πρώτη φορά είδε τον Επιτάφιο του Φιλωτιού μέσα στη θάλασσα, σκέφτηκε ότι «δεν ταίριαζε με το περιβάλλον» κι έτσι αποφάσισε να φτιάξει έναν Επιτάφιο με ξύλα που βρήκε στη θάλασσα και στη γύρω περιοχή.
«Όταν είδα τον Επιτάφιο του Φιλωτιού στο νερό για πρώτη φορά, κατάλαβα ότι δεν κάνει, δεν ταιριάζει με το περιβάλλον και έφτιαξα αυτόν με τα θαλασσόξυλα» τονίζει.
Περισσότερες φωτογραφίες
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις