Στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ το λατομείο στο Σαγκρί Νάξου

admin
20/02/2015 02:49
 
 
 

Με τον τίτλο "Μαζική διαμαρτυρία για λατομείο στη Νάξο – Ζητά αδειοδότηση επέκτασης μέσα σε αρχαιολογικό χώρο" παρουσίασε την Πέμπτη αναλυτικό ρεπορτάζ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.

Στο ρεπορτάζ παρουσιάστηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που διατάσσει κλείσιμο του λατομείου ενώ, όπως λέει "ο επιχειρηματίας επιχειρεί να εξασφαλίσει την αδειοδότηση βρίσκοντας σύμμαχο και το δήμαρχο Νάξου που γνωμοδότησε θετικά". Το ρεπορτάζ επίσης κάνει λόγο για κείμενο καταγγελίας το οποίο υπέγραψαν και οι 500 κάτοικοι του Σαγκρίου, ζητώντας την οριστική απομάκρυνση του σπαστηροτριβείου. Σε καταγγελ΄ια για το παραπάνω θέμα έχει προχωρήσει και ο Ναξιώτης δημοσιογράφος Κωσταντίνος Μπογδάνος.

Σας παραθέτουμε αυτούσιο το θέμα όπως παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ

Σία Κοσιώνη (δημοσιογράφος):  Ένα λατομείο αδρανών υλικών έχει ξεσηκώσει ένα ολόκληρο χωριό στη Νάξο. 

Οι κάτοικοι υπέγραψαν μαζικά καταγγελία ζητώντας από το δήμαρχο του νησιού να ανακαλέσει τη θετική εισήγηση για τη λειτουργία του λατομείου που είναι σε αρχαιολογικό χώρο και σε περιοχή natura. 

 

Κατερίνα Χριστοφυλλίδου (ρεπόρτερ): Ακριβώς, διαμαρτύρονται γιατί αγνοείται όπως λένε απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας που ζητά την παύση λειτουργίας του λατομείου από το 2007. Επικαλούνται τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου εκεί υπάρχει ο αρχαίος ναός της Δήμητρας και κάνουν έκκληση σε περιφέρεια και υπουργείο πολιτισμού την ύστατη ώρα να μην εγκρίνουν την αδειοδότηση. 

 

Ρεπορτάζ: Την αρμονία του τοπίου στο Σαγκρί της Νάξου μέσα σε αρχαιολογική και προστατευόμενη natura περιοχή όπου βρίσκεται ο αρχαίος ναός της Δήμητρας από τους αρχαιότερους ναούς στον Ελλαδικό χώρο, διακόπτει το νέο λατομείο αδρανών υλικών. Επί 15 χρόνια λειτουργεί χωρίς άδεια και παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ διέταξε παύση της λειτουργίας του το 2007, ο επιχειρηματίας τώρα διεκδικεί επέκταση της δραστηριότητας του.

 

Τόνια Αγιοπετρίτου (δημοσιογράφος, καταγγέλουσα): Γενικά το λατομείο αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην περιοχή, την καταστρέφει. Όταν γίνονται εξορύξεις ολόκληρο το χωριό σείεται. Το Σαγκρί είναι χαρακτηρισμένο, ως ο Μυστράς του Αιγαίου διότι έχει 36 Βυζαντινά εξωκλήσια, έχει τον πολύ σπουδαίο Αρχαίο Ναό της Δήμητρας του 6ου π.Χ. αιώνα. Στα πρότυπα αυτού του ναού, έχει χτιστεί και ο Παρθενώνας…

 

Ρεπορτάζ (Κατερίνα Χριστοφυλλίδου): Και οι 500 κάτοικοι του Σαγκρίου υπέγραψαν κείμενο καταγγελίας ζητώντας την οριστική απομάκρυνση του σπαστηροτριβείου. 

Γιώργος Μανιός, κάτοικος Σαγκρίου και καταγγέλλων: Ποιος το μεθόδευσε αυτό; Ο ίδιος ο επιχειρηματίας το καταλαβαίνω, ο δήμαρχος όμως, που πήγε στο συμβούλιο και το αποφάσισε και του έδωσε την άδεια μαζί με την τεχνική υπηρεσία… τι έγινε εκεί πέρα; 

 

Σία Κοσιώνη: Η απόφαση του ΣτΕ είναι σαφής και διατάσσει κλείσιμο του λατομείου, ωστόσο ο επιχειρηματίας αλλάζοντας την επωνυμία της επιχείρησης και μετατοπίζοντας τη λατομική δραστηριότητα μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά εντός όμως δημοσίων κτημάτων επιχειρεί να εξασφαλίσει την αδειοδότηση βρίσκοντας σύμμαχο και το δήμαρχο Νάξου που γνωμοδότησε θετικά. Ωστόσο ο δήμαρχος από την πλευρά του αρνείται να τοποθετηθεί δημόσια και παραπέμπει στο internet. 

 

Μανόλης Μαργαρίτης (δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων): Σας λέω και πάλι ότι η θέση μου είναι δημόσια. Αν ανοίξετε το internet και δείτε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου γράφει καθαρά μέσα τη θέση μου.

Κωσταντίνος Μπογδάνος (δημοσιογράφος, καταγγέλλων): Δημιουργεί απορία και γεννάει ερωτηματικά πως ο δήμος Νάξου παραβαίνοντας τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ επιλέγει να εισηγηθεί τη συνέχιση της λειτουργίας μιας επιχείρησης η οποία έχει καταπατήσει και αποψιλώσει δημοτική περιουσία υπό νέα επωνυμία, υπό βιτρίνα ουσιαστικά ενάντια στη βούληση ενός ολόκληρου χωριού. 

 

Σία Κοσιώνη: Επί 15 χρόνια ο τοπικός σύλλογος αγωνίζεται για το κλείσιμο του λατομείου συλλέγοντας από τις υπηρεσίες όλα τα σχετικά έγγραφα και απευθύνοντας εκκλήσεις. Το αίτημα κρίνεται από το περιφερειακό συμβούλιο Ν. Αιγαίου στις 20 Φεβρουαρίου και η καταγγέλλων απευθύνουν ύστατη έκκληση. 

 

Κωσταντίνος Μπογδάνος: Καλούμε την Περιφέρεια αλλά και τα αρμόδια υπουργεία στο πνεύμα της νέας διακυβέρνησης τιμιότητας και διαφάνειας να ελέγξουν την περίπτωση αυτή και να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα της περιοχής.

 

Μανιός Γιώργος (κάτοικος Σαγκρίου): Σαφώς θα πρέπει κάποιοι να το ψάξουν το θέμα γιατί κρύβονται διάφορα πράγματα από πίσω.

 

Τόνια Αγιοπετρίτου: Η τελευταία έκκληση που κάνουμε είναι στον υπουργό πολιτισμού τον κ. Ξυδάκη, του οποίου την ευαισθησία γνωρίζουμε στα θέματα πολιτισμού να σκύψει πάνω στο θέμα αυτό. 

 

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο του δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ της 19ης Φεβρουαρίου. Το παραπάνω θέμα είναι το τελευταίο του κεντρικού δελτίου. 

(Visited 178 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*