Θλίψη στη Νάξο: Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος επιστήμονας Γαβριήλ Παντελιάς

Newsroom
19/05/2026 01:13

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής του «Δημόκριτου», με καταγωγή από τη Νάξο, άφησε σημαντικό επιστημονικό και ανθρώπινο αποτύπωμα

Φτωχότερη είναι η Νάξος και η ελληνική επιστημονική κοινότητα από την απώλεια του διακεκριμένου επιστήμονα Γαβριήλ Εμμ. Παντελιά, ενός ανθρώπου που τίμησε τον τόπο καταγωγής του με τη διεθνή του πορεία, αλλά παρέμεινε βαθιά δεμένος με το νησί, τους ανθρώπους και τις μνήμες της παιδικής του ηλικίας.

Ο Γαβριήλ Παντελιάς υπήρξε Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ιδρυτής του Εργαστηρίου Υγειοφυσικής, Ραδιοβιολογίας και Κυτταρογενετικής και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες στον τομέα της Ραδιοβιολογίας και της Ακτινοπροστασίας.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε βαθιά συγκίνηση στη Νάξο, όπου φίλοι, συγγενείς και συμπατριώτες τον αποχαιρετούν ως έναν άνθρωπο με σπουδαίο επιστημονικό αποτύπωμα αλλά και ιδιαίτερο ήθος, αγάπη για τον τόπο του και έντονη παρουσία στην κοινωνική ζωή της παλιάς Χώρας.

Μια διεθνής επιστημονική πορεία

Ο Γαβριήλ Παντελιάς γεννήθηκε στη Νάξο το 1950 και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκτώντας μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό στη Ραδιοβιολογία και Βιοφυσική από το Πανεπιστήμιο του Rochester.

Εργάστηκε ως ερευνητής και πανεπιστημιακός στις ΗΠΑ και αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου συνέδεσε το όνομά του με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», αναλαμβάνοντας σημαντικές διοικητικές και ερευνητικές θέσεις, μεταξύ των οποίων Διευθυντής Ινστιτούτου και Αντιπρόεδρος του Κέντρου.

Το ερευνητικό του έργο αναγνωρίστηκε διεθνώς, με περισσότερες από 110 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και δεκάδες συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα. Το 2020 τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο “Bacq and Alexander Award” από την European Radiation Research Society για τη συμβολή του στην έρευνα σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις των ακτινοβολιών.

Η αγάπη για τη Νάξο και η ποίηση

Παρά τη σπουδαία επιστημονική του πορεία, ο Γαβριήλ Παντελιάς δεν έπαψε ποτέ να επιστρέφει νοερά και ουσιαστικά στη Νάξο. Οι μνήμες από τη Χώρα, την Κόρωνο, τις Μέλανες, τις παρέες στα σοκάκια και το ιστορικό καφενείο «Ρούπελ» της οικογένειάς του παρέμειναν ζωντανές σε όλη του τη ζωή.

Τα τελευταία χρόνια στράφηκε και στην ποίηση, εκδίδοντας τη συλλογή «Ρόδο Λευκό Αιώνιο», μέσα από την οποία αποτύπωσε με λυρισμό τις εικόνες, τις αναμνήσεις και την ψυχή της Ναξου που υπεραγαπούσε.

Όσοι τον γνώρισαν κάνουν λόγο για έναν σπουδαίο επιστήμονα με σπάνια ευγένεια, βαθιά ανθρωπιά και ιδιαίτερη αγάπη για τους φίλους και την οικογένειά του.

Η Νάξος αποχαιρετά έναν άνθρωπο που τίμησε το νησί του σε όλο τον κόσμο.

To naxostimes.gr εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Latest Post