Συνεχίζονται το φθινόπωρο οι «Βεγγέρες Πολιτισμού» στη Νάξο με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (πρόγραμμα)

Newsroom
07/09/2024 23:33
 
 
 

 

Οι «Βεγγέρες πολιτισμού» συνεχίζονται και το φθινόπωρο στη Νάξο με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας και γλυπτικής, θεατρικές παραστάσεις όπως ο «Επικήδειος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και η κωμωδία «Εκ του πατρός γεννηθέντα», καθώς και μουσικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και η αστροβραδιά στις 14 Σεπτεμβρίου..

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μια χορευτική σύμπραξη σχολών των Κυκλάδων τον Οκτώβριο.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

Χώρα | Δημαρχείο
Looking for the Light
Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα “Looking for the Light” των 25 καλύτερων φωτογραφιών που επιλέχθηκαν από το σπουδαίο φωτογράφο του Magnum, Martin Parr και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Photometria International Photography Festival. Η έκθεση εφέτος ταξιδεύει στη Νάξο.
Διοργάνωση: Photometria International Photography Festival & Δήμος Νάξου και μικρών Κυκλάδων
Διάρκεια έκθεσης έως 10/9. Ώρες Λειτουργίας: καθημερινές 11:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00, Σαββατοκύριακο 18:00 – 21:00

Χώρα (Μουσείο Ι. Καμπανέλλη) | 19:30
Τα παιδικά εργαστήρια Εικαστικών και Φιλαναγνωσίας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ολοκλήρωσαν τον δημιουργικό κύκλο των μαθημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, τα έργα των παιδιών που έλαβαν μέρος στο Εργαστήριο Εικαστικών, με την καθοδήγηση της Αγγελικής Θεοφίλου εκτίθενται στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη, έως τις 29/9/2024, κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου (9:00-13:00 και 17:00-21:00)

Χώρα (Θέατρο Ι. Καμπανέλλης) | 20:00
«Οθέλος» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Από τη Θεατρική Ομάδα Main Point, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου.
Υπόθεση
Ο μαύρος Οθέλλος είναι αξιωματικός του στρατού της Δημοκρατίας της Βενετίας. Παντρεύεται κρυφά από έρωτα την όμορφη νεαρή Δυσδαιμόνα, χωρίς τη συναίνεση του πατέρα της, Βραβάντιου. Όταν ο Ιάγος, ένας κακόβουλος και απίστευτα φιλόδοξος στρατιώτης βλέπει την προαγωγή του να ναυαγεί από έναν νέο και άπειρο στρατιώτη τον Κάσσιο, βάζει σε εφαρμογή το εκδικητικό σχέδιο της συντριβής του Οθέλλου, ο οποίος εντελώς ανυποψίαστος πέφτει θύμα σε μια καλοστημένη πλεκτάνη που πλέκει αριστουργηματικά ο υποχθόνιος Ιάγος.
Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανέλλος, Σκηνικά – Κοστούμια: Έμιλυ Κουκουτσάκη, Μουσική Επιμέλεια: Νικηφόρος Χρυσολοράς, Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ, Φώτα: Δημήτρης Μαργαρίτης, Βοηθός σκηνοθέτη – Artwork: Ελευθερία Καψάλη
Ηθοποιοί – Διανομή
Αριστείδης Ψαρράς (Οθέλλος), Κατερίνα Καμπάση (Δυσδαιμόνα), Σπύρος Ανδριώτης (Ιάγος), Χρυσούλα Μπέρτση (Αιμιλία), Άννα Μαλλιαρού (Κάσσιος), Σάκης Παπαθεμελής (Βραβάντιος), Βάσια Θεμελή (Ροδρίγος), Ντίνος Φράγκος (Δόγης), Ζακ Σούσης (Λουδοβίκος), Νίκος Δαλιάνης (Μοντάνος), Βιβέτα Τερκεσίδου (Γρατιανός), Εμμανουέλα Μπέλλου (Μπιάνκα), Φίλιππος Μακροδημήτρης (Αγγελιοφόρος), Μαρίνα Αγγελάτου, Αγγελική Γιαννακοπούλου, Γεωργία Γαβρίδου, Έλσα Κοππάση, Πάνος Κτωρίδης, Κωνσταντίνος Μαλαπέρδας, Θανάσης Τομαράς (Στρατιώτες)
Είσοδος: 7 ευρώ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου

Ουρσουλίνες | 20:00
Εγκαίνια της έκθεσης Γλυπτικής «Τι είναι η αξιοπρέπεια;» του Νίκου Κανάκη
Τι σχέση μπορεί να έχει με τον άκαμπτο και φαινομενικά αυστηρό όγκο ενός μαρμάρου; Είναι το φως που θα αναδείξει την λαμπρότητα της αξιοπρέπειας, ή οι σκιερές πτυχώσεις που θα κρύψουν δίκαια τη σεμνότητά της. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο φως και τη σκιά, μια συνομιλία ανάμεσα στη ατομική ηθική και τα κοινωνικά πρότυπα. Η αξιοπρέπεια ενός υλικού που στο βωμό της εξέλιξης ξεχνιέται στο χρόνο, μαζί με την χαμένη ανθρώπινη αξιοπρέπεια που αγοράζεται για λίγη φήμη και χρήματα. Μαρμάρινες, ευθυτενείς παρουσίες που μας θυμίζουν ότι υπάρχει ακόμα ψυχή και αξιοπρέπεια.
Διάρκεια έκθεσης: Έως 13/9
Ωράριο λειτουργίας:
Καθημερινά 10:00 – 14:30, 17:00 – 21:00

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

Χώρα (Θέατρο Ι. Καμπανέλλης) | 21:00
Θεατρική παράσταση «Ο Επικήδειος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Μιχάλη Δουκάκη
Υπόθεση: Ένας ηλικιωμένος συγγραφέας, γυρνώντας από την κηδεία ενός καταξιωμένου συναδέλφου του και αγωνιώντας για τη δική του καταξίωση έστω και μετά θάνατον, τηλεφωνεί στον φίλο του και συνάδελφό του προσπαθώντας να τον πείσει να γράψουν τον Επικήδειο ο ένας του άλλου…
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Σκανάτοβιτς, Ερμηνεία: Μιχαήλ Δουκάκης
Διάρκεια: 80’
Φώτα και μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Σαγρής
Ομάδα Συντεταγμένοι

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου

2ο Γυμνάσιο |20:00
ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ στη Νάξο
20.00 – 21.00 : Παρουσίαση: Το ηλιακό σύστημα και ο Κόσμος έξω από αυτό
21.00 – 24.00: Ουρανογραφία – Παρατήρηση αστρονομικών αντικειμένων με τηλεσκόπια.
Ο Δήμος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση οργανώνουν μια «αστροβραδιά», που περιλαμβάνει παρουσίαση του ηλιακού συστήματος, καθώς και παρατήρηση αστρονομικών αντικειμένων με τηλεσκόπια και ξενάγηση στους αστερισμούς. Μερικά από τα αντικείμενα που θα παρατηρηθούν είναι η Σελήνη, ο Κρόνος και άλλα αντικείμενα βαθέως ουρανού.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

Ουρσουλίνες | 19:00
Εγκαίνια της Εικαστικής έκθεσης «Φευγαλέο και Αιώνιο»
Η καλλιτεχνική ομάδα Art of Life Collective παρουσιάζει την εικαστική έκθεση “Φευγαλέο και Αιώνιο”, των Ειρήνης Άψυχου, Αλεξίας Γραμμενίδου, Άλκηστης Παναγιωτοπούλου, Φρειδερίκης Παπασταυροπούλου, Μάρσυς Συρεγγέλα. Οι πέντε καλλιτέχνιδες εμπνέονται από το Κυκλαδικό Φως σκιαγραφώντας την πορεία μιας διαδρομής που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η φύση, η συνείδηση και η ζωή βρίσκονται σε μια συνεχόμενη αλλαγή, η οποία εμπεριέχει ταυτόχρονα τα στοιχεία της φθοράς και της εξέλιξης. Μέσω αυτής της θεματικής, οι καλλιτέχνιδες στοχάζονται στην αέναη μυστικιστική σχέση ζωής και θανάτου. Σκοπός της έκθεσης είναι να ανοίξει ένα διάλογο επάνω στο τι είναι “το Τέλος και η Αρχή”, οπτικοποιώντας την έννοια της αναγέννησης.
Επιμέλεια: Λίλα Νικολάου, Ειρήνη Άψυχου

Παράλληλα events:
Στις 23/9 ώρα 12:00 το πρωί, η Art of Life Collective προσκαλεί το κοινό σε μια διαλογιστική εμπειρία υπό τον ήχο του bendir, στο χώρο της έκθεσης.
Στις 25/9 ώρα 19:00 ο μουσικός Νίκος Μαυρίδης θα παρουσιάσει σόλο συναυλία βιολιού στην Καθολική Μητρόπολη.
Στις 27/9 ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί γιορτή με live μουσική στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ουρσουλινών. Διάρκεια έκθεσης έως 29/09. Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-19:00 | Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου κλειστά

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Απείρανθος | 21:00
Κρητική βραδιά με τον Αντώνη Μαρτσάκη και τους Νίκο Μαρεντάκη, Κανάκη Κοζωνάκη και Χαράλαμπο Πιτροπάκη.
Όταν σκέφτεσαι την Κρήτη, ο νους ταξιδέυει σε λύρες, λαούτα και κρητικά βιολιά, στην κρητική κουλτούρα που μοιάζει πραγματικά να διατηρείται στον χρόνο αναλλοίωτη.
Στη μουσική κουλτούρα της Κρήτης θα μας μεταφέρει ο Αντώνης Μαρτσάκης παρέα με τους Νίκο Μαρεντάκη, Κανάκη Κοζωνάκη και Χαράλαμπο Πιτροπάκη. Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε σε ένα κρητικό γλέντι που διοργανώνει στ’ Απεράθου με την υποστήριξη της τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΠΣ “Τα Φανάρια”.

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Χώρα (Θέατρο Ι. Καμπανέλλης) | 21:00
«Το νησί των θαυμάτων» από τη δημιουργική ομάδα του ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ, σε σκηνοθεσία Θανάση Κριτσάκη και Δημήτρη Μπαμπίλη
Η ομάδα ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ, προσανατολισμένη σε πρωτότυπες δραματουργίες που προκύπτουν μέσα από έρευνα, στρέφει την προσοχή της στην δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη και συγκεκριμένα στην θρυλική “Αυλή των θαυμάτων”, εστιάζοντας στη σύγκρουση συμφερόντων γύρω από τον υπερτουρισμό στα ελληνικά νησιά. Σκηνικοί δείκτες από την “Αυλή” του Καμπανέλλη προσκαλούν τόσο τους συντελεστές όσο και τους θεατές, ντόπιους και επισκέπτες, να συμμετάσχουν σε ένα καλειδοσκόπιο ανθρώπινων χαρακτήρων και περίπλοκων σχέσεων.
Σκηνοθεσία: Θανάσης Κριτσάκης – Δημήτρης Μπαμπίλης, Δραματουργία: η δημιουργική ομάδα του ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ, Συνεργάτης Έρευνας: Φιλίππα Καραμολέγκου, Σκηνικά – Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη, Βοηθός σκηνογράφου: Χριστοφίλη Κοντολέφα, Φωτισμοί: Ελένη Χούμου, Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη, Εμφανίζονται: Δάφνη Αηδόνη, Ειρήνη Κυριακού, Θανάσης Κριτσάκης, Δήμητρα Λούπη, Δημήτρης Μπαμπίλης, Ελένη Χούμου

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» | 19:00
“Διάλογος με το στάδιο” , παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μιχαλόπουλου.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Γενικός Διευθυντής Ο.Α.Κ.Α. Κωνσταντίνος Χαλιορής.
Το Στάδιο στέκεται κοντά μας 40 χρόνια. Μας έχει υποδεχθεί, μας έχει αγκαλιάσει, μας έχει διασκεδάσει, μας έχει κάνει περήφανους, μας έχει ξυπνήσει συναισθήματα και έχει γράψει ιστορία. Σήμερα όμως αποφάσισε να μιλήσει, να μοιραστεί μια άλλη αλήθεια, να διηγηθεί μια λίγο διαφορετική ιστορία μέσα από μια όχι τόσο συνηθισμένη οπτική γωνία και να ταξιδέψει μαζί μας στο χθες, το τώρα αλλά κυρίως στο αύριο, εκεί δηλαδή που ζει το όνειρο και η πραγματοποίησή του.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου

Μουσείο Καμπανέλλη | 19:00
Μνήμη Στεφάνου Εμ. Ψαρρά: Τιμητική εσπερίδα για τον αείμνηστο Νάξιο Αρχαιολόγο, Ιστορικό και Ποιητή Στέφανο Εμ. Ψαρρά.
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά τη μνήμη του εξέχοντος Νάξιου επιστήμονα, ποιητή, εμπνευστή και συνδιοργανωτή του Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων».

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Θεατρικό Μουσείο Ι. Καμπανέλλη | 19:00
Παρουσίαση του βιβλίου «Για όσα τόλμησα» της Ελένης Ισπόγλου
Το μυθιστόρημα «Για Όσα Τόλμησα» είναι η ιστορία μιας γυναίκας γραμμένη με τρυφερότητα, αλλά και ρεαλισμό. Η πλοκή του και το στήσιμο είναι κινηματογραφικό. Η ηρωίδα, Δάφνη η οποία κατάγεται από τη Νάξο αλλά ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι μία εργαζόμενη μητέρα και σύζυγος που μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό της, να μην εγκαταλείπει και να παλεύει για τα όνειρά της παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά στον δρόμο της. Ορθώνει το ανάστημά της, όταν χρειάζεται, και ακολουθεί τον δρόμο της καρδιάς της, αποτελώντας το παράδειγμα για όλες τις γυναίκες που έχουν χάσει τον εαυτό τους μέσα στους ρυθμούς και απαιτήσεις της καθημερινότητας και των κοινωνικών στερεοτύπων.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου

Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης» | 20:30
Το νησί μιλά μέσα από τα παραμύθια του. Μια εμβάθυνση στο συλλογικό ασυνείδητο του νησιού. Δράκοι, μισά παιδιά, αινίγματα και άλλα πολλά μας οδηγούν σε ένα ταξίδι μέσα από την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών.
Αφηγήτριες: Βίβιαν Κοντομάρη, Καραμολέγκου Φιλίππα

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου

Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης» | 21:15
«Εκ του πατρός γεννηθέντα»: Θεατρική παράσταση (κωμωδία) με τον Γιάννη Φραγκίσκο και τον Τόνυ Δημητρίου
Λένε ότι τα ζευγάρια φαίνονται στον χωρισμό, οι φίλοι στα δύσκολα και τα αδέλφια στην κληρονομιά. Δυο αδέλφια λοιπόν από διαφορετικές μητέρες συναντιούνται για να βάλουν σε τάξη τα περιουσιακά τους. Βασανίζονται και οι δυο από τους δαίμονες τους: Ο ένας από τη γυναίκα του και τις οικογενειακές – τραπεζικές υποχρεώσεις και ο άλλος υποφέρει από σύνδρομο Τουρέτ, που του δυσκολεύει την καθημερινότητα, δημιουργεί θέματα με τους μαθητές του (καθότι δάσκαλος), αλλά πρέπει να αντιμετωπίζει καθημερινά και τον άρρωστο, δύστροπο πατέρα τους…
Συντελεστές
Κείμενο: Τόνυ Δημητρίου, Σκηνοθεσία: Τόνυ Δημητρίου, Στεφανία Γκουρνέλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Νικολούζος, Σκηνικά: Βαλεντίνο Βαλάσης, Μουσική Επιμέλεια: Αλέξης Δημητρίου, Ενδυματολογική επιμέλεια: Άννα Χατζηελιά, Παίζουν οι: Τόνυ Δημητρίου, Γιάννης Φραγκίσκος
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου

Δαμαριώνας (Ανδρονίκειο) | 21:15
«Εκ του πατρός γεννηθέντα»: Θεατρική παράσταση (κωμωδία) με τον Γιάννη Φραγκίσκο και τον Τόνυ Δημητρίου
Λένε ότι τα ζευγάρια φαίνονται στον χωρισμό, οι φίλοι στα δύσκολα και τα αδέλφια στην κληρονομιά. (Βλ. Τετάρτη 9/10)

Σάββατο 12 Οκτωβρίου

Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης» |19:30
2η Χορευτική Σύμπραξη Κυκλάδων
Ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές όλων των εποχών, ο Βλάτσλαβ Νιζίνσκι έλεγε “Με απασχολεί ο χορός κάθε στιγμή και συνεχώς προοδεύω”. Στην ανάγκη της προόδου και της εξέλιξης, γεννήθηκε η ιδέα της χορευτικής σύμπραξης. Ο σκοπός της είναι να ανοίξει επικοινωνία μεταξύ των σχολών των Κυκλάδων, δημιουργώντας τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών.
Μετά από την 1η και απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση που έγινε το 2019 στη Νάξο, η Σύμπραξη ενεργοποιείται και φέτος με σκοπό να υπηρετήσει τον σπουδαίο σκοπό της για τα παιδιά των Κυκλάδων και να γίνει θεσμός.
Σάββατο και Κυριακή 12-13/10

Σκανάρετε το QR Code για να έχετε άμεση πρόσβαση

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 46 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*