VIDEO: Η Φώφη Γεννηματά στα γραφεία της ΕΑΣ Νάξου – Στο επίκεντρο όλα τα κρίσιμα ζητήματα της Ένωσης

FOFI EAS 7
admin
16/10/2017 22:12
 
 
 

Τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου επισκέφτηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την παραμονή της στο νησί την Κυριακή.

Ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης την υποδέχτηκαν ιδιαίτερα θερμά και συνομίλησαν μαζί της σε πολύ καλό κλίμα για διάφορα θέματα και προβλήματα της ΕΑΣ.

Παρόντες μεταξύ άλλων στη συνάντηση ήταν ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, η βουλευτής Φθιώτιδας Τόνια Αντωνίου, ο τομεάρχης πολιτικής νησιωτικών χώρων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλασερός, ο γραμματέας και τα μέλη της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Νάξου, o γραμματέας και μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, ο επικεφαλής της παράταξης “Νησιωτική Πολιτεία” Νίκος Μαϊτός, ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ στην ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Γκούφας και ο π. Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας.

FOFI EAS 4

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δημήτρης Καπούνης μίλησε στη Φώφη Γεννηματά για το Συνεταιρισμό και την παραγωγή γραβιέρας και πατάτας σημειώνοντας ότι είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στο Νότιο Αιγαίο με παραγωγή 1 εκατ. κ. γραβιέρα και 5 εκατ. κ. πατάτα το χρόνο. Ο Γιάννης Βλασερός αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της ΕΑΣ και ειδικότερα στην προσφορά στο νοσοκομείο και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.  

Ο υψηλός ΦΠΑ, η επιδότηση των προϊόντων της Ένωσης που ταξιδεύουν προς τον Πειραιά, οι σταβλικές εγκαταστάσεις, το καθεστώς που διέπει τους συνεταιρισμούς, η μονάδα βιοαερίου και ο έλεγχος γνησιότητας στα ΠΟΠ προϊόντα ήταν τα θέματα που ετέθησαν στην κ. Γεννηματά από τη διοίκηση της ΕΑΣ. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτης Καπούνης μίλησε για τον υψηλό ΦΠΑ στους παραγωγούς ο οποίος είναι διαφορετικός ανάλογα με το προϊόν. “Δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετικό ΦΠΑ στην ίδια δραστηριότητα. Ο παραγωγός πληρώνει και δεν το παίρνει πίσω, ποτέ” σημείωσε. 

Σε ότι αφορά στην επιδότηση των προϊόντων της ΕΑΣ που ταξιδεύουν προς Πειραιά ο κ. Καπούνης τόνισε ότι ενώ οι ζωοτροφές που έρχονται για τα ζώα των παραγωγών επιδοτούνται, η γραβιέρα και τα άλλα προϊόντα της ΕΑΣ επιβαρύνονται με 4 λεπτά το κιλό με αποτέλεσμα η Ένωση να μην μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα προϊόντα που έχουν ελάχιστη επιβάρυνση 1 ή 1/2 λεπτό. “Αυτό θα πρέπει να αλλάξει” υπογράμμισε ο κ. Καπούνης και γνωστοποίησε ότι τα μεταφορικά που πληρώνει η ΕΑΣ το χρόνο είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

FOFI EAS 1

Σε ότι αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις ο πρόεδρος της ΕΑΣ σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα αφού δεν υπάρχουν παραπάνω από 5 άδειες για στάβλους. “Ο παραγωγός δεν θα μπορεί να φέρει ούτε το γάλα ούτε τα ζώα σε εμάς, ούτε να μπει σε πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί. Είχαμε έλθει σε μια συμφωνία με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε” σημείωσε ο κ. Καπούνης και ο κ. Γκούφας συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα είναι χωροταξικό. 

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι η παράταξη της στο πρόγραμμα “Ελλάδα” έχει προτάξει το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού. “Αν δεν υπάρξει αυτό δεν μπορεί να προστατευτεί ούτε ο πρωτογενής τομέας. Δεν μπορούμε να προστατέψουμε ούτε τους επενδυτές οι οποίοι δεν ξέρουν που να επενδύσουν”  τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στη συνέχεια ανέλυσε στην κ. Γεννηματά για το “ναυάγιο” με τη μονάδα βιοαερίου που σκόπευε να δημιουργήσει η ΕΑΣ. “Θέλαμε να φτιάξουμε μια μονάδα βιοαερίου για τα απόβλητα του τυροκομείου, τη σάπια πατάτα αλλά και όλα τα απόβλητα ελαιοτριβείων κ.λπ. του νησιού. Δυστυχώς, ενώ είχαμε αλλεπάλληλες επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και υποσχέσεις, το σχέδιο ναυάγησε αφού το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, γνωμοδότησε αρνητικά προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν μπορεί σε γη υψηλής παραγωγικότητας να αλλάξει η χρήση” τόνισε ο κ. Καπούνης ενώ η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για “έγκλημα κατά του νησιού”.

FOFI EAS 6

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης μίλησε για τον ανύπαρκτο έλεγχο στα ΠΟΠ προϊόντα έχοντας μάλιστα “ζωντανό” παράδειγμα στα χέρια του ένα κομμάτι τυποποιημένου τυριού, άγνωστης προέλευσης και “βαφτισμένου” ως γραβιέρα Νάξου. 

“Το ίδιο συμβαίνει και με την πατάτα. Όλη η Ελλάδα πουλάει “βαφτισμένη” πατάτα Νάξου… Εμείς κάναμε μια μεγάλη επένδυση και συσκευάζουμε τις αυθεντικές πατάτες Νάξου που φέρουν τα διακριτικά της Ένωσης” είπε. 

Η κ. Γεννηματά υποσχέθηκε ότι σύντομα θα καταθέσει ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο για το τι έχουν κάνει και τι προτίθενται να κάνουν για τη γνησιότητα των προϊόντων, πώς ελέγχονται τα ΠΟΠ προϊόντα και πώς προστατεύονται. 

https://www.youtube.com/watch?v=_n74UhgvVm8 

FOFI EAS 2

FOFI EAS 5

 

(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*