“Πράσινο” για τη δημιουργία της Νησίδας Μουσείων στο Κάστρο Νάξου

Κάστρο Νάξου - ΕΦΑ Κυκλάδων
admin
06/07/2017 17:25
 
 
 

Ένα πολλά υποσχόμενο έργο που θα αναδείξει το πολιτιστικό κομμάτι της Νάξου αναμένεται θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Πρόκειται για τη Νησίδα Μουσείων που θα μετατρέψει το Κάστρο της Χώρας σε ένα ανοιχτό μουσείο.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, το έργο εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας “Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», υπό τον τίτλο “Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου”, συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000,00 ευρώ.

Τα κατάλοιπα του Μεσαιωνικού συγκροτήματος, που χρονολογείται από το 1207, κτήριο Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύργος Γλέζου ή Crispi και κτήριο Αεροπορίας, θα σημανθούν κατάλληλα και θα διασυνδεθούν νοηματικά και χωροταξικά με ενημερωτικές πινακίδες, με σημάνσεις διαδρομών και με δημιουργία σχετικής ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης και περιήγησης για έξυπνες συσκευές.

Βασικά σημεία του ανοιχτού μουσείου θα αποτελέσουν τα τρία μουσειακά κελύφη, αφού στα τρία μεσαιωνικά κτήρια και στο άμεσο περιβάλλον τους, θα υλοποιηθούν εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών τους, ενώ θα οργανωθεί σ’ αυτά μια ενιαία μόνιμη έκθεση με τον χαρακτήρα θεματικού μουσείου για τον πολιτισμό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων διαχρονικά.

Όπως εξηγεί ο ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης στο www.naxostimes.gr για το έργο αυτό είχε υποβληθεί πλήρης φάκελος με όλα τα απαιτούμενα στις προκηρύξεις της πρόσκλησης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αξιολόγησε το φάκελο και προχώρησε στην ένταξη του έργου. 

Όπως είχε δηλώσει στο naxostimes.gr ο κ. Αθανασούλης, από τη στιγμή που θα πάρει το «πράσινο» φως το έργο, θα χρειαστεί περίπου μία τριετία μέχρι να ολοκληρωθεί. Τότε ο επισκέπτης που θα μπαίνει στο Κάστρο της Χώρας, θα περιηγείται ουσιαστικά σε ένα ανοιχτό μουσείο, όπου μέσα σε αυτό θα υπάρχουν τρεις κλειστοί εκθεσιακοί χώροι. Εκεί θα παρουσιάζονται μέσα από θεματικές ενότητες τα σημαντικότερα και πιο ενδιαφέροντα σημεία της ιστορίας του νησιού, από την προϊστορία μέχρι το τέλος του Μεσαίωνα.

Μετά την ένταξη του έργου, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης δήλωσε ότι:

“Ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των κατοίκων της Νάξου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, πιστή στις δεσμεύσεις της, στηρίζει όλες τις παρεμβάσεις οι οποίες δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και ενισχύουν την ιστορική μνήμη. Με την ολοκλήρωση του έργου η πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου αναβαθμίζεται, συμβάλλοντας συγχρόνως και στην τουριστική προβολή του νησιού με τη δημιουργία ενός ανοιχτού μουσείου, επισκέψιμου και άρτια οργανωμένου, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του έργου αυτού στη Νάξο για την τοπική οικονομία αλλά και τον πολιτισμό προχωράμε στην υλοποίησή του”.

 

(Visited 158 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*