Νάξος: Δημοτικά και παρα-δημοτικά. Διαδικασία, ουσία και παραλειπόμενα από το δημοτικό συμβούλιο

Newsroom
19/09/2024 11:16
 
 
 

 

-Συνέπεσε και η υπερπανσέληνος (supermoon) του Σεπτέμβρη, πλήρης για περίπου τρεις ημέρες, από το απόγευμα της Δευτέρας έως σήμερα το πρωί. Γινόταν να μην επηρεάσει το χθεσινοβραδινό… ρομαντικό δημοτικό συμβούλιο με ορισμένους ελκυστικούς, οραματικούς και ονειροπόλους τύπους;

-Στις σημερινές βορειοανατολικές ΗΠΑ ονόμασαν το σεπτεμβριανό φεγγάρι Corn Moon, καθώς αυτή ήταν η εποχή για τη συγκομιδή των βασικών τους καλλιεργειών καλαμποκιού, κολοκύθας, φασολιών και άγριου ρυζιού. Εμείς, ούτε το …Potato’s Moon δεν θα απολαύσουμε το φθινόπωρο φέτος, λόγω της λειψυδρίας.

-Η ανομβρία έπληξε και τη δημοτική Αρχή. Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους γνωστούς διαξιφισμούς των εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήσεων. Ο ανεκδιήγητος και αδιόρθωτος δήμαρχος απήγγειλε πάλι και μάλιστα με κακό τρόπο το ποιηματάκι του. Τη μια λέει στην αντιπολίτευση ότι δεν έχει θέσεις- ποιος, αυτός ο μέγας οραματιστής!-, την άλλη ότι ο αρχηγός της είναι 40 χρόνια στην πολιτική (όπως λέμε 40 χρόνια φούρναρης) και δεν ξέρει όσα αυτός που 14 χρόνια στον Δήμο κατάντησε το νησί χωρίς ταυτότητα και όραμα, ουραγό σε πολλά θέματα, αλλά με… εκατοντάδες τεχνικά δελτία να ψάχνουν χρηματοδότη, όπως κόμπασε!

-Καταλαβαίνω, είπε σε κάποια από τις εξυπνακίστικες αποστροφές του λόγου του, θέλετε να δικαιολογήσετε την παρουσία σας με όσα λέτε. Την παρουσία τη δική του πώς τη δικαιολογεί;

-Κι εκείνο το γλειφιτζούρι που πιπιλά μαζί με τη δήθεν έλλειψη προτάσεων και εναλλακτικής;

– Όταν ελέγχουν και ερωτούν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, τους εγκαλεί, επειδή φέρνουν τα θέματα προ ημερήσιας διάταξης, ενώ θα έπρεπε να επικοινωνούν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τις υπηρεσίες. Θεός! Τον Κανονισμό και τον νόμο τα έχει διαβάσει, έστω και… συλλαβιστά, που θα έλεγε η Μουστάκη;

-Φαντάζεστε να κάνει ερώτηση στη Βουλή βουλευτής και να του λέει ο υπουργός ή κάποιος από το… επιτελικό Μαξίμου «γιατί δεν με έπαιρνες τηλέφωνο ή τουλάχιστον τις υπηρεσίες του Υπουργείου και να μη φέρεις το θέμα στη Βουλή»;

-Το Αργοκοίλι θα ξεκινήσει το Νοέμβρη. Συγκρατείστε την ημερομηνία. Σημαντικό. Και αυτοί, βέβαια, το οικειοποιούνται και αυτό. Το ότι το έργο μπήκε τσόντα, ερήμην τους, από τα αδιάθετα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, το κρύβουν. Για να δούμε.

-Θεάθηκε κάποια στιγμή η Μουστάκη να σταυροκοπιέται, όταν ο εντεταλμένος πρόεδρος την εμπόδιζε να μιλήσει. Βασιλακ-ότερος του βασιλέως. «Δεν θα μας φιμώσετε», φώναζε η σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Α, πα πα, πώς της πέρασε από το μυαλό της ότι υπάρχει τέτοια απόπειρα ή έστω πρόθεση; «Λέτε στο παπαγαλάκι σας τι να λέει», κάρφωσε κάποια στιγμή τον Λιανό. Το επαναλαμβανόμενο ερώτημά της για ηλεκτρονική κάλυψη των συνεδριάσεων, με μόνιμη παραμονή των αναρτήσεων στο youtube, πέρασε ξανά στο ντούκου.

-Τέλος του Οκτώβρη θα ξεκινήσει και το έργο Τσικαλαριού με σκοπό να τελειώσει, κατά τον δήμαρχο. Συγκρατήστε και αυτή την ημερομηνία. 4,5 εκ. εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μήπως κάνει λάθος; Για 6,6 ήξερα, που κι αυτά δε φτάνουν ούτε για… στραγάλια.

-Στα 38 φράγματα που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας, του είπε ο Χατζηανδρέου, δεν ήταν αυτό του Τσικαλαριού. ‘Ισως, επειδή είναι παλιό, απάντησε ο δικός μας!

-Ο Κορρές έθεσε ορθώς το θέμα να γίνουν ενέργειες από τον Δήμο στην Κοινωνία της Πληροφορίας για κάλυψη με οπτικές ίνες όλων των οικισμών της Κωμιακής. Αν δεν γίνει τώρα και πάμε σε δεύτερο χρόνο με την cosmote… φέξε μου και γλίστρησα.

-Εμβληματικό χαρακτήρισε ο δήμαρχος και αυτό το έργο των ινών, που πρώτη πάλι η Νάξος προωθεί. Πώς ξεφτίζει έτσι τις λέξεις! Σε μια ίνα (κλωστή) κρέμεται ο λόγος του. Λόγω τιμής.

-Την κατάχρηση της φράσης «πολύ σημαντικό» να την προσέξεις, δήμαρχε. Καλόπιστα στο λέω.

-«Ολοκληρώσαμε», είπε κάποια στιγμή, καπελώνοντας πλήρως τον διατεταγμένο πρόεδρο. Τέτοια περιφρόνηση προσώπων, θεσμών, διαδικασιών και κανονισμών!

– Εκεί που τα …έφτυσαν κυριολεκτικά οι δημοκρατικές διαδικασίες και τα …έπαιξε η διαβούλευση ήταν με τη συζήτηση του κύριου θέματος της χθεσινής συνεδρίασης, του σχεδίου του Ειδικού Χωροταξικού, στην ουσία του σχεδίου της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού.

-Διαβάζω από την ιστοσελίδα του αρμόδιου Υπουργείου: «Τίθεται από σήμερα, 3 Ιουλίου 2024 σε δημόσια, ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αυτού, από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Για τη διατύπωση απόψεων από τους ενδιαφερόμενους, παρέχεται χρόνος έως τις 15 Σεπτεμβρίου…». Η ημερομηνία παρατάθηκε ως τις 25 Σεπτεμβρίου.

-Το… ξενοδοχειακό Δημοτικό Συμβούλιο είχε άλλες δουλειές και προτεραιότητες, πλην της ύδρευσης. Έτσι, την προηγούμενη Παρασκευή ενημέρωσε τους συμβούλους για το χθεσινό συμβούλιο. Ακόμα και λίγο πριν τη συνεδρίαση διένειμε υλικό. Ναι, δήμαρχε. Τριανταμία σελίδες λες πως έχει η ΚΥΑ (στις τριανταδύο καίγεσαι), αλλά έχει 29 (και εδώ την πάτησες) και επίσης το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό (ΕΧΠ) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) έχουν 450 σελίδες συνολικά.

-Ενημερώσατε φορείς και πολίτες για την ευρύτερη ενδοναξιακή διαβούλευση; Σας έπεφτε λίγο να υπάρχει κοινή ναξιακή πρόταση, ύστερα από ευρύ διάλογο; Ο περιέργως άλαλος Μαυρομμάτης βρήκε να πει ότι η διαβούλευση ήταν εκεί και μπορούσε ο καθείς να κάνει προτάσεις, αγνοώντας ή παραγνωρίζοντας την τοπική πραγματικότητα, το έλλειμμα ενημέρωσης κ.λπ και τον ρόλο της δημοτικής Αρχής.

-Προχθές συγκλήθηκε η Επιτροπή Τουρισμού που και αυτή δεν είχε απαρτία, όπως αποκάλυψε ο Μαράκης. Όλα άρπα κόλλα. Πρωτιά και εδώ. Πολύ σημαντικό!

-Σύμφωνα με το σχέδιο, στις αναπτυγμένες περιοχές υπάγεται η Δημοτική Ενότητα Νάξου και στις μη ανεπτυγμένες η ΔΕ Δρυμαλίας. Σιγά το νέο. Το οικονομικό, κοινωνικό, αναπτυξιακό χάσμα είναι πασιφανές. Ούτε καν αναπτυσσόμενη είναι η βόρεια Νάξος. Μοναδική στις Κυκλάδες σε αυτή την κατηγορία. Μία ακόμα πρωτιά της Νάξου!

-Ο Χατζηανδρέου είπε ότι με το σχέδιο συντελείται έγκλημα για τους ιδιοκτήτες, τους επιχειρηματίες, τους κτηνοτρόφους, ενώ ο Λιανός τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί ξύλινη (σε αντίθεση προφανώς με αυτόν) γλώσσα!

-«Δεν είναι παιδικός σταθμός εδώ μέσα», εξεμάνη κάποια στιγμή ο ήπιος Μαυρογιαννόπουλος. Και στον δήμαρχο απευθυνόταν, να φανταστώ.

-Αλήθεια, αυτός που καθόταν στα έδρανα των συμβούλων, δίπλα στον Κατσαρά, σύμβουλός του ήταν; Ο προεδρεύων τον είδε; Μόνο το «συλλαβιστά» τής Μουστάκη πρόσεξε;

-Ο Κορρές υποστήριξε ότι ο δήμαρχος μετέφερε το σχέδιο ΚΥΑ, με μικροπαρατηρήσεις, για κοινή, όχι σύμφωνη γνωμοδότηση. «Το σχέδιο ευνοεί μεγάλες επενδύσεις ξενοδοχειακών μονάδων, υποβαθμίζει τον πρωτογενή τομέα, περιορίζει την ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου, επιβάλλει περιβαλλοντικό τέλος».

-Ο Πιτταράς αποκάλυψε ότι εφοπλιστές και ναυτιλιακές εταιρείες αγοράζουν εκτάσεις στο νησί.

-Αυτός ο Νομικός τι θέλει και ξενυχτά από το παράθυρο του σπιτιού του; Για μια ψήφο στον Λιανό; Νομίζω πως ακούω άλλη φωνή και όχι τη δική του.

-Ο Μαράκης μίλησε για ένα θέμα που δεσμεύει τις επόμενες γενιές και το μέλλον του νησιού. «Πριν πέντε μέρες στείλατε το σχέδιο. Προτάσεις κάναμε στην Τουριστική Επιτροπή. Το σχέδιο αλλοιώνει τη φυσιογνωμία νησιού ως τουριστικού προορισμού. Οι αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές μονάδες είναι τέσσερις και οι κτηνοτροφικές περιοχές ορίζονται πέραν των 500 μ. από τη θάλασσα. Πρέπει να προτείνουμε τα 200 μέτρα. Έπρεπε να εκφραστούν οι κοινότητες και οι φορείς από κοινού. Δεν διαφωνούμε με τις απόψεις, αλλά τον τρόπο, τη διαδικασία».

-Ο Γρυλλάκης είπε ότι στις 13/9 πήραν θεσμικά τη στρατηγική μελέτη και το σχέδιο ΚΥΑ. Βλέποντας τον μειδιώντα αμη-χάνως Λιανό, είπε ότι η ειρωνεία δεν συνάδει με τη θέση δημάρχου και ότι εδώ έπρεπε να είναι μηχανικός των Τεχνικών Υπηρεσιών για να απαντήσει και να διευκρινίσει τεχνικά ζητήματα.

-Ο Χατζηανδρέου τόνισε ότι η νησιωτικότητα δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν και ότι τα συμφέροντα των λίγων υπηρετεί η δημοτική Αρχή.

-Ο παριστάμενος νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Φραγκίσκος, που ψήφισε «παρών» στη σχετική συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου, είπε ότι οι μοναδικές περιοχές 5ης κατηγορίας στις Κυκλάδες είναι η Δρυμαλία και η Ηρακλειά. Αν διατηρηθεί αυτό το μοντέλο, παράγει ακραίες ανισότητες, κοινωνικά (στη Δρυμαλία), οικολογικά στην υπόλοιπη Νάξο. Μίλησε για υπανάπτυξη της Δρυμαλίας, χωρίς αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και την ανάγκη εκπόνησης σχεδίου εξισορρόπησης. Τα 500 μέτρα από τη θάλασσα είναι περιοριστικά για την κτηνοτροφία, είπε, και τόνισε ότι τα ακατοίκητα νησάκια, όπως οι Μάκαρες, που είναι πάνω από 300 τ.μ. μπορούν να κτιστούν με βάση την ΚΥΑ!

-Ο δήμαρχος, κλείνοντας, είπε ότι η διαβούλευση γίνεται βάσει Συντάγματος (ποιος φαεινός νους του το είπε; Νομοθετήθηκε το 2012), αναφέρθηκε στο ΣτΕ και τα εκτός σχεδίου, που αντιμετωπίζει η ΚΥΑ, ζήτησε να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για στρατηγικές (ποιες εννοεί, ο ποιητής;) επενδύσεις (γίνονται επενδύσεις υπό αίρεσιν;, τον ρώτησε ο Χατζηανδρέου). Ένας υπάλληλος στην πλατεία Συντάγματος θα αποφασίζει; ανταπάντησε. Μητσοτακική αντίληψη. Και κατέληξε με το αμίμητο: «και να μη ψηφίσετε δεν έχει σημασία, γνωμοδοτική είναι η απόφαση»! Και πράγματι, ψήφισε θετικά μόνο η οριακή πλειοψηφία. Άλλη μια αναγκαία συναινετική απόφαση πέταξε η ανίκανη δημοτική Αρχή στα σκουπίδια.

Λύεται η συνεδρίαση και αυτού του απολαυστικού Συμβουλίου που ομόρφυνε τη νύχτα μας, μαζί με την υπερπανσέληνο του Σεπτέμβρη.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 293 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*