Η εβδομάδα που η Νάξος «μετακομίζει» στου Ψυρρή (φώτος)

psiri naxos 2017 11
admin
13/04/2017 14:16
 
 
 

 

Ανεβαίνοντας την οδό Μιαούλη στου Ψυρρή μια γνώριμη μυρωδιά σε ακολουθεί.

Είναι αυτό το πικάντικο άρωμα του αρσενικού τυριού της Νάξου που έχει κατακλύσει όλο το δρόμο. Εδώ και πάνω από 60 χρόνια τη Μεγάλη Εβδομάδα παραγωγοί από το Φιλώτι δίνουν ετήσιο ραντεβού, στήνουν τους πάγκους τους με τα τυριά και τα ντόπια κρέατα και μεταφέρουν για λίγο τη Νάξο στην καρδιά της Αθήνας.

psiri naxos 2017 1

«Πολλά χρόνια γίνεται αυτό το έθιμο, αυτό το παζάρι. Κάθε χρόνο την Μεγάλη Εβδομάδα φέρνουμε αρνιά και κατσίκια και τα πουλάμε εδώ, στου Ψυρρή» λέει στο naxostimes.gr ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Φιλωτίου και πρόεδρος της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτίου, Βασίλης Κρασσάς.

«Η κίνηση φέτος είναι πάρα πολύ καλή. Ο κόσμος εκτιμά το καλό, το διαλέγει και το αγοράζει. Και τα δικά μας προϊόντα είναι αγνά» προσθέτει.

psiri naxos 2017 8

Ο Γιάννης Μουστάκης, παραγωγός, θυμάται τον εαυτό του από μικρό παιδί να ανεβαίνει στη Αθήνα μαζί με τον πατέρα του και να στήνουν τον πάγκο τους στου Ψυρρή.
«Κάθε Πάσχα ερχόμαστε εδώ και στήνουμε το δικό μας παζάρι με τα παραδοσιακά μας τυριά και τα φρέσκα κρέατα. Αυτή τη δουλειά την κάνουμε από πάππου προς πάππου. Από μικρό παιδί ερχόταν εδώ ο πατέρας μου και στη συνέχεια και εγώ» λέει στο naxostimes.gr o Γιαννης Μουστάκης.
«Τα τυριά μας φτιάχνονται στη Νάξο από ντόπιο κατσικοπρόβιο γάλα χωρίς συντηρητικά με όλα τα συστατικά του γάλακτος μέσα. Ο κόσμος γνωρίζει για τα τυριά της Νάξου. Μάλιστα πολλοί ζητούν και τα τυριά που φτιάχναμε παλιά με τη μούργα» προσθέτει ο κ. Μουστάκης, ο οποίος ευχαριστεί το δήμο Αθηνών για τη δυνατότητα που τους δίνει κάθε χρόνο να πωλούν τα προϊόντα τους μέσα στο κέντρο της πόλης.

psiri naxos 2017 2

Διασχίζοντας την Μιαούλη πίσω από τους πάγκους, δεν βλέπεις μόνο τους παλιούς παραγωγούς. Η νέα γενιά παίρνει σιγά σιγά τα ηνία από τους μεγαλύτερους και συνεχίζει μια παράδοση πολλών δεκαετιών.

Ένας από αυτούς τους νέους παραγωγούς είναι και ο Κωνσταντίνος Λιόφαγος. «Έχουμε φέρει εδώ αρνιά και τυριά της Νάξου, τα παραδοσιακά δηλαδή προϊόντα του νησιού. Οι τιμές μας είναι γύρω στα 8-9 ευρώ για το αρνί και το κατσίκι και στα τυριά είναι στα 10 ευρώ το κεφαλοτύρι. Η κίνηση είναι πεσμένη σε σχέση με άλλα χρόνια αλλά περιμένουμε να δούμε και τις επόμενες ημέρες πώς θα κινηθεί η αγορά».

psiri naxos 2017 5

«Το παζάρι αυτό γίνεται εδώ και 70 χρόνια. Το έχουμε μάθει από τους παππούδες μας και το συνεχίζουμε εμείς οι νεότεροι. Πουλάμε τυροκομικά προϊόντα και κρέατα. Η Νάξος φημίζεται για τα τυριά της οπότε ο κόσμος που έρχεται εδώ γνωρίζει ακριβώς τι θέλει να ψωνίσει» λέει ο Δεμένεος Μανιός.

«Είμαστε η καινούργια γενιά που συνεχίζουμε το έργο των προηγούμενων γενιών. Εγώ έχω φέρει εδώ στου Ψυρρή, κρέατα Νάξου και ντόπια τυριά (αρσενικό, ανθότυρο, ξυνομυζήθρα). Είμαστε 50 παραγωγοί που προσφέρουμε ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα στον κόσμο. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα φέτος λόγω της κρίσης, αλλά κι εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, μειώνοντας όσο γίνεται τις τιμές μας για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον κόσμο» τονίζει ο Ιωάννης Μουστάκης.

psiri naxos 2017 3

Οι παραγωγοί της Νάξου θα βρίσκονται στην οδό Μιαούλη στου Ψυρρή μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο μεταφέροντας ένα δείγμα της ναξιώτικης γαστρονομίας στο κέντρο της Αθήνας.

psiri naxos 2017 4

psiri naxos 2017 6

psiri naxos 2017 9

psiri naxos 2017 10

psiri naxos 2017 7

psiri naxos 2017 12

naxostimes.gr
Κυριακή Μαργαρίτη

(Visited 285 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*