Ερώτηση ΚΚΕ για τις καταστροφές στον Απόλλωνα και την αποκατάσταση τους

admin
03/04/2015 07:16
 
 
 

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με τις καταστροφές στον Απόλλωνα και την άμεση αποκατάσταση τους.

Οι Σταύρος Τάσσος (βουλευτής Λέσβου), Διαμάντω Μανωλάκου (βουλευτής Β’ Πειραιώς) και Μανώλης Συντυχάκης (βουλευτής Ηρακλείου) περιγράφουν αναλυτικά τις καταστροφές που προκάλεσαν στον Απόλλωνα τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο απόγνωσης, ώστε απευθύνθηκαν ακόμη και στον Εισαγγελέα για την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Η ερώτηση που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ανεμοστρόβιλο, σφοδρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις) που έλαβαν χώρα στις 10,11και 12 Φεβρουαρίου 2015, στην Τοπική Κοινότητας Κορωνίδας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ιδιαίτερα στην περιοχή του χωριού Απόλλωνα, ο οποίος κηρύχτηκε, μάλιστα, και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκλήθηκαν οι παρακάτω άκρως επικίνδυνες ζημιές:

*Καταστροφή μεγάλου μέρους του κυματοθραύστη που προστατεύει το αλιευτικό καταφύγιο του Απόλλωνα και μέρος του οικισμού από τους βόρειους ανέμους που πνέουν έντονα στην περιοχή.

*Μεγάλες σπηλαιώσεις του κρηπιδώματος, με καθίζηση και κατάρρευση του δαπέδου στο χώρο στάθμευσης και ελιγμών των λεωφορείων και των ΙΧ αυτοκινήτων και με πιθανή καταστροφή των σωλήνων αποχέτευσης που διέρχονται από το σημείο αυτό.

*Ζημιές στα δημόσια WC, καταστροφή της χημικής τουαλέτας.

*Δημιουργία αβαθών στις θέσεις ελιγμών και πρόσδεσης των σκαφών, καθώς και στην περιοχή της γλίστρας ανέλκυσης των σκαφών, λόγω των μετατοπίσεων ογκολίθων από την καταστροφή του κυματοθραύστη κ.α.

Παρά την ομόφωνη απόφαση και του Τοπικού Συμβουλίου δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση, ούτε πλήρης καταγραφή των καταστροφών τόσο του Απόλλωνα, όσο και του υπόλοιπου τοπικού διαμερίσματος της Κορωνίδας.

Οι κάτοικοι, ιδιαίτερα του Απόλλωνα, βρίσκονται σε απόγνωση. Χαρακτηριστικό της απόγνωσης των κατοίκων είναι το γεγονός ότι, μετά την αδιαφορία ή απραξία της Δημοτικής Αρχής, του Δημοτικού λιμενικού Ταμείου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, οι κάτοικοι απευθύνθηκαν και στον Εισαγγελέα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν:

1ον Για την άμεση αποκατάσταση, μέσα στο μήνα, των επικίνδυνων ζημιών που έχουν προκληθεί στον Απόλλωνα Νάξου για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η υγιεινή των κατοίκων, η δουλειά των μικροεπαγγελματιών και ψαράδων του χωριού, δεδομένου ότι ήδη πλησιάζει το Πάσχα και η καλοκαιρινή και τουριστική περίοδος που ο πληθυσμός τουλάχιστον πενταπλασιάζεται.

2ον Για να δρομολογηθούν ταυτόχρονα όλες οι υποδομές που θα δίνουν οριστική λύση στα χρόνια προβλήματα του Απόλλωνα, που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Στο σχέδιο αποκατάστασης θα πρέπει να ενταχθεί και η μετεγκατάσταση του ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα καθώς και η οριοθέτηση αιγιαλού – παραλίας.

3ον Για να προχωρήσει η καταγραφή συνολικά όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί από τα καιρικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, αγροτικό οδικό δίκτυο κλπ) στο τοπικό διαμέρισμα Κορωνίδας και να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης με έργα αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης.

 

 

 

 

(Visited 15 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.