Ανεπαρκής χρηματοδότηση για το φράγμα Τσικαλαριού στη Νάξο: Συνεχίζεται ο αγώνας για την ολοκλήρωσή του

Newsroom
27/09/2024 21:20
 
 
 

 

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ανεπαρκή χρηματοδότηση του φράγματος Τσικαλαριού, τονίζοντας ότι το έργο καθυστερεί και κινδυνεύει να μείνει ημιτελές. Παρά την έγκριση 3,7 εκατ. ευρώ για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης, το κονδύλιο θεωρείται ανεπαρκές για την ολοκλήρωση του συνόλου των υποέργων, ειδικά των αρδευτικών δικτύων.

Το φράγμα, που εντάχθηκε αρχικά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, δεν περιλαμβάνει ακόμη τα αναγκαία δίκτυα άρδευσης. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, σε ανακοίνωση για το θέμα, δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για την ολοκλήρωση του έργου, επισημαίνοντας τη ζωτική του σημασία για τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού και την τοπική οικονομία.

Η ανακοίνωση της ΕΑΣ Νάξου

Η ανεπαρκής χρηματοδότηση του Φράγματος του Τσικαλαριού δεν λύνει το πρόβλημα της ολοκλήρωσης τού συνόλου του έργου

Έπρεπε να φτάσουμε στο αμήν λόγω της ανομβρίας, που έπληξε βαρύτατα και το νησί μας και να ενταθούν οι συνεχείς διαμαρτυρίες μας, για να αρχίσουν να λειτουργούν τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Υποδομών που έχει τώρα την αρμοδιότητα για την κατασκευή φραγμάτων άρδευσης.

Έπρεπε να περάσουν πάνω από 15 χρόνια από την αρχική ένταξη του Φράγματος του Τσικαλαριού στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 2013 για να δούμε κάποιο αμυδρό φως.

Οι πολύμορφοι αγώνες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (συνεχή έγγραφα, υπομνήματα, παραστάσεις σε Υπουργεία, βουλευτές και κόμματα, ενημέρωση από τα Μ.Μ.Ε. κ.λπ.) βρήκαν εν μέρει δικαίωση.

Συγκεκριμένα, με χθεσινή απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Κωνσταντίνου Μαγουλά:

-εγκρίθηκε ο 4ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών (Α.Π.Ε.) της κύριας σύμβασης για την κατασκευή του έργου του Φράγματος του Τσικαλαριού.

-εγκρίθηκε η σύναψη της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της αναδόχου εταιρείας Σμίλη ΑΤΕ, ποσού 3 εκατ. 700 χιλ. ευρώ περίπου (2 εκατ. ευρώ, αν αφαιρέσουμε ΦΠΑ, απολογιστικά, απρόβλεπτα, αναθεώρηση κ.λπ.) και εξουσιοδοτείται ο αρμόδιος γενικός Διευθυντής του Υπουργείου να υπογράψει τη συμπληρωματική αυτή σύμβαση, με υπέρβαση από την αρχική κατά 49,26%!

Στην απόφαση για την ελλιπέστατη χρηματοδότηση δεν γίνεται, φυσικά, καμιά αναφορά στα δίκτυα άρδευσης. Σημειώνουμε ότι στην απόφαση της 31ης/7/2009 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το έργο είχε τίτλο «Κατασκευή Φράγματος Τσικαλαριού και Δικτύων Αξιοποίησης Ταμιευτήρων Τσικαλαριού, Φανερωμένης και Εγγαρών νήσου Νάξου νομού Κυκλάδων», με συνολικό προϋπολογισμό 37 εκατ. 539 χιλ. ευρώ, από τα οποία 9 εκατ. 639 χιλ. ευρώ αντιστοιχούν στο πρώτο από τα επτά υποέργα, με τίτλο «Κατασκευή Φράγματος Τσικαλαριού Νάξου». H απόφαση συνέχισης του έργου ανανεώθηκε με την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Αναρωτιόμαστε: πότε και πώς θα χρηματοδοτηθούν τα υπόλοιπα αναγκαία υποέργα; Πού οφείλονται οι διακοπές εργασιών από τον ανάδοχο, όπως τονίζει η απόφαση; Δεν μπορούσαν οι δυσκολίες του έργου, εάν υπήρχαν, να προβλεφθούν κατά τη φάση σύνταξης της μελέτης; Πόσα χρήματα των φορολογουμένων έχει απορροφήσει αυτό το έργο μέχρι τώρα και πού συγκεκριμένα έχουν πάει όλα αυτά τα χρόνια;

Καλοδεχούμενη, βέβαια, είναι η απόφαση συνέχισης του έργου, έστω και αν είναι δραματικά καθυστερημένη. Πάντως το κονδύλιο είναι ανεπαρκέστατο και δεν ξέρουμε τον προγραμματισμό -αν υπάρχει- της πορείας των εργασιών. Εμάς μας ενδιαφέρει η ολοκλήρωση και η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τού έργου, πριν οι εναπομείναντες αγροτοκτηνοτρόφοι μας εγκαταλείψουν τη γη τους.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα:

-για την επιτάχυνση του έργου, το οποίο καθυστέρησε ανεπίτεπτρα, αναθεωρείται και υπερτιμολογείται, όπως τονίζουμε παραπάνω, σε βάρος του δημόσιου χρήματος, εκτελείται, όσο εκτελείται, με αδιαφάνεια.

για τη δημιουργία των δικτύων άρδευσης που θέλουν χρόνο και είναι πιο κοστοβόρα.

Αλλιώς, το έργο θα είναι κουτσό και δώρο άδωρο. Εμάς μας ενδιαφέρει η λειτουργία και η αξιοποίηση από τους παραγωγούς μας του νερού που θα συγκεντρώνεται στο Φράγμα σε χρόνια πολυομβρίας, που ήταν κάποια από τα προηγούμενα, πριν η αναβροχιά, η ξηρασία και η κλιματική κρίση μάς χτυπήσει την πόρτα.

Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και πολύμορφος, για την ολοκλήρωση αυτού του ζωτικού έργου αρδευτικής υποδομής, για μια ολοκληρωμένη υδρευτική και αρδευτική στρατηγική και πολιτική για το νησί μας, προς όφελος των αγροτοκτηνοτρόφων μας.

Για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Α.Ε.Σ. Α.Ε.
Δημήτρης Καπούνης
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*