Νάξος: Άναψαν τα αίματα στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της λειψυδρίας – Τι θα γίνει με το νερό το καλοκαίρι (video+φώτος)

 
 
 

Το θέμα της λειψυδρίας και οι τρόποι αντιμετώπισης της ήταν το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος 2018 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το νησί δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει θέμα έλλειψης νερού ενώ ιδιαίτερα επικριτική ήταν η μειοψηφία για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή άναψαν τα αίματα όταν το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος των «Πολιτών» Αντώνης Βασαλάκης ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι λειτουργεί χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και χωρίς μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων.

«Η Νάξος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα νερού»

polykretis 30 4 2018 9

550.000 κυβικά είναι το απόθεμα του νερού που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τη Νάξο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη. «Η Νάξος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα νερού αφού έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες» είπε και πρόσθεσε ότι τις προηγούμενες 20 ημέρες έγιναν τρεις γεωτρήσεις στο νησί (μία στο δρόμο των Εγγαρών, μία ανάμεσα Αλυκό και Αγιασό και μία στο Δαμαριώνα).
«Στη γεώτρηση των Εγγαρών βρήκαμε νερό 10 κυβικά την ώρα, ενώ σε Αγιασσό και Δαμαριώνα, όσο νερό θέλουμε» σημείωσε ο κ. Πολυκρέτης.
Όπως είπε αυτό που απομένει είναι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, «να σωληνωθούν οι γεωτρήσεις και να βγει το νερό έξω».

Ωστόσο όπως τόνισε, υπάρχουν κι άλλα σημεία που υπάρχει νερό όπως σε περιοχές κοντά στο Αμπράμ (Μυρίσης) που υπάρχουν τρεχούμενα νερά που καταλήγουν στη θάλασσα και υπάρχουν σκέψεις, το καλοκαίρι να γίνουν 3 πηγάδια και να διοχετευτεί το νερό στη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών ή στο φράγμα.

Ο κ. Πολυκρέτης πρόσθεσε επίσης ότι για κάθε ενδεχόμενο ο ίδιος έχει έρθει σε επικοινωνία «με κάποιον που μισθώνει αφαλατώσεις» και θα αναζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο να μισθωθεί μια αφαλάτωση για όσο χρόνο χρειαστεί.

«Όλος ο προγραμματισμός σας βασίζεται στις γεωτρήσεις και μέχρι εκεί»

vasalakis vroutsis 30 4 2018 6

Ο επικεφαλής των «Πολιτών» Βασίλης Βρούτσης, σχολιάζοντας την ένταξη αφαλάτωσης στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018, παρατήρησε ότι και πέρυσι υπήρχε στο τεχνικό πρόγραμμα η δημιουργία αφαλάτωσης χωρίς τίποτα να γίνει και επεσήμανε ότι πλέον η λειψυδρία είναι κάτι μόνιμο και θα πρέπει αν υπάρξει μια «σοβαρή υποδομή» για την αντιμετώπιση της.
«Η λειψυδρία δεν είναι κάτι έκτακτο πια, είναι μόνιμο πρόβλημα και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσετε. Από το 2016 δεν έχει προχωρήσει καμία σοβαρή υποδομή όπως για παράδειγμα οι αφαλατώσεις ή η αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ» σημείωσε. 
Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «όλος ο προγραμματισμός της» στη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος «βασίζεται στις γεωτρήσεις και μέχρι εκεί».

«Ο δήμος έχει κάνει έργο στο θέμα του νερού»

«Ο δήμος δουλεύει το θέμα του νερού και δεν είναι τυχαίο ότι τα τέσσερα μικρά νησιά δεν έχουν πρόβλημα πλέον με το νερό, που μέχρι πρότινος προμηθευόταν από υδροφόρες. Σήμερα έχουν γίνει ακόμα και συμπληρωματικές αφαλατώσεις» σημείωσε ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης.

Ο κ. Πολυκρέτης αναφέρθηκε διεξοδικά σε ότι μελέτες και έργα έχει προχωρήσει η δημοτική αρχή σχετικά με το θέμα του νερού.

«Ο δήμος έχει κάνει πολλές μελέτες, όπως την αποκατάσταση των ζημιών στην λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών (500.000 €) που σε ένα μήνα θα δημοπρατηθεί. 1.200.000 ευρώ για εξοικονόμηση νερού το οποίο εγκρίθηκε και είμαστε σε φάση δημοπράτησης. Έχουμε καταθέσει για το δίκτυο Αϊ-Λιά – Δαμαριώνα – Τραγαία έργο 700.000 € και περιμένουμε να ενταχθεί. Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα καταθέσουμε μια μελέτη για την κατάσταση του δικτύου στην Απείρανθο, όπου κι αυτό το έργο θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα. Επίσης έχουμε καταθέσει και την τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του ΒΙΟΚΑ για άρδευση στο Λιβάδι, ένα έργο το οποίο θα πρέπει να επαναφέρουμε όταν υπάρξει σχετικό πρόγραμμα, γιατί έχει κοπεί» σημείωσε.

«Βάση ποιας μελέτης κάνετε γεωτρήσεις;»

vasalakis 30 4 2018 7

Τα αίματα άναψαν όταν το λόγο πήρε ο κ. Αντώνης Βασαλάκης για να κάνει ερωτήσεις στον αρμόδιο αντιδήμαρχο σχετικά με το θέμα του νερού. Στη «συζήτηση» ενεπλάκησαν και ο αντιδήμαρχος Νίκος Βαθρακοκοίλης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νίκος Σέργης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης και ο επικεφαλής των «Πολιτών» Βασίλης Βρούτσης όπου …επιδόθηκαν σε σκληρές λογομαχίες λόγω νερού αλλά και της λειτουργάις του δημοτικού συμβουλίου (βλ. βίντεο).

Ο κ. Βασαλάκης ρώτησε τον κ. Πολυκρέτη για πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα υπάρχοντα αποθέματα στους ταμιευτήρες νερού του νησιού, εάν έχει γίνει μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων, βάση ποιας μελέτης ανοίχτηκαν οι τρεις γεωτρήσεις και σε ποιο στάδιο βρίσκονται.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε κατηγορηματικά ότι η Νάξος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα νερού και μάλιστα όταν τελειώσει το καλοκαίρι, στο φράγμα της Φανερωμένης θα υπάρχει και περίσσευμα 200.000 κυβικά νερού…

Επίσης σημείωσε ότι λόγω του έργου που πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει (σε ένα μήνα περίπου) στη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών, ως ταμιευτήρας θα χρησιμοποιηθεί μόνο το φράγμα της Φανερωμένης. 

Τι θα γίνει στα χωριά

marakis sergis xouzouris 30 4 2018 8

Ο κ. Πολυκρέτης απάντησε και στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων για το πως θα αντιμετωπιστεί η λειψυδρία σε χωριά της Νάξου.
Ο κ. Σταμάτης Σέργης σημείωσε ότι η αγωνία όλων στις τουριστικές περιοχές Άγιος Προκόπης, Αγία Άννα και Πλάκα είναι η επάρκεια του νερού αλλά και το πρόβλημα που είχε προκύψει πέρυσι σε μερικές επιχειρήσεις που λόγω χαμηλής πίεσης δεν «έφτανε» το νερό. Όπως είπε ο κ. Πολυκρέτης στην περιοχή «Βάγια» θα δοθεί αγωγός ενώ πρόκειται να αγοραστούν και δυο δεξαμενές όπου με πιεστικό θα στέλνετε το νερό και θα λυθεί το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Για την Κόρωνο και τη Μέση ρώτησε ο κ. Χουζούρης. «Τέλειωσαν τα αντλιοστάσια της Κορώνου και τώρα στο χωριό υπάρχει επάρκεια, ενώ σε περίπτωση ανάγκης, θα δοθεί στο χωριό μια ακόμα γεώτρηση» είπε ο κ. Πολυκρέτης.

Σε ότι αφορά τη Μέση, θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν κάποια χρήματα που είχαν δοθεί πριν χρόνια για φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Μαυρομάτης πολλές φορές επανέλαβε ότι θα πρέπει και οι πολίτες να προσέχουν το νερό και να μην το σπαταλούν. Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε ότι ο δήμος θα πρέπει αν δίνει το παράδειγμα προσέχοντας το νερό, φέρνοντας ως παράδειγμα διαρροή νερού που ο δήμος ενώ το γνωρίζει, αδιαφορεί.

Σε ότι αφορά το Σαγκρί, Μικρή Βίγλα και Ορκό απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του προέδρου Σαγκρίου Στέλιου Σκορδιαλού, ο κ. Πολυκρέτης σημείωσε «Η γεώτρηση του Οσκέλου αποδίδει 60 κυβικά ανά ώρα και έχει τη δυνατότητα να πάει μέχρι την Αγία Άννα. Δεν υπάρχει σπίτι στον Ορκό χωρίς νερό. Αλλάχτηκαν τα δίκτυα (που πέρυσι έσπαγαν) και το νερό θα φτάσει μέχρι Αγιασσό, Μικρή Βίγλα ή και Τρίποδες. Στη δεξαμενή του Οσκέλου θα τοποθετηθεί κινητήρας να κρατάει πίεση στο νερό για να πηγαίνει παντού. Αν δεν επαρκέσει θα συμπληρώνουμε νερό από τη νέα γεώτρηση».
Για το Σαγκρί, είπε πως επισκευάστηκε το αντλιοστάσιο και μελετάται να μπει σε λειτουργία η γεώτρηση της «Πλακή» και αν χρειαστεί νέο δίκτυο, θα γίνει.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα του νερού και της λειψυδρίας εκδήλωση πραγματοποίησε την Τετάρτη το βράδυ η δημοτική παράταξη “Πολίτες για τα νησιά μας”

 

{youtube}76YwItUl4Sk{/youtube}

(Visited 72 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*