Καταρρέουν τα κτίρια που «κρύβουν» την ιστορία της σμύριδας στη Μουτσούνα

smirida ktirio 21
admin
27/07/2017 22:47
 
 
 

Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα ιστορικά κτίρια στη Μουτσούνα που διαχειρίζονταν όλη τη διαδικασία της σμύριδας, ενός από τα σημαντικότερα ορυκτά της Ελλάδας.

Πρόκειται για το διοικητήριο, που είναι το βασικότερο κτίριο, αλλά και άλλες εγκαταστάσεις, όπως οι αποθήκες, οι οποίες είναι ετοιμόρροπες, ενώ πλέον τίθεται και θέμα επικινδυνότητας για κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Οι κάτοικοι εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αντίδρασή τους για ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου που έχει αφεθεί στην τύχη του, παρά τα συνεχή καμπανάκια που χτυπούν στο αρμόδιο υπουργείο οι τοπικές αρχές.

smirida ktirio 20

«Τα τελευταία χρόνια, οι υπάλληλοι έχουν φύγει από τα γραφεία τους που στεγάζονταν σε αυτά τα κτίρια, διότι δεν δέχονταν να εργαστούν κάτω από συνθήκες ακατάλληλες. Πλέον τα κτίρια καθίστανται επικίνδυνα, ενώ έχουν γίνει εστία μόλυνσης» λέει στο www.naxostimes.gr ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανώλης Μαργαρίτης.

Στη Μουτσούνα υπάρχουν τέσσερα βασικά κτίρια του Δημοσίου που τα διαχειρίζεται το κράτος, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Απειράνθου, Γιώργος Μπάκαλος. Είναι το διοικητήριο, η αποθήκη ανταλλακτικών, το κτίριο του υποδιευθυντή και το κτίριο όπου παλιά στεγαζόταν το ένα και μοναδικό τηλεφωνείο της Μουτσούνας.

«Πρόκειται για ένα βιομηχανικό μνημείο που καταρρέει, έχουν γίνει τεράστιες καταστροφές από το ’80 και μετά, ενώ η αποθήκη με τα ανταλλακτικά έχει λεηλατηθεί» καταγγέλλει ο κ. Μπάκαλος, κατηγορώντας το κράτος για παντελή αδιαφορία.

smirida ktirio 22

Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εδώ και περίπου 5-6 χρόνια έχει καταθέσει επίσημη πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο να του παραχωρηθεί το ισόγειο του κτιρίου με σύμβαση 25ετίας και ο δήμος πλέον να αναλάβει να αποκαταστήσει το χώρο.

«Προτείναμε να φτιάξουμε τα γραφεία των υπαλλήλων για να έρχονται εδώ να εργάζονται, στην έδρα τους. Επίσης, τον υπόλοιπο χώρο προτείναμε να τον κρατήσει ο δήμος προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να πραγματοποιούνται παρουσιάσεις για την ιστορία της σμύριδας» τονίζει ο κ. Μαργαρίτης.

Αρχικά η πρόταση του δήμου χανόταν κάπου στα συρτάρια των υπουργείων, μέχρι που στην τελευταία συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη στη Μουτσούνα, η απάντηση που δόθηκε ήταν αρνητική.

«Η αιτιολογία της άρνησης ήταν ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί μια Κοιν.Σ.Επ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) των σμυριδεργατών και μέσω αυτής θα γινόταν η όποια άλλη ενέργεια στα κτίρια. Ωστόσο, οι ίδιοι οι εργάτες δεν το δέχτηκαν αυτό. Και πραγματικά μου κάνει εντύπωση γιατί το κράτος απάντησε αρνητικά στη δική μας πρόταση. Εμείς είμαστε ανά πάσα στιγμή διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με το υπουργείο και να υπογράψουμε τη σύμβαση που προτείναμε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας» τονίζει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Κική Μαργαρίτη

(Visited 74 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*