Αποστόλου για φράγμα Τσικαλαριού: “Τίποτα πλέον δεν μπορεί να σταματήσει το έργο” (video)

apostolou agiasmos fragma 2
admin
22/08/2017 12:01
 
 
 

Ο αγιασμός της έναρξης των εργασιών του έργου του φράγματος του Τσικαλαριού Νάξου τελέστηκε την Τρίτη το πρωί στην Ποταμιά, με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

apostolou agiasmos fragma 1

Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων οι ιερείς Σαγκρίου και Ποταμιάς, οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός και Αντώνης Συρίγος, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός, ο επικεφαλής της παράταξης “Νησιωτική Πολιτεία” Νίκος Μαϊτός και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Ποταμιάς και Σαγκρίου, ο γραμματέας της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για τα νησιά μας” Βασίλης Θεωνάς, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου Βαγγέλης Στρατούρης, εκπρόσωπος της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο του φράγματος, σύσσωμο το Δ.Σ. της ΕΑΣ Νάξου και άλλοι πολίτες μεταξύ των οποίων αρκετοί κάτοικοι και αγρότες της περιοχής.

Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για το νησί τονίζοντας ότι πλέον τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει.
“Ήρθα να επιβεβαιώσω ότι το φράγμα έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το σταματήσει. Τα χρήματα έχουν ήδη διασφαλιστεί μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν ξεπεραστεί όλα τα κωλύματα που υπήρχαν” υπογράμμισε ο Υπουργός που δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του έργου. “Εμείς βρήκαμε σε καθυστέρηση ένα έργο και προσπαθήσαμε μέσα από διαδικασία επιτάχυνσης να ξεπεράσουμε τα όποια διοικητικά προβλήματα και αυτή την ώρα αυτό που εμφανίζεται ως πρόβλημα έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις. Υπάρχει δεσμευμένο κονδύλι 259.000 ευρώ, καταχωρημένο στην υπηρεσία ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης” τόνισε και κάλεσε τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να κινηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε επίσης και στα έργα που έχουν να κάνουν με τα δίκτυα σημειώνοντας ότι από αύριο κιόλας ξεκινάει η μελέτη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το έργο πραγματοποιείται αποκλειστικά για “αγροτικό σκοπό”.

“Δεν τελειώνουμε εδώ, υπάρχουν κι άλλα έργα που έχουν σχέση με το δίκτυο, θέμα που από αύριο θα ξεκινήσουμε τη σχετική μελέτη έχοντας στο νου μας ότι θα υπάρξει δυνατότητα, όπου υπάρχει αγροτική δραστηριότητα και κτηνοτροφία να στηριχτεί, γιατί αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε έργα ύδρευσης, αφού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιβάλει τα χρήματα που παίρνουμε να χρησιμοποιούνται μόνο για αγροτικό σκοπό” τόνισε.

https://www.youtube.com/watch?v=ugb2N7DkQBY&t=40s 

Nα σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο του φράγματος Τσικαλαριού, στη στέψη του έχει περίπου 250 μ. μήκος, η βάση του είναι 140 μ. και έχει περίπου 48 μ. ύψος, ενώ η λίμνη που σχιματίζεται είναι πάνω από 3 εκατ. κυβικά νερό.

Αυτό που επίσης υπογραμμίστηκε είναι ότι το φράγμα θα λειτουργεί με βιολογική παροχή, δηλαδή ότι το φράγμα χειμώνα καλοκαίρι θα έχει μια συνεχόμενη ροή νερού η οποία θα βοηθάει τον υδροφόρο ορίζοντα. “Η λειτουργία του φράγματος θα δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα” τόνισε. Επίσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι το φράγμα θα είναι έτοιμο σε τέσσερα χρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=xYr5-hAN2nE&t=187s

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*