Τιμές – φωτιά οι κοινόχρηστοι για τους επιχειρηματίες της Παλαιάς Χώρας

admin
02/04/2015 19:38
 
 
 

 

Επιστολή προς το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη απέστειλε ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου σχετικά με την τιμή των πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων που πληρώνουν τα καταστήματα της Παλαιάς Χώρας.

Ο Σύλλογος ζητά να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού η αδικία που τελείται σε βάρος των επαγγελματιών της παλιάς Χώρας είναι πολύ μεγάλη, εάν μεταξύ άλλων σκεφτεί κανείς ότι πληρώνουν σχεδόν την τριπλάσια τιμή από άλλες επιχειρήσεις οι οποίες μάλιστα βρίσκονται “σε περισσότερο προνομιακές θέσεις”. Αυτό που επισημαίνει ακόμα ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης είναι ότι μια τόσο μεγάλης σημασίας για τη Νάξο περιοχή όπως το κάστρο της Νάξου, έχει υποβαθμιστεί από την πολιτική του δήμου (δύσκολη προσβασιμότητα, ελλιπής σήμανση – ενημέρωση, συντήρηση ή έλλειψη φωτισμού, προβλήματα της καθαριότητας).

 

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης:

 

Επανερχόμαστε στο παλαιότερο αίτημά μας και σας κάνουμε γνωστά τα εξής:

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 30/1999 απόφαση της 2/1999 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου, τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της παλιάς πόλης (από Πόρτα Γιαλού και προς τα μέσα) αναπροσαρμόστηκαν στο ύψος των 88 ευρώ ανά Μ2. Η απόφαση αυτή παρότι πάρθηκε το 1999 άρχισε να εφαρμόζεται το 2006. Έπειτα από πολλές ενοχλήσεις των επαγγελματιών της συγκεκριμένης περιοχής συναντηθήκαμε μαζί τους και διαπιστώσαμε και εμείς την σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέρος των οποίων έχουμε καταθέσει και στις προτάσεις μας προς την Δημοτική Κοινότητα Χώρας Νάξου. Αξίζει να σας αναφέρουμε ένα σημαντικό στατιστικό δείγμα που προκύπτει από επίσημα στοιχεία: Παρ’ ότι τα τελευταία 2 χρόνια οι επισκέπτες αυξάνονται στη Νάξο οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Κάστρο μειώνονται!!!!! Αυτό είναι ένα δείγμα που αποδεικνύει ότι η δύσκολη προσβασιμότητα, η ελλιπής σήμανση – ενημέρωση, η συντήρηση η έλλειψη φωτισμού, τα προβλήματα της καθαριότητας, όλα αυτά συντελούν στην μείωση των επισκεπτών προς το Κάστρο και την Παλιά Πόλη.

Συγκεκριμένα όμως όσον αφορά το ύψος της τιμής των πεζοδρομίων – κοινόχρηστων χώρων, θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

  • H συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σημαντικό κομμάτι πλούτου του νησιού μας και της ιστορίας μας γενικότερα. Η σημερινή της εικόνα είναι πραγματικά απογοητευτική αφού τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει για την αναβάθμιση της. Το μεγαλόπνοο πρόγραμμα που επεδίωξε ο Δήμος να ενταχθεί προ 2ετίας – και ισχυριστήκατε ότι θα αποτελέσει μοχλό αναβάθμισης της περιοχής βλέποντας μας να περιμένουμε μέσα απ’ αυτό την αναβάθμιση – απορρίφθηκε. Τα συγκεκριμένα ποσά είσπραξης από το Δήμο πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα όμως επί σειρά ετών οι επαγγελματίες τίποτα δεν έχουν δει να γίνεται για την περιοχή τους.
  • Οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων του κλάδου τους και βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση δεδομένων και των άσχημων (εισπρακτικά) περασμένων ετών. Οι δανειακές τους οφειλές είναι δυσβάσταχτες και αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά αυτά. Είναι άδικο το μέτρο αυτό αφού άλλοι συνάδελφοι τους σε πιο προνομιακές θέσεις πληρώνουν το 1/3 (32 ευρώ το Μ2).
  •  Οι επαγγελματίες της περιοχής θα έλεγε κανείς θα πρέπει να επιδοτηθούν αφού καταβάλουν προσπάθειες για την διατήρηση του χώρου και τα καταστήματά τους αποτελούν πόλο έλξης στο εγκαταλειμμένο περιβάλλον του Κάστρου. Προσπαθούν να τραβήξουν κόσμο προς τις επιχειρήσεις τους και με τη λειτουργία τους κρατάνε ζωντανή την περιοχή.
  • Επιβάλλεται να αποκαταστήσετε μία αδικία που συμβαίνει εις βάρος αυτής της μερίδας των επαγγελματιών που λειτουργούν στην συγκεκριμένη περιοχή και να εξομοιώσετε το ποσό ενοικίασης με το ποσό που απαιτείται από άλλες περιοχές του Δήμου για την ίδια χρήση.

 

  • Παρακαλείστε να αποφασίσετε με γενναιότητα και να ταυτιστείτε με εκατοντάδες άλλες περιοχές Δήμων που έχουν προχωρήσει σε μείωση των τελών. Το Δημόσιο προχώρησε ετσιθελικά στη μείωση χώρων που νοικιάζονται από Δημόσιες υπηρεσίες. Άλλο παράδειγμα στην περιοχή μας είναι το ακίνητο στο Βίντζι όπου προχωρήσατε (αποφασίζοντας σωστά) νέα σύμβαση μίσθωσης με κατά 45{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} μικρότερο ενοίκιο από πριν. Με ποια λογική οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μειώσεις τζίρου μέχρι και 70{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια υπέρογκα ποσά. Αν επιθυμείτε να συνεχίσουν να υπάρχουν καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις Εστίασης βοηθήστε μας. Συντηρούμε την Απασχόληση και προσφέρουμε πολύπλευρα στο Δήμο και στην κοινωνία. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να μας δώσετε την δυνατότητα να δουλέψουμε και να μην βάλουμε λουκέτο. Ανατρέξτε στην πρόσφατη επίσημη έρευνα του Δήμου που ανέδειξε την Εστίαση την βασικότερη αιτία επίσκεψης και ικανοποίησης των τουριστών στο νησί μας και αναλογιστείτε τι σημαίνει αυτό.

Έπειτα από όλα τα παραπάνω ζητάμε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Να επανεξεταστεί το θέμα της τιμής των χώρων στην συγκεκριμένη περιοχή και είμαστε διατεθειμένοι να σας αναπτύξουμε τις απόψεις μας κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο. Είναι αυτονόητο ότι μέχρι τότε οι επαγγελματίες αρνούνται να πληρώσουν. Περιμένουμε να εξετάσετε το θέμα και να μας ενημερώσετε.

 

(Visited 35 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.