Η Νάξος γιορτάζει τον προστάτη Άγιό της Νικόδημο

admin
13/07/2017 23:33
 
 
 

Τον προστάτη Άγιό της Νικόδημο γιορτάζει σήμερα με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Νάξος.

Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει το νησί για να συμμετέχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν σήμερα, ανήμερα της γιορτής του Νάξιου Άγιου Νικόδημου Αγιορείτη. Στις λατρευτικές και λοιπές εκδηλώσεις συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

Την Πέμπτη, παραμονή της εορτής του Αγίου, στις 7:30 το πρωί, τελέστηκε όρθρος και Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπου μόνασε ἡ μητέρα του Αγίου Νικοδήμου μετά την αναχώρηση του για το Άγιο Όρος ως μοναχή Αγάθη, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.
Στις 8:00 το βράδυ, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, ενώ ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου στις 7:00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, ενώ στις 7.30 το βράδυ η θεία ακολουθία Μεθέορτου Εσπερινού και Παρακλήσεως του Αγίου.

Στις 9.00 θα κορυφωθούν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις με τη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου διά της παραλιακής οδού προς τον Μητροπολιτικό Ναό όπου θα ψαλεί η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού, επί της μαρμάρινης εξέδρας (στην κεντρική πλατεία της παραλίας Νάξου) θα τελεστεί δέηση και θα πραγματοποιηθεί σύντομη ομιλία.

Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης

Ο Άγιος Νικόδημος γεννήθηκε στη Νάξο το έτος 1749 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Αντώνιο και Αναστασία Καλλιβούρση (η οποία εμόνασε στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου, με το όνομα Αγάθη).

Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος και από μικρός έδειχνε ότι ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής και φοβερής ευφυΐας.

Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο και έπειτα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις γνώσεις του, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο.

Κατόπιν, 16 χρόνων πήγε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου κοντά σε φημισμένους διδασκάλους έλαβε ανώτερη παιδεία και αρετή. Μετά από ορισμένες περιπέτειες, το 1775 μ.Χ. πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί, στη Μονή του Άγιου Διονυσίου εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος. Οι Πατέρες της Μονής, που διέκριναν τα μεγάλα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα του Νικόδημου, τον διόρισαν αναγνώστη και γραμματέα της Μονής. Στη Μονή αυτή ο Νικόδημος, υπήρξε υπόδειγμα διακονίας και πράξεων αρετής. Έπειτα αποσύρθηκε σε κάποιο κελί, όπου με ασκητικό τρόπο, επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πολλών οικοδομητικών, θεολογικών και αγιολογικών βιβλίων. Μεταξύ αυτών είναι ο «Συναξαριστής», το «Εορτοδρόμιον», η «Νέα Κλίμακα», ο «Αόρατος Πόλεμος» και άλλα πολλά.

Τελικά μετά από διάφορες περιπέτειες, που υπέστη στη βραχύχρονη ζωή του, απεβίωσε από ημιπληγία, σε ηλικία 60 χρονών, τις πρώτες ορθρινές ώρες της 14ης Ιουλίου του έτους 1809 μ.Χ. στο κελλί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Τα τελευταία του λόγια ήταν η απάντηση που έδωσε στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν αν ησυχάζει: «Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πως να μη ησυχάσω;».

Ενταφιάστηκε στο Λαυριωτικό Κελί των Σκουρταίων στις Καρυαίς του Άγιου Όρους, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό συγγραφικό έργο, που σήμερα αποτελεί κεφάλαιο για τον λαό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Εκκλησία μας επάξια από το έτος 1955 μ.Χ. τον κατέταξε στο Αγιολόγιο της.

 

(Visited 382 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*