Μιλώντας στον Talk Radio 98,9 ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, τόνισε ότι, λόγω της λειψυδρίας που πλήττει τη Νάξο, η ξακουστή Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. δεν θα φυτευτεί φέτος το φθινόπωρο και δεν θα υπάρχει στην αγορά.
Επιπλέον, για μία ακόμα φορά ο Δ. Καπούνης εξήγησε το πώς επηρεάζει η λειψυδρία τον πρωτογενή τομέα της Νάξου και αναφέρθηκε στο αίτημα της Ε.Α.Σ. και των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού μας «να μην χαθεί ούτε μία σταγόνα νερό στη θάλασσα».
«Όντως, αυτή τη στιγμή η Πατάτα Νάξου, ένα προϊόν Π.Γ.Ε., αντιμετωπίζει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης και επεσήμανε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να φυτευτεί πατάτα στο νησί το φθινόπωρο, όπως συνήθως γινόταν, λόγω της ανομβρίας, της ξηρασίας και της έλλειψης υποδομών. Από τα περίπου 1.000 στρέμματα πατάτας που φυτεύονταν τα προηγούμενα χρόνια, φέτος θα καλλιεργηθούν 10 με 20 κι αυτά για το φαγητό των παραγωγών. Στην αγορά δεν θα υπάρχει Πατάτα Νάξου, που θα έβγαινε υπό κανονικές συνθήκες τον Δεκέμβριο. Θα οργιάσει η νοθεία της Πατάτας Νάξου από τους κερδοσκόπους…».
Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε ότι «τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα εδώ» και σχολίασε πως «δυστυχώς, η Πολιτεία δεν έχει καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που θα χτυπήσει τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Νάξου.
Εάν είχαν γίνει κάποια έργα υποδομής πριν κάποια χρόνια, αυτή τη στιγμή το νησί δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα με το νερό. Για τον τριτογενή τομέα έχουν ενδιαφερθεί (με τη λειτουργία αφαλατώσεων) – το νησί μας, όμως, είναι αγροτοκτηνοτροφικό, το 50-60% της οικονομίας του στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Το αύριο για τους ανθρώπους αυτού του κλάδου είναι αβέβαιο».
Κατόπιν, ο Δ. Καπούνης στάθηκε εκ νέου στο (στάσιμο εδώ και τόσα χρόνια) έργο του φράγματος του Τσικαλαριού («ούτε το 5% δεν έχει υλοποιηθεί και τα κονδύλια για την πραγματοποίησή του είναι ευρωπαϊκά», δήλωσε μεταξύ άλλων) και στην ανάγκη για προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου, ώστε να μην χάνονται στη θάλασσα τα επεξεργασμένα του λύματα αλλά να αξιοποιούνται για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της Νάξου.
«Στην περιοχή του Λιβαδιού τα πηγάδια 50-60 ετών με 15-18 μέτρα βάθος έχουν ξεραθεί. Αν έχουν νερό, είναι υφάλμυρο, καθώς έχει εισχωρήσει η θάλασσα μέσα. Λόγω της λειψυδρίας δεν θα φυτευτούν ζωοτροφές και τα ζώα θα έχουν προβλήματα υγείας πίνοντας αυτό το ακατάλληλο υφάλμυρο νερό. Δεν γίνεται τίποτα για το νησί μας, που έχει ήδη τέσσερα Π.Ο.Π. προϊόντα και πάει για πέμπτο. Εκπέμπουμε SOS και ζητάμε να μην χαθεί ούτε μία σταγόνα νερό στη θάλασσα, μα κανείς ποτέ δεν μας άκουσε», κατέληξε ο Δ. Καπούνης.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment