Κατασπατάληση δημοτικού χρήματος για το έργο «Αγωγός μεταφοράς Ακαθάρτων Τ.Κ. Σαγκρίου – Βίβλου Νάξου»

Newsroom
20/02/2025 21:56
 
 
 

 

Για να μάθετε πώς διπλασιάζεται το κόστος ενός δημοτικού έργου δεν έχετε παρά να δείτε την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων κοινοτήτων Σαγκρίου-Βίβλου προς ΒΙΟΚΑ Νάξου. Είναι μια ειδική μελέτη του τρόπου κατασκευής των δημοτικών έργων και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Το έργο δημοπρατήθηκε για 2 εκατ. περίπου ευρώ και ο ανάδοχος (η γνωστή στο Δήμο μας εταιρεία ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ (με έδρα τους Αγίους Αναργύρους, στην Αθήνα) ανέλαβε την εκτέλεση του έργου έναντι 1, 2 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο μισό περίπου του προϋπολογισθέντος κόστους. Δεν υποψιάστηκαν ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ότι είναι εξωπραγματική αυτή η έκπτωση- υποτιμολόγηση; Ή μήπως είναι δικαιολογία ότι η μελέτη έγινε το 2003-2004 και ήταν υποκοστολογημένη; Ακόμη και έτσι να είναι η ευθύνη τους όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά επαυξάνεται, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για προχειρότητα, και διασπάθιση του χρήματος των υπερφορολογημένων δημοτών.

Η εξέλιξη είναι ενδιαφέρουσα: αναθεωρήθηκε ο προϋπολογισμός και ήδη έχει φτάσει στο 1,96 εκατ. ευρώ από 1, 2 (βλ. πινακίδα στην κεντρική φωτογραφία), με προοπτική να διπλασιαστεί το κόστος, σχετικά με την αρχική τιμή, μέχρι την περάτωση του έργου! Θα τρίζουν τα κόκκαλα του… Αντώνη Τρίτση, που στο πρόγραμμα που φέρει το όνομά του εντάσσεται η χρηματοδότηση του έργου.

Επίσης, δόθηκαν επιπλέον 60 χιλ. ευρώ για την ασφαλτόστρωση του δρόμου στις Τουμπακάδες και 150 χιλ. ευρώ (75+75 χιλ.) για τσιμεντόστρωση του δρόμου από Βίβλο σε Άγιο Αρσένιο, επειδή έσπασε το τσιμέντο ο εργολάβος. Αν δεν υπήρχε στη μελέτη αυτό το κόστος, δεν έπρεπε να είχε προβλεφθεί; Πώς έγινε η παραλαβή από τον αρμόδιο δημοτικό μηχανικό; Και όλα αυτά στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας, ενώ οι αγωγοί «έχασκαν», ήταν στον αέρα, από τον Άγιο Αρσένιο μέχρι τη Σταυροπηγή, για πολλές μέρες μέχρι που σκεπάστηκαν πρόχειρα με χώμα, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες και δημιουργούν προβλήματα και την οργή των κατοίκων του Αγίου Αρσενίου.

Διατρέχοντας στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ διαπιστώνουμε ότι η ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ έχει εκταμιεύσει πέντε χρηματικά εντάλματα πληρωμών το 2023, δύο το 2024, ενώ το 8ο ανέρχεται σε 695.463 ευρώ και καταβλήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2025. Το σύνολο των μέχρι σήμερα πληρωμών στη ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ είναι 1. 561.348 ευρώ.

Επιτέλους, οι αρμόδιοι, οι φταίχτες, οι αυτουργοί και συνεργοί πρέπει να αναλάβουν τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες τους. Δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζονται το δημοτικό χρήμα σαν να είναι το ταμείο της επιχείρησης ή της οικογένειάς τους. Αν και τότε θα έκαναν πιο χρηστή και συνετή διαχείριση. Η κοινή αντίληψη, εδραιωμένη από τις πρακτικές και τη φιλοσοφία πολλών που κατέχουν, ότι «κανείς δεν πόνεσε το ξένο χρήμα», πρέπει να τελειώσει.

Ύστερα από αυτά είναι να μη διερωτάται ο κοινοτάρχης της ορεινής Νάξου πού πάνε τα λεφτά και γιατί δεν περισσεύουν λίγα ψίχουλα και γι’ αυτόν από τη μεγάλη σπάταλη στη διαχείριση!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 711 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*