Νικοδήμεια 2017 στη Νάξο (πλήρες πρόγραμμα)

nikomideia 2017
admin
06/07/2017 09:20
 
 
 

Ξεκινούν αύριο τα «Νικομήδεια 2017», που θα διαρκέσουν έως τις 14 Ιουλίου. Η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 7 το πρωί, οπότε θα πραγματοποιηθεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζον Μετόχιο της Αγίας Κυριακής Χώρας, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Στις λατρευτικές και λοιπές εκδηλώσεις (που θα κορυφωθούν την Παρασκευή 14 Ιουλίου) έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των «Νικοδήμειων» θα πραγματοποιούνται καθημερινές εκπομπές από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητρόπολης «ΠΑΡΟΝΑΞΙΑ FM 92,3» με κεντρικό θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αγίου, σε συνδυασμό με σχετικούς εκκλησιαστικούς ύμνους.

Πρόγραμμα λατρευτικών και λοιπών εκδηλώσεων στη Νάξο

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017
7:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζον Μετόχιον της Αγίας Κυριακής Χώρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Ὁ τιμώμενος Άγιος έχει συγγράψει ιδιαίτερη ασματική Ακολουθία της Αγίας Κυριακής (Επίσημη έναρξη «ΝΙΚΟΔΗΜΕΙΩΝ 2017»).

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017
α) 7.00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίου Προκοπίου Βουρβουριάς, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου.
β) 7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γρόττας.

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017
α) 7.15 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου.
β) 7.30 μ.μ. Τέλεση Θυρανοιξίων Ιερού Βυζαντινού Ναού Ταξιάρχου Ράχης Μονοιτσίων (περιοχής Τραγαίας) Νάξου, μετά την αποκατάστασή του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017
α) 7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος προσπαθώντας να αναχωρήσει για το Άγιον Όρος ἐρίφθη στην θάλασσα και κολύμπησε μέχρι την μικρή νησίδα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, απ’ όπου και επιβιβάσθηκε στο πλοιάριο.
β) 7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Θεοδοσίας, την όποια εὐλαβεῖτο ιδιαιτέρως ο Άγιος Νικόδημος και τής συνέγραψε Ιερά Ακολουθία.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017
α) 7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Παραλίας, ο οποίος συνδέεται με την αναχώρηση του Αγίου διά το Άγιον Όρος.
β) 7.30 μ.μ. Τέλεση Θυρανοιξίων Ιερού Εξωκκλησίου Αγίων Παϊσίου, Ραφαήλ και Ειρήνης (περιοχή Κόκκινα Σπίτια) Ενορίας Άγιου Νικοδήμου, υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και εν συνεχεία ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017
α) 7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης Νάξου.
β) 7.30 μ.μ. Μουσικοφιλολογική εκδήλωση τού Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης Νάξου «Ο Άγιος Νικόδημος» στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» αφιερωμένη στον μεγάλο Ιερομάρτυρα και Εθνομάρτυρα Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Κεντρικός ομιλητής ὁ Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Θεόκλητος Ράπτης.
Θα αποδοθούν Βυζαντινοί Ύμνοι από τον Χορό Ψαλτών «Οι Κρήτες Μαΐστορες» υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτου κ. Αντωνίου Πλαΐτη.

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017
α) 7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπου μόνασε ἡ μητέρα του Αγίου Νικοδήμου μετά την αναχώρηση του για το Άγιον Όρος ως μοναχή Αγάθη, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.
β) 8.00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.
γ) 10.00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017
α) 7.00 π.μ. Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.
β) 7.30 μ.μ. Ακολουθία Μεθέορτου Εσπερινού και Παρακλήσεως του Αγίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου.
γ) 9.00 μ.μ. Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Τιμίων Λειψάνων διά της παραλιακής οδού προς τον Μητροπολιτικό Ναό όπου θα ψαλεί η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επί της μαρμάρινης εξέδρας θα τελεστή δέηση και θα πραγματοποιηθεί σύντομη ομιλία.

Το πρόγραμμα αναρτήθηκε στο: naxioimelistes.blogspot.gr

(Visited 71 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*