Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας Νάξου: «Το ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. λειτουργεί μόνο για την προβολή του»

 
 
 

 

Ελλιπή, έως και ανεπαρκή, κρίνει την παρουσία του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. στην πολιτιστική ζωή των χωριών του νησιού το Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας Νάξου.

Απαντώντας σε έγγραφο του Νομικού Προσώπου του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με θέμα «Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων έτους 2018», το Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας «βάζει στο στόχαστρο» την τακτική που ακολουθείται και τονίζει ότι ο δήμος – ελέω ισοσκελισμένων προϋπολογισμών – έχει περικόψει ακόμη και την «πενιχρή οικονομική ενίσχυση» προς τους συλλόγους. Όσο για το ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α., υποστηρίζει ότι έθεσε πλαίσια και αφαίρεσε οποιαδήποτε δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλίας από τους τοπικούς συλλόγους ως προς την οργάνωση των εκδηλώσεων τους, την ίδια στιγμή που «χωρίς καμία ουσιαστική παρουσία στα χωριά, λειτουργεί μόνο για την προβολή του».
Σημειώνεται ότι, στο έγγραφο του, το ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. όρισε συγκεκριμένες (οικονομικές κυρίως) προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρούν τα αιτήματα των πολιτιστικών συλλόγων, προκειμένου να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής το Νομικό Πρόσωπο του δήμου.

Αναλυτικά, η απάντηση του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας Νάξου (η οποία απευθύνεται προς το ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α., τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και τα ΜΜΕ) έχει ως εξής:
Με την παρούσα και με αφορμή την πρόταση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:
Οι τοπικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στα χωριά, προσφέρουν πολιτιστικό έργο στις τοπικές κοινωνίες με ποικίλες δραστηριότητες.
Ειδικά στα απομονωμένα χωριά, όπως η Κωμιακή, ο σύλλογος με την πολυετή παρουσία του και με μόνη στήριξη τη συνδρομή μελών και κατοίκων, είναι η μοναδική εστία πολιτισμού, προσφέροντας διέξοδο, κυρίως στην νεολαία, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό την απουσία πολιτείας και Δήμου. Ενώ ο δήμος θα έπρεπε να στηρίζει οικονομικά τους πολιτιστικούς συλλόγους, έχει περικόψει ακόμα και αυτήν την πενιχρή ενίσχυση που ορίζει ο νόμος, προκειμένου να βγαίνουν ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί.
Η πρόταση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, με το πλαίσιο που βάζει, δεν αφήνει περιθώριο να επιλέξουμε ελεύθερα πώς θα οργανώσουμε τις εκδηλώσεις μας, αλλά ούτε και να διαθέσουμε το όποιο ποσό προσφέρεται ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία. Επίσης, με τον τρόπο αυτόν και χωρίς καμία ουσιαστική παρουσία του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, λειτουργεί μόνο για την προβολή του και για να φαίνεται ότι έχει πολιτιστική δραστηριότητα στα χωριά.
Καλούμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους, να διεκδικήσουμε την άμεση χρηματοδότηση των πολιτιστικών συλλόγων, από τον Δήμο και την δημιουργία υποδομών στα χωριά, για αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις. Επίσης, καλούμε τους κατοίκους με την συμμετοχή τους, να πλαισιώσουν τους συλλόγους, ώστε να γίνουν ισχυρά κύτταρα πολιτισμού.

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος Βαγγέλης Κορρές
Η γραμματέας Ιωάννα Μιχ. Κορρέ

 

Αναλυτικά, το έγγραφο του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. με θέμα «Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων έτους 2018» έχει ως εξής:

Καθότι βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας του προγράμματος εκδηλώσεων για το 2018, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τα αιτήματα σας για τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με το ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο φορέας μας δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει συλλόγους ή άλλους φορείς, αλλά να συνδιοργανώσει συγκεκριμένες εκδηλώσεις.
Το αίτημα σας θα πρέπει να περιλαμβάνει:
1. Ημερομηνία εκδήλωσης, 2. Ώρα εκδήλωσης, 3. Τόπος εκδήλωσης, 4. Τίτλο εκδήλωσης,
5. Περιγραφή εκδήλωσης, 6. Υπηρεσίες ή προμήθειες που θέλετε να καλυφθούν από το ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. και εκτιμώμενο κόστος αυτών (π.χ. Ηχητική κάλυψη, δαπάνες για διαφημιστική προβολή, είδη παντοπωλείου κλπ).
Σας υπενθυμίζουμε ότι οποιοσδήποτε προμηθευτής ή πάροχος υπηρεσίας, προκειμένου να του γίνει ανάθεση, θα πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα παραστατικά (τιμολόγιο-ΑΠΥ).
Τα αιτήματα σας θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στο πρωτόκολλο του Νομικού Προσώπου το αργότερο μέχρι τις 29 Μαρτίου 2018.
Αιτήματα που θα κατατεθούν πέραν της ανωτέρω ημερ/νιας με ελλιπή στοιχεία ή θα αφορούν σε μη ολοκληρωμένες προτάσεις, δεν θα μπορούν να συνδιοργανωθούν με το Νομικό Πρόσωπο.
Παρακαλούμε όπως τηρήσετε την ανωτέρω προθεσμία προκειμένου να ετοιμαστεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων το συντομότερο δυνατόν, αλλά και να μπορέσουν οι υπηρεσίες μας να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο φόρτο εργασίας που απαιτεί η διοικητική διεκπεραίωση των σχετικών αναθέσεων.
Εάν επιθυμείτε να συμπεριληφθούν και άλλες εκδηλώσεις σας, πέρα των συνδιοργανώσεων, στα μέσα προβολής του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. παρακαλούμε όπως αποστείλετε τα προγράμματα σας το αργότερο έως τις 18 Απριλίου 2018. (π.χ. Μηλώσια, Δημήτρια κλπ).
Δεδομένου ότι με τους περισσότερους φορείς έχουμε συνεργαστεί και τα προηγούμενα έτη, παρακαλούμε όπως οι οικονομικές απαιτήσεις για κάλυψη δαπανών να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός που έχουμε στη διάθεση μας είναι συγκεκριμένος.
Στον πίνακα αποδεκτών συμπεριλαμβάνονται οι σύλλογοι με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Παρακαλούμε τους Προέδρους των κοινοτήτων να ενημερώσουν οποιονδήποτε άλλο σύλλογο ή φορέα δραστηριοποιείται στον τόπο αρμοδιότητας τους για να καταθέσουν αιτήματα, εάν το επιθυμούν.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στη διάθεση σας.
Ο Πρόεδρος
Μιχαήλ Μαρούλης

 

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*