Να εξαιρεθούν βοσκοτόπια και ακίνητα του δήμου από τον ΕΝΦΙΑ ζητά το δημοτικό συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων (video)

admin
03/05/2015 23:20
 
 
 

 

Να εξαιρεθούν τα δημοτικά βοσκοτόπια αλλά και όλα τα ακίνητα του δήμου, από τις διατάξεις του ΕΝΦΙΑ αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά τη συνεδρίαση του, την Πέμπτη 30 Απριλίου.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Αργύρης Ανευλαβής στην εισήγηση του στο θέμα “Λήψη απόφασης για υποβολή πρότασης εξαίρεσης των δημοτικών βοσκότοπων από τις διατάξεις του Ν.4223/13 – ΕΝ.ΦΙΑ”, με βάσει τα τελευταία στοιχεία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. για το έτος 2014 , ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, φαίνεται υπόχρεος καταβολής χρηματικού ποσού 142.290,49 ευρώ για τις εκτάσεις τις οποίες παραχωρεί ως δικαίωμα χρήσης βοσκότοπων στους δημότες κτηνοτρόφους του νησιού μας. 

Ωστόσο το αντίτιμο από δικαίωμα βοσκής για το έτος 2014 ανέρχεται στο ποσό των 23.065,12 ευρώ, ποσό που είναι κατά πολύ λιγότερο από το συνολικό ποσό του αντίστοιχου φόρου, ενώ είναι αδύνατον να αυξηθεί αφού το δικαίωμα βοσκής έχει προκαθορισμένο ανώτατο ποσό και δεν μπορεί να γίνει καμία αύξηση. 

“Θεωρούμε άδικη μια τέτοιου είδους φορολόγηση και εξ αυτού του λόγου την επιβάρυνση των ήδη δυσχερών οικονομικών του δήμου μας” σημείωσε ο κ. Ανευλαβής ο οποίος πρόσθεσε ότι θα πρέπει άμεσα να διευθετηθεί το συγκεκριμένο θέμα και να εξαιρεθούν οι βοσκότοποι του δήμου από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ .

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, με άλλο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, προτείνουμε 

  1. Την απαλλαγή από κάθε είδους φόρο ακίνητης περιουσίας των δημοτικών βοσκότοπων που παραχωρούνται στους δημότες.
  2. Την διαγραφή των χρεών των ΟΤΑ από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2014 και κατά το ποσό του χρέους που αφορά, το φόρο που προέρχεται από την παραχώρηση χρήσης κοινοτικών βοσκότοπων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ανωτέρω διατάγματος.
  3. την άσκηση του ένδικου μέσου της προσφυγής, με αίτημα την επανεξέταση της πράξης βεβαίωσης του φόρου (ποσού 142.290,49 ευρώ) από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γ.Γ.Δ.Ε.

“Απόλυτα” συμφώνησε με τον κ. Ανευλαβή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Μαϊτός ο οποίος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων που ήδη έχουν δοθεί από το δήμο για το ΕΝΦΙΑ των βοσκότοπων.

Ο  Βασίλης Βρούτσης (επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας”) αλλά και η Ευδοκία Ψαρρά (επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”) συμφώνησαν με τις προτάσεις του κ. Ανευλαβή και συμπλήρωσαν ότι θα πρέπει να ζητηθεί η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ γενικότερα από όλα τα ακίνητα του δήμου, πρόταση που υιοθετήθηκε από το σώμα. 

 

Δείτε το video με τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο:

{youtube}bX_6Yn5W8zs{/youtube}

(Visited 11 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*