Οι τόμοι της εφημερίδας “Τ’ ΑΠΕΡΑΘΟΥ” σε φορείς της Νάξου

gratsias apeiranthos 1
admin
29/08/2017 10:34
 
 
 

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Δημοσιογράφο Μιχάλη Γρατσία πραγματοποιήθηκε στην Απείρανθο, στο χωριό που γεννήθηκε, ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας “Τ΄ΑΠΕΡΑΘΟΥ”.

Κατά την εκδήλωση, παραδόθηκαν σε τέσσερις καλαίσθητους τόμους όλα τα τεύχη της εφημερίδας σε φορείς της Νάξου.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του ανιψιού του εκλιπόντος, Ηλία Αντ. Γρατσία και του συνεργάτη της εφημερίδας Μανώλη Χατζηπέτρου, έγινε συγκέντρωση και ταξινόμηση όλων των τευχών (205) τα οποία παραδόθηκαν σε τόμους, στους εξής φορείς:
– Στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (για βιβλιοθήκη Γ.Α.Μαγκάκη)
– Στο Ιστορικό Αρχείο Νάξου
– Στην Κοινότητα Απειράνθου
– Στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου.

Η δαπάνη της βιβλιοδεσίας καλύφθηκε από ΝΟΠΠΠΑΠΠΑ το Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Στην εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Απειράνθου με την παρουσία πλήθους κόσμου, παρουσιάσθηκαν σπάνια ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του Μιχάλη Γρατσία, καθώς και ιστορικά έγγραφα του ίδιου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Ομιλητές ήταν ο Αρεοπαγίτης ε.τ Δημήτρης Μουστάκας, η Πρόεδρος του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου Σοφία Γρατσία – Χατζούδη, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Νανούρης, η πολιτική επιστήμονας Κατερίνα Κουτσογιαννάκη, ο δικηγόρος και ανιψιός του Ηλίας Αντ. Γρατσίας και ο Μανώλης Ι. Χατζηπέτρος συνεργάτης της εφημερίδας.

Η εκδήλωση εκτός από τις ομιλίες, περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων, μουσικό αφιέρωμα, προβολή οπτικού υλικού και την παράδοση των τόμων σε εκπροσώπους των προαναφερθέντων φορέων.

Ο Μιχάλης Γρατσίας γεννήθηκε το 1919 και απεβίωσε το 2015 σε ηλικία 96 ετών.
Η εφημερίδα “Τ’ ΑΠΕΡΆΘΟΥ” κυκλοφόρησε το Μάη του 1983 και έκλεισε το 2011 καλύπτοντας επί 28 συνεχή χρόνια όλα τα θέματα της Απεραθίτικης κοινωνίας, αλλά και σημαντικά θέματα της Ναξιακής ζωής.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από φίλους συγγενείς και συνεργάτες του Μιχάλη Γρατσία, με την υποστήριξη του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και του Απεραθίτικου Συλλόγου.

(φωτό: Διακρίνονται απο αριστερά προς τα δεξιά: η Πρόεδρος του Απεραθίτικου Συλλόγου Σοφία Γρτασία-Χατζούδη, ο ανηψιός του Μ.Γρατσία, δικηγόρος Ηλίας Αντ.Γρατσίας, ο Αρεοπαγίτης ε.τ Δημήτρης Μουστάκας, πολιτική επιστήμονας Κατερίνα Κουστογιαννάκη, συνεργάτης του στην εφημερίδα ελεύθερος επαγγελματίας Μανώλης Χατζηπέτρος)

Μανώλης Χατζηπέτρος

(Visited 46 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*