Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νάξο την Πέμπτη – Θα υπογράψει τη σύμβαση για το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών

Newsroom
18/11/2024 15:38
 
 
 

 

Η αποκλειστική είδηση, που μόνο το naxostimes πανελλήνια δημοσίευσε, από τις 23 Οκτωβρίου, ήδη επαληθεύεται. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ερχόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου τη Νάξο, ημέρα που συμπίπτει με τη μεγάλη εορτή της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας Πολυούχου της Χώρας Νάξου. Επέλεξε το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία και ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν υπουργοί, βουλευτές, κοινοτικά στελέχη, στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων και Μέσων Ενημέρωσης.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπογραφή της σύμβασης δημιουργίας του Ταμείου Απανθρακοποίησης είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου, αλλά αναβλήθηκε.

Τι είναι το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών;

Πρόκειται για το ταμείο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 9ο «Our Ocean Conference» (διεθνής διάσκεψη), που πραγματοποιήθηκε από 15-17 Απριλίου 2024 στην Αθήνα.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων και οι πόροι, ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα, μπορεί να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνολική επενδυτική δαπάνη -με τη μόχλευση του ποσού αυτού και με ιδιωτικά κεφάλαια- εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ σε βάθος οκταετίας, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα των «Διαλόγων της Νισύρου» τον περασμένο μήνα. Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων του άρθρου 21 «Μετασχηματισμός του Αναπτυξιακού Υποδείγματος των Νησιών και Μετάβασή τους στην Κλιματική Ουδετερότητα» του Εθνικού Κλιματικού Νόμου.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, αποθήκευσης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ., ενώ θα συμβάλλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα υβριδικά έργα ΑΠΕ σε νησιά, αυτά θα συνδυάζουν την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και την αφαλάτωση. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα δοθεί ώθηση και στον πρωτογενή τομέα, καθώς θα λυθεί το θέμα της άρδευσης. Επίσης, θα μπορούσε να προωθηθεί και η ηλεκτροκίνηση για τις μεταφορές.

Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποιεί την εμπειρία από την Τήλο και την Αστυπάλαια.
Στη Νάξο, λοιπόν, την επόμενη Πέμπτη θα γίνει η επίσημη υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενικής Διεύθυνσης Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Clima) και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). για τη σύσταση του νέου αυτού χρηματοδοτικού μηχανισμού). Ταυτόχρονα «τρέχει» με εντατικούς ρυθμούς η απαραίτητη προεργασία ώστε να ωριμάσουν το ταχύτερο δυνατό τα project που έχει εντάξει για χρηματοδότηση το ΥΠΕΝ και διαιρούνται σε δέκα διακριτές κατηγορίες έργων. Σε αυτές περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά, η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, οι υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιών των Κυκλάδων στη Μέση Τάση, έργα υβριδικών σταθμών ΑΠΕ με αποθήκευση, υποδομές για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τα ελλιμενισμένα πλοία (cold ironing) και υποδομές για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (cold ironing).

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 2.153 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*