Νάξος: “Όχι” σύσσωμης της μειοψηφίας στις εργολαβίες καθαριότητας σε κοιμητήρια, παραλίες και Μικρές Κυκλάδες (video)

epikefalis meiopsifias
admin
17/05/2017 22:09
 
 
 

Σημαντικά θέματα που αφορούν την καθαριότητα απασχόλησαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη το βράδυ.

Ειδικότερα, στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν η καθαριότητα των κοιμητηρίων, των ακτών αλλά και των νησιών των Μικρών Κυκλάδων, την οποία μετά από απόφαση της πλειοψηφίας θα αναλάβουν εργολάβοι. Σύσσωμη η μειοψηφία είπε “όχι” στις εργολαβίες καθαριότητας…

Καθαριότητα κοιμητηρίων

Σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος, “τόσο ο αριθμός των κοιμητηρίων όσο και οι απομακρυσμένες θέσεις τους σε όλη την έκταση του νησιού καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση της υπηρεσίας καθαριότητάς τους από τα συνεργεία του Δήμου, τα οποία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου -όπου η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη- ασχολούνται αποκλειστικά με την αποκομιδή και συγκέντρωση των απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό θα απαιτηθεί η ανάθεση παροχής της ανωτέρω υπηρεσίας σε ιδιώτες”.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης διευκρίνισε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό αυτό δεν έχει συμβεί. “Από το 2011 έχουμε ζητήσει να μπορούμε να προσλαμβάνουμε οκταμηνίτες από τον Απρίλιο και μέχρι τον Οκτώβριο ή ακόμα και μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, όμως δυστυχώς αυτό δεν έχει συμβεί. Αν υπήρχε η πολιτική βούληση θα είχε επιλυθεί το θέμα και θα είχε δοθεί λύση στα νησιά” εξήγησε.

“Όχι” στην εργολαβία για την καθαριότητα των κοιμητηρίων είπε σύσσωμη η μειοψηφία σημειώνοντας ότι ο δήμος θα έπρεπε να διαθέτει το ανάλογο προσωπικό για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες καθαριότητας.
“Σταθερή μας θέση είναι να είμαστε αντίθετοι με τις εργολαβίες καθαριότητας και υπέρ της πρόσληψης 8μηνιτών” σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Νησιωτική Πολιτεία” Νίκος Μαϊτός η παράταξη του οποίου καταψήφισε το θέμα.
“Καταψηφίζουμε όχι γιατί δεν συμφωνούμε με την καθαριότητα αλλά με τον τρόπο που γίνεται. Δηλαδή την εργολαβία” σημείωσε ο Βασίλης Βρούτσης επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας”.
“Ζητάμε μόνιμο προσωπικό και όχι εργολαβίες αλλά και αντίσταση σε αυτές τις πολιτικές” σημείωσε ο κ. Γιάννης Κορρές δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:

1. Καθαρισμός των χώρων των κοιμητηρίων από χόρτα, ξερά κλαδιά, σκουπίδια, με σκοπό την αποτροπή είτε του κινδύνου πυρκαγιάς κατά τους θερινούς μήνες είτε τη συγκέντρωση εντόμων, ερπετών, τρωκτικών και λοιπών επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια οργανισμών καθώς και για την καλή λειτουργία και εμφάνιση των χώρων αυτών.
2. Συλλογή επίσης τυχόν άλλων υλικών που υπάρχουν όπως υλικά και προϊόντα εκταφής, σκουπίδια, εντός και εκτός των κοιμητηρίων που θα μεταφερθούν σε χώρο που θα υποδείξει η αρμόδια υπηρεσία
3. Κοπή ή κλάδεμα δένδρων που εμποδίζουν ή κρίνονται επικίνδυνα για ατυχήματα εντός των κοιμητηρίων ή των ορίων τους, αφού πρώτα ενημερωθεί το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια από αυτό.
4. Τα προϊόντα του καθαρισμού που θα προκύψουν θα απομακρυνθούν από τους χώρους των κοιμητηρίων και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους και θα εναποτεθούν σε σημεία που θα υποδείξει η αρμόδια υπηρεσία.
Ο προϋπολογισμός της ως άνω υπηρεσίας θα ανέλθει στο ποσό των 74.400,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και θα βαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Καθαριότητα ακτών

“Όχι” και στις εργολαβίες για την καθαριότητα των ακτών είπε σύσσωμη η μειοψηφία κατά τη συζήτηση και αυτού του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.

“Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αδυνατεί να ανταποκριθεί με τις υπηρεσίες του στην ανάγκη καθαρισμού των ακτών του νησιού με μηχανικά μέσα, καθώς δεν διαθέτει μηχανήματα καθαρισμού των ακτών κατάλληλα για την αναβάθμισή τους και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος. Το μηχάνημα του δήμου, δεν λειτουργεί προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες και για το λόγο αυτό θα απαιτηθεί η ανάθεση παροχής της ανωτέρω υπηρεσίας σε ιδιώτες” σημειώνει ο αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης, εισηγητής του θέματος.

“Λάθος ο τρόπος να επιμένετε στις εργολαβίες” είπε ο κ. Μαϊτός και πρόσθεσε ότι η παράταξη του καταψηφίζει το θέμα. Την ίδια άποψη με τον κ. Μαϊτό εξέφρασαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας”.
Δεν κάνετε προσπάθεια προάσπισης του δημοσίου χρήματος” σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
Αρνητική ψήφο έδωσε και ο κ. Γιάννης Κορρές ο οποίος παρατήρησε ότι θα πρέπει “να φτιαχτεί το μηχάνημα του δήμου”.

Σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου, και βάσει της τεχνικής περιγραφής εργασιών στις παραλίες Άγιος Γεώργιος, Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα, Πλάκα, Αγιασσός, Πυργάκι, Αμμίτης, Απόλλωνας, Φανερωμένη, Στυλίδα, Άη Γιάννηδες, Μικρή Βίγλα – Καστράκι, Γλυφάδα και Αλυκό, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:

– Περισυλλογή και απομάκρυνση στερεών μικρό-απορριμμάτων (προϊόντα περιβαλλοντικής ρύπανσης ανθρωπογενούς προέλευσης, ξύλα, πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά αντικείμενα, βαριά αντικείμενα, μεγάλες πέτρες κ.λπ.) καθώς και κάθε άλλο αντικείμενο που εκβράζει η θάλασσα και το οποίο υποβιβάζει την ακτή
– Διαμόρφωση και καθαρισμός των σημείων όπου εισέρχονται χείμαρροι και μικρά ρέματα στην ακτογραμμή, οι οποίοι μετά από έντονες βροχοπτώσεις μεταφέρουν από το εσωτερικό φερτά υλικά, ξύλα, πέτρες τα οποία συσσωρεύονται γύρω από την ακτή ή εισέρχονται στη θάλασσα
– Αναμόχλευση της άμμου σε βάθος 30 εκατοστών, ώστε να απομακρύνονται τυχόν θαμμένα σκουπίδια και διάστρωση της καθαρισμένης επιφάνειας της άμμου για την απρόσκοπτη προσπέλαση από τους λουόμενους
– Ισοπέδωση των τμημάτων των παραλιών, διαμόρφωση της ακτογραμμής

Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα γίνεται κατακράτηση άμμου για να μη διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος. Όλα τα απορρίμματα θα συγκεντρωθούν σε σημεία που θα υποδείξει υπηρεσία εκτός των ακτών και θα απομακρυνθούν άμεσα με ευθύνη του αναδόχου, προς τους χώρους απόρριψης. Απαγορεύεται ρητά η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων των ακτών (καύση, ανεξέλεγκτη απόρριψη, κ.λπ.)

Ο καθαρισμός θα γίνει σε διάφορες περιόδους πρωινές ή νυχτερινές ώρες, έτσι ώστε να μην υπάρχει όχληση των λουόμενων με πρόγραμμα το οποίο θα καθοριστεί από την τεχνική υπηρεσία, ώστε οι παραλίες να είναι καθαρές καθ΄ όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Λιανός: Λυπάμαι για την αντιπολίτευση…
“Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού και το γνωρίζετε. Για το μηχάνημα ο χειριστής θα πρέπει να προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ… Κι εμείς είχαμε προγραμματίσει 40 προσλήψεις μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Προσλάβαμε 8 άτομα στις σχολικές μονάδες και τόσες άλλες ειδικότητες που ζητήσαμε δεν υπήρξε ανταπόκριση. Είναι εύκολο να μιλάμε για προσλήψεις… Η αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι περισσότερο παραγωγική για να είναι και περισσότερο αρεστή στους πολίτες. Λυπάμαι που καταψηφίζει γιατί η άρνηση δεν είναι ο τρόπος που λύνονται τα προβλήματα” σημείωσε ο κ. Λιανός σχολιάζοντας το “όχι” της αντιπολίτευσης στις εργολαβίες καθαριότητας.

Μικρές Κυκλάδες

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συζήτηση για τη λήψη απόφασης “για την αναγκαιότητα ανάθεσης σε ιδιώτες της εργολαβίας παροχής υπηρεσιών: «Καθαριότητας και συγκέντρωσης απορριμμάτων» στις Δημοτικές Κοινότητες Δονούσας-Ηρακλειάς-Κουφονησίων και Σχοινούσας στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων». Το λόγο στη συζήτηση του θέματος πήραν και οι αντιδήμαρχοι των νησιών οι οποίοι αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αφού κανένας δεν θέλει να αναλάβει την καθαριότητα των νησιών.

https://www.youtube.com/watch?v=KArX3fdKKUg&feature=youtu.be

 

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*