Εκδήλωση της κίνησης για το νερό στη Νάξο: Το ζήτημα της διαχείρισης νερού στο επίκεντρο

Newsroom.
17/10/2024 01:47
 
 
 

Την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024, η Κίνηση για το Νερό της Νάξου και ο Σύλλογος Μονιατών “Η Τέχνη” διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Το Νερό στην Νάξο: Σημερινή Κατάσταση και Προοπτική», στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Τραγαίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, οι οποίοι ανέλυσαν τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση του νερού στο νησί.

Ο δρ Κωστής Χατζημιχάλης αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της υφαρπαγής της γης και του νερού, διευκρινίζοντας τη διαφορά μεταξύ ανομβρίας και λειψυδρίας, με την τελευταία να οφείλεται κυρίως στην έλλειψη σχεδίου από τις αρχές. Η δρ Αιμιλία Κονδύλη επισήμανε την απουσία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις αφαλατώσεις, ενώ τόνισε ότι η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη Νάξο 10.000 κ.μ. νερού ημερησίως.

Οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον υπερτουρισμό και τη σπατάλη του νερού, τονίζοντας ότι απαιτείται ένα βιώσιμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης, που θα λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Η μεγάλη συμμετοχή του κοινού και η ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία για το ζήτημα.

Η Κίνηση για το Νερό τονίζει ότι ο αγώνας για τη σωστή διαχείριση του νερού συνεχίζεται και καλεί σε δράση για να αποτραπεί η καταστροφή των φυσικών πόρων του νησιού.

Η ανακοίνωση της Κίνησης για το νερό στη Νάξο:

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου διοργανώθηκε από την Κίνηση για το Νερό της Νάξου και τον Σύλλογο Μονιατών Νάξου “Η Τέχνη”, η εκδήλωση – ομιλία με θέμα το Νερό στην Νάξο, Σημερινή Κατάσταση και Προοπτική, στο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Τραγαίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους συντοπίτες μας ομιλητές που συμμετείχαν και θέλουμε να σταθούμε σε κάποια από τα πιο σημαντικά θέματα που έθεσαν.

Ο δρ Κωστής Χατζημιχάλης με έναν εμπνευσμένο λόγο μας τόνισε το προβληματικό ζήτημα της υφαρπαγής της γης και του νερού του τόπου μας. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο η ανομβρία και άλλο η λειψυδρία. Η ανομβρία είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στις αλλαγές του φυσικού περιβάλλοντος ενώ η λειψυδρία προκαλείται λόγω της έλλειψης σχεδίου και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Η δρ Αιμιλία Κονδύλη από την πλευρά της, αξιοποιώντας το παιδαγωγικό της ταλέντο, μας ενημέρωσε για το γεγονός ότι οι προσωρινές αφαλατώσεις εγκαθίστανται χωρίς να προηγείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παράλληλα η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων θα μας εξασφάλιζε καθημερινά στη Νάξο 10.000 κ.μ. νερού, νερό που σήμερα πληρώνουμε για να πετάμε στην θάλασσα.
Αμφότεροι πάντως αναφέρθηκαν καταγγελτικά στο ζήτημα του υπερτουρισμού, είτε σαν αυτόνομο πρόβλημα, είτε σε σχέση με την σπατάλη του νερού. Επιπλέον και οι δύο τόνισαν την επικινδυνότητα των γεωτρήσεων που εξαντλούν τον υδροφόρο μιας κι αποτελούν την έσχατη των λύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και τους  ευχαριστούμε όλους καθώς και όσους δεν μπορούσαν να βρίσκονται εκεί αλλά παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω του live streaming. Επιπλέον θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον διευθυντή Λυκείου κ. Αδαλή για την βοήθεια του σε σχέση με την διαχείριση του χώρου αλλά και τον Βαγγέλη Κακλαμάνο για τη συμβολή του στην επίλυση των προβλημάτων ήχου που προέκυψαν.Γίνεται σαφές ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο, μακρόπνοο και βιώσιμο σχέδιο για την διαχείριση του νερού από τις αρχές και όχι να επιδίδονται σε πρόχειρες και μεσοπρόθεσμες “λύσεις”. Όπως όμως μας είπαν και οι ομιλητές λύσεις υπάρχουν, οι οποίες όμως απαιτούν συντονισμό μελέτης, έρευνας καθώς και λήψη αποφάσεων για την κατάρτιση ενός σχεδίου ολοκληρωμένου, βιώσιμου, μακροπρόθεσμου και μη καταχρηστικού. Ενός σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη του το οξύ ζήτημα της φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Η απάντηση στο ερώτημα “Ποια Νάξο θέλουμε;” εξαρτάται τελικά από εμάς τους ίδιους. Κι εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υφαρπαγή του τόπου μας, την αποστράγγιση των υδάτων του, την καταστροφή όχι μόνο της σημερινής αλλά και των επόμενων γενεών, επειδή οι τοπικές και κεντρικές αρχές υποστηρίζουν συγκεκριμένα και μερικά συμφέροντα.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα. Το πρόβλημα της διαχείρισης του νερού είναι διαχρονικό αλλά τείνουμε να το ξεχνάμε κάθε φορά που βρέχει.

Ο αγώνας όμως έχει ξεκινήσει και δυναμώνει κάθε μέρα!

 

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 4 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*