Νάξος: Έγκριση εγκατάστασης σταθμού συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων για τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής (video)

Newsroom
15/09/2024 22:10
 
 
 

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε η παραχώρηση άδειας εγκατάστασης Σταθμού Συλλογής Δεδομένων Επαυξημένης Ακρίβειας στον υπαίθριο χώρο ΒΙΟΚΑ Νάξου, πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που υλοποιεί η Ένωση Οικονομικών Φορέων «NEUROPUBLIC – ΟΤΕ – ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ».

Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα», που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ανάδοχο την «Κοινωνία της Πληροφορίας». Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της γεωργικής παραγωγής μέσα από την εγκατάσταση σταθμών συλλογής δεδομένων επαυξημένης ακρίβειας, οι οποίοι θα παρέχουν πολύτιμες μετρήσεις για περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ηλιακή ακτινοβολία και η ταχύτητα του ανέμου.

Η εγκατάσταση των σταθμών θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένες τοποθεσίες, με τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να παρέχει τους χώρους στους οποίους θα τοποθετηθούν. Η χρηματοδότηση και η συντήρηση των σταθμών θα καλύπτονται πλήρως από την Ένωση Οικονομικών Φορέων «NEUROPUBLIC – ΟΤΕ – ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ», ενώ εξουσιοδοτημένο προσωπικό θα διατηρεί την ευθύνη για την επίβλεψη, τη συντήρηση και τη λήψη μετρήσεων.

Σύμφωνα με το κείμενο ενημέρωσης και συγκατάθεσης για τη συμμετοχή στο έργο, αυτό εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, επιτρέποντας στους αγρότες να έχουν πρόσβαση σε πιο ακριβή δεδομένα και να λαμβάνουν αποφάσεις που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα των καλλιεργειών τους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ψήφισε ομόφωνα το έργο. Ωστόσο, εκφράστηκαν επιφυλάξεις και σημειώθηκαν παρατηρήσεις από δημοτικούς συμβούλους.

Ο Γιάννης Κορρές αναρωτήθηκε πώς θα αξιοποιηθούν αυτές οι μετρήσεις και παρατήρησε ότι θα πρέπει ο Δήμος να ζητήσει αντίτιμο.

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου σημείωσε ότι το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα» θα πρέπει να συνδεθεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς, και συγκεκριμένα μέσω της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών να ενημερωθούν οι αγρότες.

«Θα πρέπει να υπάρχουν όροι παραχώρησης και να ενημερώνεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Είναι δημοτική περιουσία και θα πρέπει να υπάρχει χρονική διάρκεια, κ.λπ.», υπογράμμισε ο Φώτης Μαυρομμάτης, συμφωνώντας με τον κ. Κορρέ.

Δείτε τη συζήτηση του θέματος στο παρακάτω βίντεο

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 335 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*