Σαγκρί Νάξου – Αναβίωση του Κλήδονα: Μια μαγεμένη νύχτα με παραδοσιακά έθιμα και το κάψιμο των Μάηδων (φώτος+video)

Κλήδονας Σαγκρί
Newsroom
25/06/2024 01:01
 
 
 

 

Το έθιμο του Κλήδονα αναβίωσε στο Σαγκρί Νάξου την Κυριακή το βράδυ, με μία …μαγική εκδήλωση που περιλάμβανε και το κάψιμο των Μάηδων.

Κλήδονας Σαγκρί

Ο Κλήδονας είναι ένα έθιμο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Πρόκειται για μια λαϊκή μαντική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Κλήδονας Σαγκρί

Το κάλεσμα ήταν για την Κυριακή το βράδυ όπου ο Σύλλογος του Σαγκρίου «ΠΝΟΕΣ» είχε προετοιμάσει την εκδήλωση η οποία συγκέντρωσε πλήθος κόσμου.

Κλήδονας Σαγκρί

Το στολισμένο γαιδουράκι, γύρισε τα σοκάκια του χωριού και συγκέντρωσε τους Μάηδες από τα σπίτια των κατοίκων και κατέληξε στον Άγιο Ελευθέριο που αρχικά αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα, όπως σημείωσε στο naxostimes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Μόσχα Βερνίκου.

Κλήδονας Σαγκρί

Η κ. Βερνίκου αρχικά μίλησε για το έθιμο του Κλήδονα και στη συνέχεια τρεις κοπέλες του χωριού, με τις στάμνες με το αμίλητο νερό στον ώμο, κατευθύνθηκαν στην αυλή του Αγίου Ελευθερίου και έριξαν το νερό στον Κλήδονα.

Κλήδονας Σαγκρί

Πρόσθεσαν τα φρούτα, τον σκέπασαν με κόκκινο πανί και τον κλείδωσαν. Χόρεψαν το τραγούδι του Κλήδονα και αφού τον άνοιξαν, πήραν η κάθε μία από ένα φρούτο λέγοντας μαζί με αγόρια της παρέας τα ανάλογα λόγια. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι κοπέλες επιστρέφουν στα σπίτια τους, προσέχουν ποιο όνομα ή λέξη θα πρωτακούσουν στο δρόμο για να το συσχετίσουν με την «ανοικτή τύχη» τους, εκείνη τη βραδιά.

Κλήδονας Σαγκρί

Ακολούθησε κέρασμα και χορός με παραδοσιακή μουσική και φυσικά το κάψιμο των Μάηδων -στο άγαλμα του Ξενάκη. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά πήδησαν πάνω από τη φωτιά …για να απαλλαγούν από το κακό.

Όπως μας είπε η κ. Βερνίκου ο πλούσιος μπουφές της εκδήλωσης ήταν προσφορά από τις νοικοκυρές του χωριού τις οποίες ευχαρίστησε όπως και όλους όσοι προσέφεραν για να πραγματοποιηθεί αυτή η όμορφη εκδήλωση. Η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συλλόγου και συμμετείχαν στα δρώμενα και την εκδήλωση.

Κλήδονας Σαγκρί Κλήδονας Σαγκρί

(φωτογραφίες: Νίκος Σκορδιαλός, Γιάννης Κοντόπουλος)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 573 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*