Νάξος: Κινηματογραφική βραδιά αφιερωμένη στον Αλεν Ντελόν στις 28 Αυγούστου

Newsroom.
25/08/2024 16:39
 
 
 

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 στις 9.30 μ.μ. η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου διοργανώνει κινηματογραφική βραδιά αφιερωμένη στον Αλέν Ντελόν.

Στο Πνευματικό κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην Σχολή Ουρσουλινών) στο Κάστρο της Χώρας της Νάξου.

Τον εμβληματικό “ζεν πρεμιέ” του σινεμά που έφυγε στις 18 Αυγούστου απ’ τη ζωή.

Ο θρύλος του γαλλικού σινεμά Αλέν Ντελόν:

Ο Αλέν Φαμπιάν Μορίς Μαρσέλ Ντελόν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1935. Έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Στα 14 άφησε το σχολείο, εργάστηκε για ένα διάστημα στο κρεοπωλείο του πατριού του, στη συνέχεια κατατάχθηκε στο Γαλλικό Ναυτικό  και την περίοδο 1953-1954 υπηρέτησε ως πεζοναύτης στον Πρώτο Πόλεμο της Ινδοκίνας. Το 1956 επέστρεψε στη Γαλλία κι εργάστηκε σε διάφορες δουλειές. Η γνωριμία του με την ηθοποιό Μπριζίτ Ομπέρ στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει την καριέρα του στον κινηματογράφο, η οποία μετρά 88 ταινίες και επτά τηλεοπτικές. O ίδιος σκηνοθέτησε δύο ταινίες και έκανε την παραγωγή σε 32. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες, ανάμεσα τους οι: Λουκίνο Βισκόντι, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, Μικελάντζελο Αντονιόνι και Λουί Μαλ και κέρδισε έπαινο για τους ρόλους του σε ταινίες όπως: «Γυμνοί στον ήλιο» (1960), «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του» (1960), «Η έκλειψη» (1962), «Ο γατόπαρδος» (1963), «Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» (1967), «Ο κόκκινος κύκλος» (1970)  κ.ά. Το 1985 κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η ιστορία μας» (1984), ενώ το 1991, έλαβε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας. Το 1997 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την υποκριτική. Στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου του απονεμήθηκε η τιμητική Χρυσή Άρκτος και το 2019 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για την συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΓΩ Ο ΑΛΕΝ ΝΤΕΛΟΝ
(video)

Η εκπομπή γυρίστηκε το 1992 κατά την επίσκεψη του Αλέν Ντελόν στην Αθήνα. Ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός μιλά στη Δάφνη Μπόκοτα για τους σημαντικούς σταθμούς της προσωπικής και επαγγελματικής του πορείας, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Θυμάται τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, αλλά και το διάστημα που υπηρέτησε ως πεζοναύτης στον Πρώτο Πόλεμο της Ινδοκίνας, ενώ αποκαλύπτει ότι έγινε ηθοποιός για την αγάπη μιας γυναίκας. «Δεν ήξερα ποτέ τί ήθελα να κάνω στη ζωή μου, αλλά εκείνο που ήξερα ήταν ότι ήθελα να είμαι ο πρώτος», λέει χαρακτηριστικά. Αναφέρεται επίσης στην πρώτη του κινηματογραφική παραγωγή, που ήταν η ταινία «Ανυπότακτος» (1964), η οποία δεν γνώρισε επιτυχία, με αποτέλεσμα να χρειαστούν πέντε ολόκληρα χρόνια για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Κι αυτό έγινε με την ταινία «Μπορσαλίνο» (1970), η οποία έγινε παγκόσμια επιτυχία. Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, ήταν δική του ιδέα να γυριστεί η συγκεκριμένη ταινία επειδή ήθελε πολύ να συνεργαστεί με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό. Μιλά ακόμη, για τη συνεργασία του με μεγάλες σταρ του κινηματογράφου, όπως: Κατρίν Ντενέβ, Σιμόν Σινιορέ, Τζέιν Φόντα, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, αλλά και την συνάντηση του με την Κατίνα Παξινού, που ήταν πρώτη κινηματογραφική του μητέρα. Παράλληλα, εξηγεί γιατί δεν θέλησε ποτέ να κάνει καριέρα στο θέατρο: «Από τη φύση μου βρίσκομαι σε αντίθεση με τον θεατρικό χώρο, γιατί αισθάνομαι πολύ ελεύθερος. Παθαίνω κλειστοφοβία στο θέατρο. Δεν θέλω από σήμερα να ξέρω τι θα κάνω αύριο».

Ο Αλέν Ντελόν μιλά, ακόμη, για τον σύγχρονο κινηματογράφο και την τηλεόραση, για τους ρόλους που ονειρεύεται να ερμηνεύσει, για ταινία που ετοίμαζε εκείνο το διάστημα «Η επιστροφή του Καζανόβα», αλλά και για την καθημερινότητα του πίσω από τα φώτα και τη λάμψη. Τέλος, μαζί με τη Δάφνη Μπόκοτα επισκέπτονται την Ακρόπολη για την οποία αναφέρει: «Είναι η ιστορία όλων των πολιτισμών, ένας μαγικός και μοναδικός χώρος. Εγώ ζήτησα να έρθουμε εδώ, ήθελα να δω την Ακρόπολη. Είναι εντυπωσιακό να βρίσκεσαι στην κοιτίδα του πολιτισμού». Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες του και φωτογραφικό υλικό από την προσωπική και καλλιτεχνική του πορεία.

Συνέντευξη: Δάφνη Μπόκοτα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γ. Παπαδόπουλος
Παραγωγός: Ανθή Τούμπη
Έτος παραγωγής: 1992

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*