Προβλήματα στο αεροδρόμιο Νάξου για τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης AOPA Hellas

admin
06/04/2015 13:28
 
 
 

Για τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της AOPA Hellas (Aircraft Owners and Pilots Association) και παράλληλων εκδηλώσεων προετοιμάζεται η Αερολέσχη Νάξου, όπου κατά το διήμερο 16 και 17 Μαΐου αναμένονται 20 με 25 αφίξεις ελαφρών αεροσκαφών…

Όπως επισημαίνει η Αερολέσχη, σε επιστολή που απέστειλε με αποδέκτη το Διοικητή της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) κ. Κούκη, καθώς και στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους βουλευτές του νομού, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.ά., ο χώρος του αεροδρομίου δεν αρκεί για τη φιλοξενία των παραπάνω αεροσκαφών και για αυτό θα πρέπει να επεκταθεί.

Η Αερολέσχη προτείνει την αύξηση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών άμεσα και μάλιστα αναλαμβάνει να καλύψει όσα έξοδα προκύψουν. Επίσης στην ίδια επιστολή η Αερολέσχη διαμαρτύρεται για το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας του αερολιμένα Νάξου σύμφωνα με το οποίο οι παράλληλες με τη Γενική Συνέλευση εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, να κινδυνεύουν να ακυρωθούν ενώ θα υπάρξει πρόβλημα και με τα 15 αεροπλάνα που θα έρθουν στο νησί στα μέσα Ιουνίου περίπου, στα πλαίσια εκδήλωσης Γαλλικού φορέα. 

Η επιστολή της Αερολέσχης Νάξου:

Θέμα:

α) Αίτημα για άμεσες ενέργειες επέκτασης του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών.

β) Διαμαρτυρία μας για περιορισμένο ωράριο λειτουργίας του αερολιμένα Νάξου.

Κύριοι,

Για το θέμα α)

Όπως γνωρίζετε από σχετικές επιστολές μας στις 16 & 17 Μαΐου στο νησί μας θα φιλοξενηθεί μετά από ενέργειες της αερολέσχης μας η Γενική Συνέλευση της ΑΟΡΑ Ελλάς.

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί και άλλες αεροπορικές δραστηριότητες όπως πτήση ακροβατικού αεροπλάνου, πτήσεις υδροπλάνων και πτήσεις εθισμού.

Στα πλαίσια των παραπάνω, εκτιμούμε σύμφωνα με σχετική επικοινωνία που είχαμε με χειριστές και ιδιοκτήτες αεροσκαφών πως η προσέλευση θα είναι μεγάλη για τα δεδομένα της Νάξου με περίπου 20 με 25 αφίξεις ελαφρών αεροσκαφών και παραμονή τους στον αερολιμένα μας για μια τουλάχιστον βραδιά.

Μετά από σχετική επικοινωνία μας με τον Αερολιμενάρχη Νάξου κ. Κοντοστέργιο δυστυχώς πληροφορηθήκαμε ότι η πίστα του αεροδρομίου μας διαστάσεων 80Χ40 μέτρων δεν μπορεί να δεχθεί παραπάνω από 10 ελαφρά αεροπλάνα συνδυάζοντας και την τακτική πτήση ολυμπιακής παράλληλα με το ενδεχόμενο άφιξης πτήσης αεροδιακομιδής ελικοπτέρου S. Puma.

Κατόπιν των ανωτέρω ως τοπική αερολέσχη προτείνουμε την αύξηση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών σύμφωνα με το συνημμένο τοπογραφικό σκαρίφημα άμεσα και με όλα τα έξοδα να ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ.

Στον εν λόγο επεκταμένο χώρο που προτείνουμε έχει ήδη παραχωρηθεί ακάλυπτος χώρος στην αερολέσχη μας για την κατασκευή υπόστεγου φύλαξης αεροσκαφών.

(βλ. Συνημμένα αντίγραφα σχετικών αποφάσεων)

Συγκεκριμένα προτείνουμε την αφαίρεση της βόρειας περίφραξης νατοϊκού τύπου από σημεία Α έως Β και την κατασκευή νέας περίφραξης ίδιου τύπου από το Β έως το Γ σημείο με ενδιάμεση θύρα μήκους 5 μέτρων.

Εναλλακτικά προτείνετε η δημιουργία συρόμενης θύρας για τα σημεία Α έως Β 12 μέτρων μαζί με την ίδια περίφραξη από το σημείο Β έως Γ όπως ήδη προτείνεται.

Η παραπάνω ενέργεια κρίνεται αναγκαία στα πλαίσια της ανάπτυξης του αερολιμένα μας που κατά συνέπεια στοχεύει στην αύξηση επισκεπτών στο νησί μας κάτι που είναι μεγάλη επιθυμία τόσο του Δήμου μας αλλά και των μεγάλων φορέων τουρισμού στο νησί μας.

Ήδη θα έχετε πληροφορηθεί για την άφιξη 15 Γαλλικών αεροσκαφών περί τα μέσα του Ιουνίου.

Αν δεν γίνουν άμεσες ενέργειες για την επέκταση της πίστας στάθμευσης αεροσκαφών δυστυχώς ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΈΣΟΥΜΕ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΉΣΟΥΜΕ τις παραπάνω εκδηλώσεις.

 

Για το θέμα β)

Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας του αερολιμένα μας το οποίο έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00 δηλ. 5 Ώρες /ημέρα

ΤΡΙΤΗ 10:30-12:00 & 15:00-17:00 δηλ. 3,5 Ώρες

ΠΕΜΠΤΗ 6:50-8:30 & 15:00-17:00 δηλ. 3,6 Ώρες

ΣΑΒΒΑΤΟ 6:30-12:00 δηλ. 5,5 Ώρες

ΚΥΡΙΑΚΗ 9:00-10:00 & 13:30-16:00 δηλ. 4,5 Ώρες

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 32,1 ΏΡΕΣ!!! 

Σύμφωνα με το παραπάνω ωράριο λειτουργίας ιδιαίτερα τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή οι εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε για το μήνα Μάιο είναι σχεδόν αδύνατες και ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ.

Όπως καταλαβαίνεται σε ένα τουριστικό νησί όπως η Νάξος που έχει επενδύσει στον τουρισμό ο οποίος είναι το κύριο και μοναδικό εισόδημα για εκατοντάδες οικογένειες κρίνουμε το παραπάνω ωράριο επιεικέστατα ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.

Δεν είναι δυνατόν οι φορείς τις Νάξου (Δήμος, Ένωση Ξενοδόχων, Σύλλογος Ιδιοκτ. Καταστ. Μαζικής Εστίασης, κ.α.) να ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την διαφημιστική προβολή του νησιού μας και από την άλλη να έχουμε μια “ΠΎΛΗ” τουρισμού όπως το αεροδρόμιο μας ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΆ ΚΛΕΙΣΤΉ!!

Ως Αερολέσχη Νάξου προτείνουμε την λειτουργία του ΚΑΝΞ καθ όλη την διάρκεια των VFR πτήσεων.(από ανατολή έως δύση ηλίου)

Αν αυτό δεν είναι εφικτό από πλευρά Υ.Π.Α. προτείνουμε την παραχώρηση της χρήσης του στο Δήμο Νάξου & μικρών Κυκλάδων υπό το καθεστώς λειτουργίας “πεδίου προσγειώσεων” σε συνεργασία με την Αερολέσχη μας.

Επειδή η Αερολέσχη Νάξου ενεργεί σύμφωνα με το άρθρο 2.1 του καταστατικού της “Να καταστήσει γνωστή με κάθε μέσο την σπουδαιότητα του αεραθλητισμού, με σκοπό την δημιουργία αεροπορικής συνείδησης και της διάδοσης του αεροπορικού πνεύματος, ιδίως προς την νεολαία.” και άρθρου 2.7 “ Να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική, οικονομική, πνευματική, και μορφωτική ζωή της χώρας”,

Επειδή ο Δήμος Νάξου & μικρών Κυκλάδων είναι αρωγός των αεροπορικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 16 & 17 Μαΐου,(βλ. Σχετικό συνημμένο έγγραφο)

Επειδή το Λιμεναρχείο Νάξου έχει ήδη απαντήσει θετικά προς την ΑΟΡΑ Ελλάς όσον αφορά την δημιουργία υδάτινου πεδίου προσγειώσεως για τις ανάγκες της εκδήλωσης   (βλ. σχετικό συνημμένο)

Επειδή ο Δήμος Νάξου & μικρών Κυκλάδων επιθυμεί την με κάθε τρόπο αύξηση της επιβατικής κίνησης τουριστών μέσω του Κρατικού αερολιμένα Νάξου,

Επειδή περί τα μέσα Ιουνίου ο αερολιμένας μας θα φιλοξενήσει 15 αεροπλάνα στα πλαίσια εκδήλωσης Γαλλικού φορέα.

Επειδή στους σκοπούς της Αερολέσχης μας εντός του 2016 και εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί τα παραπάνω αιτήματα μας δύναται να διοργανώσει “FLY-IN” πανελλαδικής εμβέλειας σε συνεργασία με άλλους φορείς,

Επειδή στους σκοπούς της Αερολέσχης μας εντός του 2016 και εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί τα παραπάνω αιτήματα μας δύναται να διοργανώσει αγώνες Γενικής αεροπορίας σε συνεργασία με την ΕΛ.Α.Ο.,

Επειδή η Νάξος είναι το γεωγραφικό κέντρο των Κυκλάδων και βρίσκετε ανάμεσα σε δύο αερολιμένες όπως της Μυκόνου και Σαντορίνης που εξυπηρετούν κυρίως εμπορικές πτήσεις και πτήσεις charter, κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη του ως αεροδρόμιο φιλικό των πτήσεων Γενικής Αεροπορίας,

Επειδή γενικότερα τα αεροδρόμια του Αιγαίου πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και να λειτουργούν ως “δέλεαρ” πτήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ πάνω από το Αιγαίο μας,

Επειδή γενικότερα οι αερολιμένες έχουν κατασκευαστεί με χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων και οφείλεται από την πολιτεία να παρέχεται στο κοινό η χρήση τους 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα για λόγους ασφάλειας πτήσεων, κοινής ωφέλειας, Εθνικού συμφέροντος, όπως επίσης και για τους λόγους δημιουργίας θέσεων εργασίας,

Και τέλος επειδή η ανάπτυξη στη χώρα μας δεν έρχεται με το να… “ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ” ή να “ΚΛΕΊΝΟΥΜΕ” ζητάμε την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μας. 

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας,

Παρακαλούμε όπως συνυπογράψουν το παρόν έγγραφο οι αποδέκτες κοινοποίησης και να αποστείλουν προς τους αρχικούς αποδέκτες.

 Με εκτίμηση, 

Κουτελιέρης Νικόλαος

Πρόεδρος Αεραθλητικής Λέσχης Νάξου.

 

Η Αερολέσχη Νάξου παραθέτει και τα σχετικά έγγραφα:

Έγκριση Λιμεναρχείου Νάξου:

 

Παραχώρηση χώρου:

 

Πρωτόκολλο παράδοσης:

 

 

Σκαρίφημα η νέα πρόταση:

Σκαρίφημα η υπάρχουσα κατάσταση:

 

 

 

 

(Visited 150 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.