Τα Αγροτικά Μνημεία της Νάξου ΙΙ: Μια σημαντική ημερίδα για την αγροτική κληρονομιά του νησιού (δείτε το πρόγραμμα)

 
 
 

Η αγροτική κληρονομιά της Νάξου είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς το νησί διαχρονικά στήριξε και στηρίζει την οικονομία της στον αγροτικό τομέα.

Αυτή η, ανεκτίμητη, κληρονομιά αποτυπώνεται σε μνημεία που χρονολογούνται από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, τα οποία διηγούνται με τον πιο εύληπτο τρόπο την καθημερινότητα των Ναξιωτών (κυρίως του 19ου και α’ μισού του 20ου αιώνα) και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου της Νάξου.
Κατασκευασμένα με τεχνικές κατασκευής που απαιτούσαν ιδιαίτερη δεξιότητα, τα μνημεία αυτά απειλούνται σήμερα με καταστροφή ή αλλοίωση από φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η εκδήλωση ενός συστηματικού ενδιαφέροντος για το αγροτικό τοπίο των νησιών και των σχετικών αγροτικών κατασκευών που φιλοξενεί. Το ενδιαφέρον είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και της επιστροφής ανθρώπων στην ενδοχώρα της Ελλάδας, των νέων αναγκών της αγροτικής παραγωγής, της τουριστικής πίεσης ή και της νοσταλγικής θεώρησης ενός χαμένου πια τρόπου ζωής.

Τα Αγροτικά Μνημεία της Νάξου ΙΙ
Έτσι, την Κυριακή 1η Απριλίου στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» η ημερίδα με θέμα «Τα Αγροτικά Μνημεία της Νάξου ΙΙ», σε συνέχεια σχετικής ημερίδας που έγινε το 2016.
Η ημερίδα (στο πλαίσιο του προγράμματος Co-creating heritage; Bottom-up planning for heritage management in rural areas (AHRC Cultural Value, Follow on Funding Scheme) εστιάζει σε όλα τα κτίσματα αγροτικής και κτηνοτροφικής χρήσης, (αλώνια, ανεμόμυλους, νερόμυλους, μιτάτα, πηγάδια, ξερολιθιές, καμίνια, πατητήρια, γεφύρια, κρήνες, μονοπάτια), τα περισσότερα προϊόντα ανώνυμης, χρηστικής, λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Ταυτόχρονα, υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων, ανοίγει τη συζήτηση για το νομικό πλαίσιο προστασίας, την τουριστική, λειτουργική και εκπαιδευτική αξιοποίησή τους, τη σχέση τους με τον άυλο πολιτισμό του νησιού και τα σχετικά επαγγέλματα του αγρότη και του βοσκού, αλλά και τους τρόπους προστασίας και ένταξής τους στο απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

 

agrotika mnimeia naxoy 2018

(φωτό: archaiologia.gr)

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*