Το Κίνημα καλεί τον Δήμαρχο να ανακαλέσει, μετά την αμφισβήτηση των ευρημάτων αυτοψίας στην παραλία Πλάκα – Νέα αυτοψία πολιτών την Πρωτομαγιά στον Αμμίτη
Με έντονη αντίδραση απαντά το Κίνημα «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου» στις δηλώσεις του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού, στην εκπομπή Buongiorno του Mega (28/04/2025), στις οποίες αμφισβήτησε τα ευρήματα της αυτοψίας που πραγματοποίησαν πολίτες στο νότιο μέρος της παραλίας Πλάκας.
Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα εκφράζει τη λύπη του για τη στάση του Δημάρχου, υποστηρίζοντας ότι τα καταγεγραμμένα στοιχεία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ενώ ζητά την άμεση ανάκληση των δηλώσεών του και την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών. Παράλληλα, υπενθυμίζει τις πολυετείς δράσεις του για την προστασία των παραλιών και ανακοινώνει νέα αυτοψία πολιτών την Πρωτομαγιά στον Αμμίτη.
Ειδικότερα, το Κίνημα στην ανακοίνωση του αναφέρει:
Ο Δήμαρχος Nάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, αμφισβήτησε τα ευρήματα της αυτοψίας των πολιτών στο Νότιο Μέρος της παραλίας Πλάκας την 29/03/2025 και δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις σε δημοφιλή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας (Buongiorno, Mega 28/04/2025).
Συγκεκριμένα αμφισβήτησε την ύπαρξη παράνομου παραλιακού δρόμου στην Πλάκα, παράνομων κατασκευών στην παραλία και πεδίου προσγείωσης ελικοπτέρου σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, που κατέγραψαν και φωτογράφισαν οι πολίτες.
“Είναι μάλλον ο μόνος δημότης που δεν ξέρει την ύπαρξή τους που σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ακόμα και οι επισκέπτες και βέβαια ο δορυφόρος του Google πολλά χρόνια τώρα; Το μόνο που δε γνωρίζουμε για το πεδίο προσγείωσης είναι αν είναι αδειοδοτημένο νομίμως”, απορεί η Ελένη Ανδριανοπούλου, κάτοικος Νάξου, και ενεργό μέλος του Κινήματος “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” που δημιουργήθηκε από πολίτες το καλοκαίρι του 2023.
“Η πρόσφατη ρητορική αυτή εγείρει ερωτήματα κατά πόσο ο δήμαρχος προασπίζεται τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού ή στηρίζει καταστροφικές επεμβάσεις στα στοιχεία που ανέδειξαν τη Νάξο ως τουριστικό προορισμό.” σχολιάζει ο Μιχάλης Φραγκίσκος, επίσης μέλος του Κινήματος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
Τέλος, “με τον στρουθοκαμηλισμό τα άπειρα προβλήματα του τόπου δε λύνονται”, συμπληρώνει η Ανδριανοπούλου. Οι πολίτες του Κινήματος εκφράζουν τη λύπη τους για τις δηλώσεις του Δημάρχου, απαιτούν την άμεση ανάκλησή τους, την αναγνώριση των ευρημάτων μέσω διαταγής άμεσης αυτοψίας και κατάλληλων παρεμβάσεων από τις αρμόδιες αρχές.
Το κίνημα πολιτών έχει προβεί σε πολυάριθμες δράσεις τα τελευταία δύο χρόνια, αναφορές, καταγγελίες, ενημερώσεις, ακτοκαθαρισμούς, σχολιασμό στη δημόσια διαβούλευση της καινούριας νομοθεσίας για την εμπορική εκμετάλλευση των παραλιών και σε 28 συνελεύσεις έκτοτε, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό κατά των καταπατητών των παραλιών και σταματώντας τις παράνομες καταστροφικές παρεμβάσεις σε παραλίες με εκσκαφικά και βαριά τροχοφόρα Δήμου και ιδιωτών.
Η 30η συνέλευση και αυτοψία των πολιτών θα πραγματοποιηθεί Πρωτομαγιά στον Αμμίτη 10 η ώρα. Σημείο συνάντησης: ξωκλήσι Άη Γιώργη στο νότιο μέρος του Αμμίτη.
Πληροφορίες:
Η αυτοψία των πολιτών για το Νότιο μέρος της Πλάκας
Οι φωτογραφίες της αυτοψίας 29/03/2025
H απεικόνιση του πεδίου προσγείωσης ελικοπτέρου:
Στιγμιότυπο Google Earth
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις