“Πώς «σφάζει» ο δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων τον κτηνοτροφικό κλάδο” (video)

admin
28/03/2015 19:56
 
 
 

 

Σκληρή κριτική ασκεί η παράταξη “Πολίτες για τα νησιά μας” κατά της δημοτικής αρχής με αφορμή τη διενέργεια δημοπρασίας για τη μίσθωση των δημοτικών σφαγείων της Νάξου.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη, “την ίδια στιγμή που το μίσθωμα (και άρα τα έσοδα του Δήμου) μειώνεται θεαματικά, το κόστος των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους κτηνοτρόφους παραμείνει το ίδιο”. Η παράταξη παραθέτει τις προτάσεις της, που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι είναι λυπηρό να συμφωνούν κάποιοι με την πρόταση τους αλλά να την καταψηφίζουν για να μη “χαλάσει η εικόνα” της δημοτικής αρχής χωρίς να σκέφτονται “ότι αυτού του είδους οι επιλογές δυσκολεύουν την ζωή των συμπολιτών μας”.

Δείτε το video με την τοποθέτηση του Βασίλη Βρούτση -για το θέμα- στο δημοτικό συμβούλιο:

{youtube}NX_ywlAyNmU{/youtube}

 

Η ανακοίνωση της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας”:

 

Για τη λειτουργία των Σφαγείων ή πώς ο Δήμος «σφάζει» τον τοπικό κτηνοτροφικό κλάδο

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23.03.2015 εισήχθη προς ψήφιση θέμα με τίτλο «Λήψη απόφασης διενέργειας ανοιχτής πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμίσθωσης Δημοτικών Σφαγείων Δ.Ε. Νάξου». Ζητήθηκε έτσι από τους δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνουν τη διενέργεια δημοπρασίας για τη μίσθωση των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ σφαγείων της Δ.Ε. Νάξου. Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου οικονομικών κ. Ανεβλαβή το μίσθωμα στη νέα σύμβαση με τον νέο ανάδοχο που θα προκύψει, μειώνεται κατά 20{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}. Δηλαδή από 3.473,67 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, στη νέα σύμβαση θα προβλέπεται μίσθωμα ύψους 2.800,00 ευρώ «εξαιτίας (όπως αιτιολογεί η εισήγηση) της συνεχιζόμενης πτωτικής πορείας του κύκλου εργασιών και της κατανάλωσης κρέατος».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που το μίσθωμα (και άρα τα έσοδα του Δήμου) μειώνεται θεαματικά, το κόστος των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους κτηνοτρόφους θα παραμείνει το ίδιο.  Συγκεκριμένα, το κόστος για τον παραγωγό θα (εξακολουθεί να) είναι το παρακάτω:

(ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ Α.Δ.Σ.180/2005 του Δήμου Νάξου που θα ισχύει και τώρα)

ΒΟΟΕΙΔΗ: € 50,00      

ΜΟΣΧΑΡΙΑ: € 50,00

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: €7,00         

ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ: € 5,00

ΧΟΙΡΟΙ: € 15,00      

ΧΟΙΡΙΔΙΑ:  € 10,00

Στις τιμές αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω οι υπηρεσίες σφαγής τιμολογούνται από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με βάση απόφαση (και οικονομικές συνθήκες) του έτους 2005. Δηλαδή, αν και οι δουλειές «έπεσαν» για τον ανάδοχο – διαχειριστή του σφαγείου δεν ισχύει το ίδιο και για τους κτηνοτρόφους (;;) και για το λόγο αυτό κρίθηκε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών οι τιμές να παραμείνουν ίδιες!!!

Η πρόταση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο επί του θέματος για τα Δημοτικά Σφαγεία της Δ.Ε. Νάξου αλλά και για αυτά της Δ.Ε. Δρυμαλίας, που λειτουργούν στο Φιλώτι, αφού θεωρούμε ορθό τα δύο σφαγεία να λειτουργούν υπό το ίδιο καθεστώς, είναι η εξής:

Τα Δημοτικά Σφαγεία αποτελούν Υπηρεσία κοινής ωφέλειας για τους κτηνοτρόφους. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να παρέχει υπηρεσίες σφαγής ποιοτικές και φθηνές. Δηλαδή να παρέχει υπηρεσίες χωρίς να αποζητά κέρδος παρά μόνον το κόστος λειτουργίας των σφαγείων. Με τον τρόπο αυτό δίνεται ανάσα στους παραγωγούς αφού μειώνεται το κόστος παραγωγής.

Μέχρι τώρα ο Δήμος εκμίσθωνε τα σφαγεία σε ιδιώτες οι οποίοι τα εκμισθώνουν ώστε να τα διαχειριστούν με σκοπό το κέρδος. Αποτέλεσμα, του κερδοσκοπικού σκοπού των μισθωτών είναι να εκτινάσσονται οι τιμές για τους παραγωγούς στα ύψη.

Η πρόταση μας είναι απλή: Να πάψει ο Δήμος να εκμισθώνει τα σφαγεία σε ιδιώτες και να τα διαχειρίζεται ο ίδιος είτε μέσα από τις Υπηρεσίες του είτε μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Είναι αποδεδειγμένο ότι σε Δημοτικά Σφαγεία άλλων Δήμων όπου η διαχείριση γίνεται από τους ίδιους και όχι από ιδιώτες, το κόστος της σφαγής είναι θεαματικά μικρότερο. Παραθέτουμε το παράδειγμα του Δήμου Αλμυρού- Ανάβρας όπου οι τιμές έχουν ως εξής:

ΑΡΝΙΑ-ΕΡΙΦΙΑ:

€ 1,60

 

ΜΟΣΧΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ:

150 ΚΙΛΩΝ

€ 15,00

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ:

€ 2,30

ΒΟΕΙΟ (ΑΓΕΛΑΔΑ):

€ 15,00

ΜΟΣΧΟΙ ΚΑΤΩ:

ΤΩΝ 150 ΚΙΛΩΝ

€ 12,00

ΧΟΙΡΟΙ:

 

€ 4,50

Μια απλή σύγκριση καταδεικνύει την διαφορά και την εκμετάλλευση του Δήμου προς τους ντόπιους παραγωγούς.

Όπως γίνεται σαφές, είναι δυνατό από το Δήμο, με τον τρόπο που προτείνουμε, να μειώσει το κόστος για τον κτηνοτρόφο και δευτερευόντως για τον πολίτη-καταναλωτή αφού και οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να ρίξουν τις τιμές τους.

Δυστυχώς η πρόταση μας δεν εισακούστηκε αν και την αιτιολογήσαμε πλήρως με τον παραπάνω τρόπο, με αποτέλεσμα σύσσωμη η πλειοψηφία να υπερψηφίσει την πρόταση του Αντιδημάρχου Οικονομικών. Το πιο λυπηρό είναι ότι, αν και γνωρίζουμε ότι κάποιοι δεν συμφωνούσαν με την εισήγηση του αντιδημάρχου, αλλά με την πρόταση μας, προτίμησαν να μη χαλάσουν την εικόνα της ενωμένης παράταξης και του «ό,τι πει ο Δήμαρχος», ωστόσο δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι αυτού του είδους οι επιλογές δυσκολεύουν την ζωή των συμπολιτών μας.

Μάλιστα, όπως φάνηκε, δεν θεωρήθηκε σκόπιμο καν να απαντήσει ο Δήμαρχος ή ο εισηγητής αντιδήμαρχος στην πρόταση μας, ώστε να διευκρινίσουν και να στοιχειοθετήσουν «ότι δεν γίνεται» ή με οποιοδήποτε τρόπο να στηρίξουν την πρότασή τους έναντι της δικής μας. Η Δημοτική Αρχή αρνείται να συζητήσει την πρότασή μας και να δώσει «ανάσα» στους κτηνοτρόφους που βρίσκονται σε ζοφερή οικονομική κατάσταση και αβεβαιότητα, παρά το γεγονός ότι συνεχώς δηλώνει πόσο ενδιαφέρεται για αυτούς…

Θεωρούμε ότι ο καθένας πλέον μπορεί να κρίνει που αποσκοπούν οι επιλογές της πλειοψηφίας στο Δήμο μας.

Για το θέμα των σφαγείων της Δ.Ε. Δρυμαλίας θα επανέλθουμε σύντομα.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια των Ναξιωτών και Μικροκυκλαδιτών και καλούμε όλους σε συμπαράταξη στον αγώνα αυτό.

 

Η Δημοτική Κίνηση Πολίτες για τα Νησιά μας

(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*