Ανακοίνωση της Κίνησης Save Naxos Water για τη διαμαρτυρία στο δημοτικό συμβούλιο – «Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί»

Newsroom
19/07/2024 00:39
 
 
 

 

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουλίου η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η πορεία που διοργάνωσαν οι κάτοικοι της Νάξου μαζί με αλληλέγγυους επισκέπτες του νησιού, στο πλαίσιο της Κίνησης για το Νερό της Νάξου – Save Naxos Water. Πάνω από 250 άτομα συμμετείχαν στην πορεία, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα υπέρογκα τέλη νερού και την κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων από τη Δημοτική Αρχή», όπως μεταξύ άλλων τονίζει η Κίνηση, σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει, τα πλήθη συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Χώρας και περπάτησαν μέχρι το Δημαρχείο, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις καταστολής που τους απαγόρευαν την είσοδο. Μετά από ένταση, κατάφεραν να εισέλθουν στο κτήριο και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν μετά από ειρηνική απαίτηση των διαδηλωτών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Κίνηση για το Νερό της Νάξου γνωστοποίησε τα αιτήματα της, τονίζοντας την ανάγκη για άρση των αυξήσεων στους λογαριασμούς του νερού, συζήτηση από μηδενική βάση, εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τη λειψυδρία και διαφάνεια στις αποφάσεις του Δήμου.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ακόμη ότι στάση της Δημοτικής Αρχής χαρακτηρίστηκε από αδιαφορία και απαξίωση, με τις απαντήσεις να δείχνουν ότι δεν σκοπεύουν να αλλάξουν κάτι μέχρι τον επόμενο προϋπολογισμό. Οι διαμαρτυρόμενοι δεσμεύονται να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να κλιμακώσουν τις δράσεις τους, τονίζοντας ότι η Κίνηση για το Νερό της Νάξου είναι πανναξιακή και αμεσοδημοκρατική, και θα συνεχίσει να αντιτίθεται στις καταστροφικές πολιτικές της Δημοτικής Αρχής.

Διευκρινίσεις από την Κίνηση για το Νερό της Νάξου – Save Naxos Water

Η Κίνηση για το Νερό της Νάξου – Save Naxos Water, ξεκαθαρίζει ότι η δράση αφορά όλους τους κατοίκους του νησιού, χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ ορεινής Νάξου και Λιβαδιών – Χώρας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα του νερού είναι σοβαρό και αφορά όλους τους δημότες ανεξαρτήτως τοποθεσίας. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Κίνηση δεν εξυπηρετεί κομματικά ή προσωπικά συμφέροντα και επισημαίνεται ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην επιβολή τελών, αλλά και στη βιώσιμη διαχείριση των πόρων, καθώς και στην ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών σχετικά με τα προβλήματα του νησιού.

Η ανακοίνωση της Κίνησης για το Νερό της Νάξου – Save Naxos Water για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

«Τίνος είναι βρε Αξώτες τα νερά;
Τίνος είναι βρε Αξώτες τα νερά;
Μήπως είναι του Λιανού;
Μήπως είν’ του Κατσαρά;
Τίνος είναι βρε Αξώτες τα νερά;»

Την Τρίτη 16/7 πραγματοποιήθηκε από τους κατοίκους της Νάξου αλλά και από αλληλέγγυους επισκέπτες του νησιού, συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθώς και πορεία με σκοπό την παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως ακριβώς είχε αποφασιστεί και προαναγγελθεί από την Συνέλευση της Κίνησης για το Νερό της Νάξου – Save Naxos Water.

Πάνω από 250 άτομα συγκεντρώθηκαν σε ένα κάλεσμα μόλις δύο ημερών και περπάτησαν όλη την παραλία της Χώρας μέχρι το Δημαρχείο, φωνάζοντας συνθήματα για το νερό, την αξία του, την ακαταλληλότητα της Δημοτικής Αρχής, την απαξίωση των κατοίκων και του πρωτογενή τομέα, την έλλειψη σχεδίου και φυσικά για τα υπέρογκα τέλη που επιβλήθησαν χωρίς κανέναν σχεδιασμό.

Η πορεία κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου την περίμεναν οι δυνάμεις καταστολής, απαγορεύοντας την, καθ’όλα νόμιμη, είσοδο των δημοτών στο κτήριο. Κατόπιν έντασης στην είσοδο, το σύνολο των συμμετεχόντων κατάφερε να μπει τόσο στο κτήριο όσο και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μια δεύτερη έκπληξη περίμενε τον κόσμο καθώς ο Δήμαρχος ζήτησε την παραμονή της αστυνομίας στον χώρο, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται. Μετά την ειρηνική αλλά δυναμική απαίτηση όλου του κόσμου που ήταν εντός της αίθουσας (πλην προφανώς της παράταξης της δημοτικής αρχής) οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν και συνθήματα αγανάκτησης γέμισαν την αίθουσα.

Στη συνέχεια έγινε ανάγνωση από μέλος της Κίνησης αναφορικά με τις απαιτήσεις των κατοίκων:
1. Άρση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την επιβολή των παράλογων αυξήσεων στους λογαριασμούς του νερού και στα τέλη.
2. Έναρξη της συζήτησης από μηδενικής βάσης λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε χωριού, νοικοκυριού ή επιχείρησης.
3. Εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος λειψυδρίας με σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και ορθή προτεραιοποίηση των αναγκών.
4. Άμεση ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τις αποφάσεις του Δήμου που έχουν ήδη ληφθεί, με απόλυτη διαφάνεια, όπως δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αφαλάτωση.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη και δεν μπορεί να αλλάξει εκτός κι αν υπάρχει έκτακτο ζήτημα. Προφανώς λοιπόν για τη δημοτική αρχή το ότι δεν υπάρχει νερό να ποτιστούν τα χωράφια δεν είναι έκτακτο θέμα. Το ότι το νερό στις βρύσες της Χώρας βρωμάει δεν είναι έκτακτο θέμα. Το γεγονός ότι χωριά πλήττονται από πολύωρες διακοπές νερού, δεν είναι έκτακτο θέμα. Το γεγονός ότι πλέον κάτοικοι λαμβάνουν πρόστιμα επειδή τόλμησαν να πλύνουν το χαλί τους, ενώ ο Δήμος και οι ξενοδόχοι καθημερινά καταβρέχουν τον παραλιακό δρόμο της Πλάκας, δεν είναι έκτακτο θέμα. Οι αυξήσεις των τελών με αναδρομική ισχύ δεν είναι έκτακτο θέμα.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος ενημερώθηκε ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού του Υπουργείου Εσωτερικού* είναι δυνατόν να απασχοληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης για μία ώρα. Η αντίδρασή του ήταν να ενημερώσει πώς είναι άπειρος στην ενασχόληση με τα κοινά.

Η διαμαρτυρία εντάθηκε ζητώντας επιτακτικά τη δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου για καινούργιο κύκλο συζητήσεων από μηδενική βάση και πάγωμα των αυξήσεων μέχρι να γίνει η συζήτηση. Η στάση της Δημοτικής Αρχής ήταν η πλήρης απαξίωση του κόσμου καθώς σταμάτησαν να μιλάνε δείχνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι δεσμεύσεις που έχουν πάρει απέναντι στους ιδιώτες προμηθευτές των αφαλατώσεων υπερβαίνουν των υποχρεώσεων τους απέναντι στους δημότες που αγωνιούν για τον τόπο. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος εγκάλεσε τους δημότες ότι αξιοποιούν λανθασμένα την Δημοκρατία η οποία τους δίνει το δικαίωμα να μιλήσουν.

Ακόμα όμως και όταν τελικά αποφάσισαν να μιλήσουν, οι απαντήσεις τους ήταν πώς δεν σκοπεύουν να αλλάξουν κάτι, τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο προϋπολογισμό. Κατέστησαν απολύτως σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρει η άποψη των πολιτών και ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον του νησιού, παρά μόνο σε ότι σχετίζεται με τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Το σύνολο του κόσμου που υπομονετικά παρέμεινε στην αίθουσα για περισσότερο από 5 ώρες (κι ενώ η Δημοτική Αρχή είχε αποχωρήσει) τους εγκάλεσε για όλη την κακοδιαχείρηση και την έλλειψη μελέτης τους απέναντι στα ζητήματα διαβίωσης του νησιού, αποχώρησε με μια υπόσχεση. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Αυτή μπορεί να ήταν η πρώτη φορά, δεν ήταν όμως η τελευταία.
Θέλουμε να το κάνουμε ξεκάθαρο:

Η κίνηση για τα νερά της Νάξου είναι πανναξιακή, δεν καπελώνεται από κανέναν, είμαστε όλοι οι Ναξιώτες μαζί με γενικές συνελεύσεις, αμεσοδημοκρατικά και θα μας βρουν απέναντι τους, ενάντια σε αυτή την καταστρεπτική πολιτική τους.

“Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες”

Κίνηση για το Νερό της Νάξου – Save Naxos Water

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*