Οι “Περιφάνες” την Μεγάλη Παρασκευή στις Μέλανες

admin
02/04/2015 09:14
 
 
 
 
Ένα έθιμο του χωριού Μέλανες τη Μεγάλη Παρασκευή στην περιφορά του Επιταφίου είναι οι Περιφάνες.
 
Σε αυτό το έθιμο αγόρια του χωριού, λίγες μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, μαζεύουν ξερές κουτσούρες από αθάνατα και τις στοιβάζουν στην άκρη του δρόμου  απ΄όπου θα περάσει ο Επιτάφιος. Εκεί, την ώρα της περιφοράς, τις ανάβουν και φτιάχνουν κάτι σαν καμίνι.
 
 
 
Επίσης φτιάχνουν τις περιφάνες που είναι πολλά μακριά ξερά καλάμια δεμένα. Η λέξη προέρχεται από το Περί και Φανός. Γιατί τις περιφάνες τις κρατάνε αναμμένες στην περιφορά του Επιταφίου, να βλέπουν οι πιστοί να περπατάνε στα σκοτεινά δρομάκια του χωριού. Ακόμα συμβολίζουν τις δάδες που κράταγαν οι Ρωμαίοι όταν πήγαν να συλλάβουν τον Χριστό και τις φωτιές που άναβαν όση ώρα περίμεναν την απόφαση των αρχιερέων.
 
 
Τα παιδιά συναγωνίζονται ποιο θα έχει τη μεγαλύτερη περιφάνα και ποιανού θα κρατήσει περισσότερη ώρα αναμμένη. Παλιότερα, όταν οι γιαγιάδες μας ακόμα φούρνιζαν, ό,τι απέμενε από την περιφάνα το έκαιγαν στο φούρνο το Μεγάλο Σάββατο για να έχουν επιτυχία στα κουλούρια και στα τσουρέκια τους.
 
 
 
 
 
Πηγή: melanesnaxos.blogspot.gr
Κείμενο: Κατερίνα Ξενάκη

Φωτογραφίες: Αντωνία, Μιχάλης, Βασιλική 
Φωτογραφίες: stoudio kouros
(Visited 30 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.