VIDEO: Στη Νάξο χτύπησε η καρδιά των εμποροεπαγγελματιών των Κυκλάδων

synedrio emporon naxos 13
admin
23/10/2017 00:04
 
 
 

Στη Νάξο χτύπησε η καρδιά των εμπόρων Κυκλάδων κατά το διήμερο 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου διεξήχθη με επιτυχία το 10ο συνέδριο των εμποροεπαγγελματιών των νησιών.

 synedrio emporon naxos 12

Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ιερείς της Μητρόπολης Παροναξίας, οι βουλευτές του νομού Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός και Αντώνης Συρίγος, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο δήμαρχος Κέας Γιάννης Ευαγγέλου, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαργαρίτης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας & επικεφαλής Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων Γιώργος Ζησιμάτος, η πολιτευτής της ΝΔ στις Κυκλάδες Κατερίνα Μονογυιού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νήσων και Αιγαίου Παύλος Πολιτάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, ο εκπρόσωπος της ΑΑΔΕ φορολογικός περιφερειάρχης Πειραιά και Νήσων Ρήγας Μπάρκουλας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο οικονομικός επόπτης της ΕΣΕΕ Νίκος Κογιουμτζής, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ και Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Νίκος Μανεσιώτης, ο σύμβουλος της ΕΣΕΕ επί φορολογικών θεμάτων Αντώνης Μουζάκης, ο δικηγόρος – εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, πρόεδροι και εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων των Κυκλάδων και άλλοι φορείς και πολίτες. Ωστόσο, το 10ο Συνέδριο των εμπόρων των Κυκλάδων χαρακτηρίστηκε από την απουσία των εμποροεπαγγελματιών της Νάξου.

synedrio emporon naxos 14

Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, όλοι οι παρεβρισκόμενοι στο χαιρετισμό τους μίλησαν για τα προβλήματα των εμπόρων αλλά και για το “αύριο” του κλάδου. Ενωτικός ήταν στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου Βαγγέλης Στρατούρης, ο οποίος στάθηκε στα προβλήματα των νησιωτών εμπόρων αλλά και στους στόχους τους για την “επόμενη ημέρα”.

“Η Επόμενη μέρα είναι σήμερα. Εδώ θα αποφασίσουμε και θα δράσουμε κάθε νησί χωριστά και όλα μαζί. Ποια είναι τα πραγματικά και αδιαφιλονίκητα ισχυρά μας ατού, που υποφέρουμε ως τοπικές κοινωνίες, τι ευκαιρίες έχουμε ήδη και ποιες άλλες μπορούμε να δημιουργήσουμε και από τι απειλούμαστε. Ως προς το τελευταίο επιτρέψτε μου να σας πω ότι ο μόνος μας εχθρός είναι ο ίδιος ο εαυτός μας” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στρατούρης. 

synedrio emporon naxos 15

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης χαιρέτησε το συνέδριο τονίζοντας ότι η διεξαγωγή του συνεδρίου αμέσως μετά την τουριστική περίοδο “αποτελεί στρατηγική κίνηση που οι έμποροι των Κυκλάδων έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα προβλήματα τους, να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα και να κάνουν τον απολογισμό τους οργανώνοντας το νέο σχέδιο δράσης τους”. 

“Το συνέδριο αυτό έχει θέμα την επόμενη μέρα για τις Κυκλάδες” σημείωσε ο βουλευτής Αντώνης Συρίγος ο οποίος αναγνώρισε την κακή οικονομικά κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα και ο κλάδος του εμπορίου. “Θα πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον και να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η ισχυρή οικονομία που έχουμε στόχο δεν έχει ανάγκη την πολιτική παρά μόνο για να περιγράψει το θεσμικό πλαίσιο για να παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται. Η οικονομία από μόνη της έχει τη δυνατότητα να πολιτεύεται” σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε και ο κ. Συρμαλένιος ο οποίος τόνισε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το συνέδριο των εμπορικών συλλόγων έχει γίνει θεσμός. “Είναι μια ευκαιρία για αποτίμηση και επανασχεδιασμό των διεκδικήσεων και της στρατηγικής του εμπορικού κόσμου” σημείωσε και αναφέρθηκε στα προβλήματα των νησιωτών εμπόρων όπως την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων. 

“Αν δούμε τι κάναμε τη χθεσινή μέρα με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, θα πάμε και σε μια καλύτερη μέρα” σημείωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Μανιός και πρόσθεσε ότι “αυτά που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα και πιο ασήμαντα από αυτά που μας ενώνουν. Επομένως να αποφασίσουμε να είμαστε ενωμένοι και να πάμε στην επόμενη ημέρα με τον καλύτερο τρόπο. Να κάνετε προτάσεις κι εμείς θα έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά”. 

Η πολιτευτής της ΝΔ στις Κυκλάδες Κατερίνα Μονογυιού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο όπως είπε είναι “ξεκάθαρο” για τα θέματα του εμπορίου. “Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας κι αυτό το έχουμε αποδείξει” τόνισε. 

synedrio emporon naxos 3

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος υπογράμμισε ότι στα νησιά μας έχουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον αλλά υπάρχουν και κάποιες “παρενέργειες” όπως τα απορρίμματα. “Πρέπει να φροντίσουμε το περιβάλλον και αυτή την υπηρεσία να την προσφέρουμε με τον καλύτερο τρόπο στους επισκέπτες μας” τόνισε. 

synedrio emporon naxos 2

Στα προβλήματα στελέχωσης των ΔΟΥ των νησιών αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΑΑΔΕ φορολογικός περιφερειάρχης Πειραιά και Νήσων Ρήγας Μπάρκουλας σημειώνοντας παράλληλα ότι ο εμπορικός κλάδος είναι “το ζωντανό κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας και της οικονομίας του μέλλοντος.

synedrio emporon naxos 5

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας & επικεφαλής Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων Γιώργος Ζησιμάτος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων μια υπηρεσία που στόχο έχει να στηρίξει τον κρατικό προϋπολογισμό και να εκταμιευτούν έσοδα. “Είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας απλωμένος σε όλη την Ελλάδα. Πρώτο μας μέλημα να μιλάμε με την αγορά. Θεωρώ τον απόλυτο σύμβουλο και κοινωνικό εταίρο, εσάς” τόνισε. 

synedrio emporon naxos 4

Το μέλος του Δ.Σ. και οικονομικός επόπτης της ΕΣΕΕ Νίκος Κογιουμτζής μίλησε για την επιχειρηματικότητα το εμπόριο και τη νησιωτικότητα, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη και παράλληλα μεταβατική χρονική περίοδο, όπου η επιχειρηματική κοινότητα ασφυχτιά και δυσανασχετεί από τα επτά χρόνια ύφεσης. “Στις συναντήσεις μας -της ΕΣΕΕ- με Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό επισημάναμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας που αφορούν την θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού για τη λειτουργικότητα της επιχείρησης, το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την υπέρμετρη φορολογία” σημείωσε. 

synedrio emporon naxos 1

Για το εμπόριο και την εκπροσώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών στη σημερινή εποχή, μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νήσων και Αιγαίου Παύλος Πολιτάκης ο οποίος έκανε λόγο για “την κατάργηση από 1-1-2018 του δικαιώματος να μπορείς να περιμένεις 15 ημέρες μέχρι να ρυθμίσεις την τρέχουσα οφειλή σου και τι θα κάνεις με τις παλιές ρυθμίσεις”. Όπως είπε “από 1-1-2018 η μόνη δυνατότητα που μας δίνεται είναι να πηγαίνουμε αυτοπροσώπος στη ΔΟΥ και να κάνουμε μια αίτηση… Ζητάμε αυτές οι ρυθμίσεις να γίνονται ηλεκτρονικά και εν των προτέρων”.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ και Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Νίκος Μανεσιώτης ο οποίος μίλησε για “την κρίση των 8 χρόνων που έχει ξεφύγει από τα όρια της κρίσης και έχει φτάσει στην παρακμή που δεν έχει να κάνει μόνο με τις επιχειρήσεις αλλά με την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα”. 

Η κ. Χριστίνα Ευθυμιάτου μίλησε για την ανακύκλωση και τα οφέλη της στα νησιά και η πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Νάξου Μαρία Μάρκου για τη νησιωτικότητα που όλοι μας έχουμε χρέος να τη στηρίξουμε. 

https://www.youtube.com/watch?v=2gVqnAu9vvA&t=7s 

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος ανέπτυξε το θέμα τοπικά προϊόντα και γαστρονομία ως μοχλός της τουριστικής ανάπτυξης και για πρώτη φορά αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα νούμερα. Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Σταμάτης Σέργης έκανε λόγο για τη συμβολή των Ναξιακών αγροτικών προϊόντων στην εμπορική δραστηριότητα και το γαστρονομικό τουρισμό, ενώ ο φοροτεχνικός σύμβουλος επιχειρήσεων Αντώνης Μουζάκης μίλησε για τη φορολογία, τις επιβαρύνσεις και τις ποινές σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. 

Ο δικηγόρος – εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος αναφέρθηκε στο νέο ασφαλιστικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

https://www.youtube.com/watch?v=ptZYNT79UL4  

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*