VIDEO: Ο Επιτάφιος της Νάξου που “βουτάει” στη θάλασσα

 
 
 

 

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι πιστοί επιλέγουν να ζήσουν το Θείο δράμα της Μεγάλης Παρασκευής στο Καστράκι όπου η περιφορά του επιταφίου τελείται μέσα στη θάλασσα…

Ένα νέο θρησκευτικό έθιμο που ξεκίνησε το 2012 όταν ο δραστήριος Σύλλογος Πολιχνίου σε συνεργασία με την κοινότητα Σαγκρίου αλλά και τον ιερέα της περιοχής σκέφτηκαν να τελείται η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής στον ιερό ναό της Αγίας Γρηγορούσας και στη συνέχεια η περιφορά του Επιταφίου… 

epitafios kastrakiou salteris

Όπως λέει αποκλειστικά στο naxostimes.gr ο Κυριάκος Σαλτερής, ο άνθρωπος που έχει φιλοτεχνήσει τον επιτάφιο της Αγίας Γρηγορούσας, αρχικά υπήρχε προβληματισμός για τη διαδρομή της περιφοράς του Επιταφίου, όπου τελικά, “ο ίδιος ο επιτάφιος αποφάσισε” και εντελώς αυθόρμητα επιλέχτηκε η παραλία του Καστρακίου και η θάλασσα. 

“Είχαμε έναν επιτάφιο δανεικό από το Φιλώτι στην αρχή. Όλοι ήταν προβληματισμένοι για το που θα γίνει η περιφορά του επιταφίου μέχρι που …ο ίδιος ο Επιτάφιος αποφάσισε, να πάει στη θάλασσα. Έτσι δεν έμεινε κανένας δυσαρεστημένος” σημειώνει ο κ. Σαλτερής.

Ο Κυριάκος Σαλτερής που είναι κάτοικος της περιοχής του Καστρακίου, όταν για πρώτη φορά είδε τον Επιτάφιο του Φιλωτιού μέσα στη θάλασσα, σκέφτηκε ότι “δεν ταίριαζε με το περιβάλλον κι έτσι αποφάσισε να φτιάξει έναν Επιτάφιο με ξύλα που βρήκε στη θάλασσα και στη γύρω περιοχή. 

“Όταν είδα τον Επιτάφιο του Φιλωτιού στο νερό για πρώτη φορά, κατάλαβα ότι δεν κάνει, δεν ταιριάζει με το περιβάλλον και έφτιαξα αυτόν με τα παλιά ξύλα” τονίζει.

epitafios kastraki 2015

Τον επόμενο χρόνο (2015) ο Επιτάφιος που έφτιαξε ο Κυριάκος Σαλτερής στολισμένος από αγριολούλουδα της Άνοιξης, βγήκε στην περιφορά μέσα στη θάλασσα προκαλώντας σε όλους δέος…

epitafios kastraki 2016

 

Τη Μεγάλη Παρασκευή του 2016 το naxostimes.gr ήταν εκεί και κατέγραψε την ξεχωριστή και κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής διαδίδοντας την τόσο στη Νάξο όσο και στο πανελλήνιο με video και ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Πόπη Αλιμπέρτη αποφάσισε να πάει με τους συνεργάτες της στο naxostimes.gr, στο Καστράκι μη ξέροντας καλά-καλά που είναι το παραθαλάσσιο εξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας.

“Είχα δει συμπτωματικά την περιφορά του επιταφίου μέσα στη θάλασσα και μου είχε κάνει εντύπωση. Βρήκα την πρόεδρο, τότε, του Συλλόγου Πολιχνίου Κατερίνα Καστανιώτου και της ζήτησα να μου δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τι θα γίνει στο Καστράκι τη Μεγάλη Παρασκευή… έτσι και πήγαμε” σημειώνει. “Όλα ήταν υπέροχα! Είδαμε τον λιτό και φτιαγμένο από ξύλα της θάλασσας Επιτάφιο στολισμένο μόνο από αγριολούλουδα. Ήταν όλα απλά και αληθινά. Οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής ακολουθούσαν τον επιτάφιο και ζούσαν πραγματικά το θείο δράμα της Μεγάλης Παρασκευής” συμπληρώνει. 

Ο επιτάφιος της Αγίας Γρηγορούσας μέσα από το naxostimes.gr έγινε θέμα σε όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας προκαλώντας το θαυμασμό της ιδιαιτερότητας τόσο του επιταφίου όσο και της περιφοράς του στη θάλασσα.

epitafios kastraki 2017

 

Τον επόμενο χρόνο (2017) περισσότερος κόσμος, γνωρίζοντας πια τι γίνεται στο Καστράκι τη Μεγάλη Παρασκευή, επέλεξε την περιοχή για να ζήσει το θείο δράμα.

epitafios estavromenos kastraki 2018 epitafios 45

Φέτος, ακόμα περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου ήταν εκεί. Τους περίμενε όμως και μια νέα έκπληξη που ήρθε να συμπληρώσει το όλο θλιβερό σκηνικό της ημέρας… ‘Ενας σταυρός με τον Ιησού σταυρωμένο επάνω του ήταν καρφωμένος σε έναν αμμόλοφο δίπλα στη θάλασσα προκαλώντας ρίγη σε όποιον τον αντίκριζε. 

Ο Κυριάκος Σαλτερής ήταν αυτός που τον φιλοτέχνησε και πάλι με ξύλα από τη θάλασσα και τη γύρω περιοχή… 

“Είδα το σκηνικό και κατάλαβα ότι θέλει και τον Εσταυρωμένο. Την εικόνα του Εσταυρωμένου την είχα από την αρχή στο μυαλό μου αλλά δεν προλάβαινα να τη φτιάξω παράλληλα με τον επιτάφιο” λέει στο naxostimes.gr ο κ. Σαλτερής ο οποίος προαναγγέλλει ότι λείπει και κάτι ακόμα από το σκηνικό το οποίο θα δουν οι επισκέπτες του Καστρακίου σε μια από τις επόμενες χρονιές, τη Μεγάλη Παρασκευή.

“Χρειάζεται και κάτι άλλο το οποίο το έχω στο μυαλό μου, αλλά δεν θα το μαρτυρήσω” σημειώνει. Ωστόσο, πληροφορίες του naxostimes.gr αναφέρουν ότι του χρόνου τη Μεγάλη Παρασκευή επίσης κάτι νέο ετοιμάζεται να διαδραμματιστεί στην περιοχή που αν συμβεί, θα καταπλήξει τους πάντες. 

Να σημειωθεί τέλος, ότι δίπλα στον Κυριάκο Σαλτερή βρίσκεται πάντα και ο πρωτεργάτης όλων των παραπάνω Σύλλογος Πολιχνίου Νάξου.

Ο Κυριάκος Σαλτερής μιλάει αποκλειστικά στην κάμερα του naxostimes.gr:

{youtube}T1QfgOx998c{/youtube}

Η περιφορά του Επιταφίου το 2018

{youtube}8rbf5ODdOKs{/youtube}

Η περιφορά του Επιταφίου το 2017

{youtube}rmbZiUFXR9o{/youtube}

Η περιφορά του Επιταφίου το 2016

{youtube}dwiOSbD1VLk{/youtube}

Η περιφορά του Επιταφίου το 2015

{youtube}-5IFvewPyQY{/youtube}

(Visited 110 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*