“Όχι” στην κυκλοφορία των τουριστικών τρενακιών είπε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη 30 Απριλίου…
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας κ. Νίκος Ρεφενές με το συνήγορο του Γιώργο Καραμανή.
Ο κ. Καραμανής σημείωσε ότι η ενδιαφερόμενη εταιρία προσπαθεί να φέρει στη Νάξο μια νέα μορφή τουρισμού, αφού οι παραθεριστές του νησιού θα μπορούν να επισκέπτονται διάφορα μέρη και αξιοθέατα του τόπου, κάτι που έχει μεγάλη επιτυχία σε όποιες περιοχές υπάρχουν τρενάκια. Ωστόσο ο κ. Καραμανής ξεκαθάρισε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για την κυκλοφορία των τρενακιών, αφού -σύμφωνα με τον ΕΟΤ- η μόνη αρμόδια υπηρεσία του δήμου για να εκφέρει άποψη είναι η Τεχνική Υπηρεσία, που γνωμοδοτεί για τη βατότητα των δρόμων, αφού η τελική άδεια δίνεται από τον ΕΟΤ. “Κακώς οι τεχνικές υπηρεσίες πήγαν το θέμα στις κοινότητες και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Το θέμα είναι καθαρά μόνο δικό τους και μόνο για τη βατότητα, αλλιώς δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει κανένα όχημα” σημείωσε ο κ. Καραμανής.
Αντίθετη άποψη είχε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης που ανέφερε ότι το δημοτικό συμβούλιο, έχει την αρμοδιότητα να συζητήσει και να αποφασίσει επί του θέματος, δίνοντας μάλιστα και τη σχετική νομοθεσία…
Ο αντιδήμαρχος (και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) Τοτόμης Πρωτονοτάριος, που ήταν και εισηγητής στο θέμα, ήταν κάθετα αρνητικός στην κυκλοφορία τουριστικών τρένων στο νησί τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτή η κυκλοφορία τουριστικών τρένων στη Νάξο, αφού θα προκληθούν κυκλοφοριακά προβλήματα. Αναφέρθηκε στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στις αποφάσεις της επί του θέματος, οι οποίες και αποτέλεσαν την εισήγηση του. (βλ. παρακάτω).
Ο κ. Βασίλης Βρούτσης, μίλησε για μη αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου να αποφασίσει για την κυκλοφορία των τουριστικών τρένων και έθεσε το ερώτημα “βάση ποιου νόμου μπορεί να αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα” ζητώντας το σχετικό νομικό πλαίσιο.
“Είστε υποχρεωμένοι αν έχει βατότητα να τη δώσετε, αλλιώς δεν θα μπορούν ούτε οι άλλοι (ΚΤΕΛ, ταξί, φορτηγά δημόσιας χρήσης κ.λπ.) να κυκλοφορούν. Αφού κυκλοφορούν αυτοί, θα κυκλοφορούμε κι εμείς…” είπε ο κ. Καραμανής.
Η Ευδοκία Ψαρρά τάχθηκε κατά της κυκλοφορίας των τουριστικών τρένων τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα δημιουργήσουν σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα. “Δεν είναι συμβατό ότι θα κερδίσει κάτι τουριστικά η Νάξος. Είναι άσχετο η ύπαρξη τρενακιών στο νησί, δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό μας” τόνισε.
Καυστικός στην τοποθέτηση του ο Νίκος Μαϊτός που παραλήρησε το συγκεκριμένο θέμα με το θέμα της αδειοδότησης των καταστημάτων υπεραγοράς τροφίμων στο νησί.
“Είναι προφανές ότι ούτε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ούτε το δημοτικό συμβούλιο νομιμοποιούνται να πάρουν θέση για το θέμα. Μου θυμίζει έντονα την υπόθεση των πολυκαταστημάτων. Πήρατε αποφάσεις που σύντομα κατέπεσαν εκθέτοντας τη δημοτική αρχή… Είπατε “όχι” στην αδειοδότηση στο δημοτικό συμβούλιο και μετά διά της σιωπηρής οδού… δώσατε άδεια στο νέο πολυκατάστημα που άνοιξε” είπε ο κ. Μαϊτός και συνέχισε τις βολές: “Από την αίθουσα θα έπρεπε να εξαιρεθούν οι εκπρόσωποι των ταξί και του ΚΤΕΛ και γνωρίζεται πάρα πολύ καλά το γιατί…” είπε υπονοώντας ότι αυτοί οι κλάδοι …μπαίνουν εμπόδιο για την κυκλοφορία των τουριστικών τρενακιών.
Δεν άφησαν αναπάντητα τα όσα είπε ο κ. Μαϊτός, τόσο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομάτης όσο και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός που επιτέθηκαν στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, διαψεύδοντας τα όσα ισχυρίστηκε (δείτε στο video)…
Τελικά με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της κ. Ψαρρά το δημοτικό συμβούλιο είπε “όχι” στην κυκλοφορία των τουριστικών τρένων. Τώρα για το αν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει σχετικά ή όχι, θα το μάθουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και αφού θα προσβληθεί η απόφαση αυτή, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου…
Δείτε το video με τη συζήτηση του θέματος:
{youtube}Q7CDrAB8N4s{/youtube}
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης για έγκριση ή μη:
α) Βεβαίωσης βατότητας οδών ασφαλούς κυκλοφορίας τουριστικού τρένου κατόπιν αιτήσεως της ομόρρυθμης εταιρείας με επωνυμία «Νικόλαος και Μαρία Ρεφενέ Ο.Ε.» που εδρεύει στη Νάξο
β) του συνολικού μήκους διαδρομής και γ) του καθορισμού χώρου αφετηρίας του τρένου.
Στη Νάξο σήμερα, 07 Απριλίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00, στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ύστερα από την με αρ. πρωτ. Οικ. 5246/03-04-2015 πρόσκληση του Προέδρου της, που επιδόθηκε ή γνωστοποιήθηκε νόμιμα στα μέλη της, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης».
Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο επτά (7) τακτικών μελών βρέθηκαν άπαντα παρόντα, ήτοι:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1. Πρωτονοτάριος Τοτόμης 2. Σέργης Νικόλαος 3. Παντελιάς Ευάγγελος 4. Σιδερής Νικόλαος 5. Τσολάκης Ιωάννης 6. Χουζούρης Νικόλαος 7. Βασαλάκης Αντώνιος
ΑΠΟΝΤΕΣ
Ουδείς
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η Φύτρου Ειρήνη, μόνιμη υπάλληλος του Δήμου, κλάδου ΔΕ1 Διοικητικών, για την τήρηση των πρακτικών.
Επίσης στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο διευθυντής της Δ.Τ.Υ. του Δήμου καθώς και ο ενδιαφερόμενος επί του θέματος κ. Ρεφενές Νικόλαος με τον δικηγόρο του κ. Καραμανή Γεώργιο.
Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το τέταρτο θέμα ημερήσιας διάταξης, είπε ότι στο πλαίσιο άσκησης αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 73 του Ν. 3852/2010, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου απέστειλε στην Επιτροπή την με αρ.πρωτ. 1978/06-02- 2015 εισήγηση που υπογράφεται από τον Διευθυντή της Δ.Τ.Υ. κ. Ζουγανέλη Εμμανουήλ αναφορικά με τη λήψη απόφασης για έγκριση ή μη: α) Βεβαίωσης βατότητας οδών ασφαλούς κυκλοφορίας τουριστικού τρένου κατόπιν αιτήσεως της ομόρρυθμης εταιρείας με επωνυμία «Νικόλαος και Μαρία Ρεφενέ Ο.Ε.» που εδρεύει στη Νάξο β) του συνολικού μήκους διαδρομής και γ) του καθορισμού χώρου αφετηρίας του τρένου.
Κατόπιν έθεσε υπόψη των μελών την ως άνω εισήγηση, η οποία είχε ως εξής:
«ΘΕΜΑ: Διαβίβαση αίτησης Σχετ.: α) Η υπ. αρ. πρωτ. 427/12-01-2015 αίτηση της «Νικόλαος και Μαρία Ρεφενέ Ο.Ε.», με τα συνημμένα της
β) Η υπ.αρ. Α/4891/3257/3257/00 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1026 Β) γ) υπ.αρ. 6246/3-4-2013 (ΦΕΚ 773 Β) τροποποίηση της ανωτέρω
Αναφορικά με την (α) σχετική αίτηση την οποία σας αποστέλλουμε συνημμένα, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Ο αιτών, κος Νικόλαο Ρεφενές, ως εκπρόσωπος της «Νικόλαος και Μαρία Ρεφενέ Ο.Ε.», αιτείται την κυκλοφορία δύο τουριστικών τρένων με σκοπό την περιήγηση και ξενάγηση των επισκεπτών σε τόπους με αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον .
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (β) και (γ) σχετικά, σχετική άδεια εκδίδεται από τον Ε.Ο.Τ. , με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο (β) σχετικό και στο παράρτημα 1.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο Δήμος οφείλει να ελέγξει και να εκδώσει βεβαίωση για τα κάτωθι:
α) Βεβαίωση για την βατότητα των οδών ασφαλούς κυκλοφορίας του τουριστικού τρένου από άποψη επιφάνειας κύλισης, είδους , πάχους και αντοχής γεωμετρικών στοιχείων (όπως ακτίνα καμπυλότητας, κλίση, χώρο ελιγμών), της οδού σε όλο το μήκος της διαδρομής. β) Του συνολικού μήκους της διαδρομής , η οποία θα πρέπει να είναι μικρότερη των 16 χλμ, ή έως 25 χλμ. με έγκριση από τον Δήμο.
γ)Καθορισμός του χώρου αφετηρίας του τρένου.
Προκειμένου να εξεταστούν και να βεβαιωθούν τα ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι το τρενάκι οφείλει να έχει μέγιστο μήκος 20 μ. και να κινείται με μέγιστη ταχύτητα 25 χλμ/ ώρα. Επίσης, οφείλει να υπάρχει επαρκής χώρος σε κάθε στάση που θα γίνεται και επαρκή σήμανση για την ασφάλεια των περιηγητών και για την ομαλή κυκλοφορία της οδού. H πέδηση του τρένου θεωρείται ικανοποιητική όταν ο συρμός που κινείται με 25 χλμ. την ώρα ακινητοποιείται σε απόσταση 10μ.
Οι διαδρομές που αιτείται ο ενδιαφερόμενος φαίνονται συνημμένα στα αποσπάσματα χάρτη που έχουν επισυναφτεί στην αίτησή του. Οι διαδρομές απαιτείται να είναι κυκλικές με ενδιάμεσες στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία για ξενάγηση και επίσκεψη των επιβαινόντων σε χώρους με τουριστικό (αρχαιολογικό) και πολιτιστικό ενδιαφέρον. :
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ από τον αιτούντα:
Διαδρομή 1: Αφετηρία: Χερσαία ζώνη Λιμένα ( πλησίον περιπτέρου ενημέρωσης επισκεπτών)
Διαδρομή 1: Αφετηρία – Έξοδος από Λιμένα μέσω της οδού Μαργαρίτη- Γήπεδο- Λύκειο- Νοσοκομείο-οδός Αν. Παπανδρέου (ΔΟΥ)- οδός προς ΒΙΟΚΑ –ΥΡΙΑ- Τυροκομείο- Αγ, Ιωάννης – οδός Αγ. Αρσενίου – Αγ. Άννας- Αγ. Άννα- Αγ. Προκόπιος- Αεροδρόμιο-οδός Παπαρηγοπούλου (αστυνομίας)-πλατεία Π.Ευριπαίου- παραλιακή –Λιμάνι-Αφετηρία
Εναλλακτική διαδρομή 1: Αφετηρία-Έξοδος από Λιμένα μέσω της οδού Μαργαρίτη- Γήπεδο- Λύκειο-Νοσοκομείο-οδός Αν. Παπανδρέου (ΔΟΥ)- οδός προς ΒΙΟΚΑ –ΥΡΙΑ- Τυροκομείο- Αγ, Ιωάννης – οδός Αγ. Αρσενίου – Αγ. Άννας- Αγ. Άννα- οδός Αγ. Αρσενίου- Αγ. Άννας- προς Αεροδρόμιο -οδός Παπαρηγοπούλου (αστυνομίας)-πλατεία Π.Ευριπαίου- παραλιακή –Λιμάνι- Αφετηρία
Οι στάσεις θα πραγματοποιούνται σε ΥΡΙΑ, Τυροκομείο, Αγ. Ιωάννη, Αγ. Άννα.
Διαδρομή 2: Αφετηρία: Χερσαία ζώνη Λιμένα ( πλησίον περιπτέρου ενημέρωσης επισκεπτών)
Διαδρομή 2: Αφετηρία-Έξοδος από Λιμένα μέσω της οδού Μαργαρίτη- Γήπεδο- Λύκειο- Παπαβασιλείου-πλατεία Π. Ευριπαίου-οδός Πρωτοπαπαδάκη- Αγ. Γεώργιος-παραλία- ξενοδοχείο GALAXY-ξενοδοχείο PORTO NAXOS- οδός Κ. Καραμανλή-Μάντρα Μανωλά-οδός Παπαρηγοπούλου (προς Χώρα)- οδός Παπαβασιλείου- Παραλιακή –Λιμάνι(Αφετηρία)
Εναλλακτική διαδρομή 2: Αφετηρία-Έξοδος από Λιμένα μέσω της οδού Μαργαρίτη- διασταύρωση Γηπέδου- οδός Ελ. Βενιζέλου (περιφερειακός προς ΒΙΔΑΛΗ) –οδός Κοντολέοντος- Λιμάνι (Αφετηρία).
Στάσεις δεν περιγράφονται.
Διαδρομή 3: Αφετηρία: πλησίον λιμένα Αγ. Άννας
Διαδρομή 3: Αφετηρία- οδός Αγ. Αρσενίου – Αγ. Άννας- οδός προς Καλαμούρια (έως τέρμα οδού)–οδός προς Βίβλο – Αγ. Ματθαίος- πύργος Πλάκας- εκκλησία Τριπόδων- δρόμος προς Μπλουμά- πύργος Μπελόνια- επαρχιακή οδός προς Γαλανάδο- Γαλανάδο- επαρχιακή οδός προς Γλινάδο-Γλινάδο- επαρχιακή οδός προς Αγ. Αρσένιο-οδός Αγ. Αρσενίου – Αγ. Άννας- Αγ. Άννα (Αφετηρία).
Οι στάσεις θα πραγματοποιούνται στην ενοριακή εκκλησία Βίβλου και στον Πύργο Μπελόνια.
Διαδρομή 4 Αφετηρία: πλησίον λιμένα Αγ. Άννας
Διαδρομή 4: Αφετηρία Αγ. Άννα- παραλιακή προς Αγ. Προκόπιο – Αγ. Προκόπιο- Αεροδρόμιο- οδός προς Χώρα- οδός Κ. Καραμανλή-Μάντρα Μανωλά-οδός Παπαρηγοπούλου (προς Χώρα)- οδός Παπαβασιλείου- Αγ. Θεοδοσία (στάση για ξενάγηση σε κάστρο και Πορτάρα)- οδός Παπαβασιλείου- Παραλιακή –Λιμάνι – οδός Μαργαρίτη- Γήπεδο- Λύκειο-Νοσοκομείο-οσός Αν. Παπανδρέου (ΔΟΥ)- οδός προς Αγ. Προκόπιο-Αγ. Προκόπιος- Αγ. Άννα (Αφετηρία)
Εναλλακτική διαδρομή 4: Αφετηρία Αγ. Άννα- οδός Αγ. Αρσενίου – Αγ. Άννας-οδός προς Αεροδρόμιο- οδός προς Χώρα- οδός Κ. Καραμανλή-Μάντρα Μανωλά-οδός Παπαρηγοπούλου (προς Χώρα)- οδός Παπαβασιλείου- Αγ. Θεοδοσία (στάση για ξενάγηση σε κάστρο και Πορτάρα)- οδός Παπαβασιλείου- Παραλιακή –Λιμάνι – οδός Μαργαρίτη- Γήπεδο- Λύκειο- Νοσοκομείο-οδός Αν. Παπανδρέου (ΔΟΥ)-οδός προς Αεροδρόμιο-οδός Αγ. Αρσενίου- Αγ. Άννας – Αγ. Άννα (Αφετηρία) ή επιστροφή μέσω Αγ. Προκοπίου.
Στάση θα πραγματοποιείται στην Αγία Θεοδοσία.
Από τις ανωτέρω προτεινόμενες διαδρομές, θεωρούμε ότι η διαδρομή 3 είναι άκρως επικίνδυνη και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω επικίνδυνων ελιγμών και αναστροφών. Βέβαια, πέραν της βατότητας της οδού για την ασφαλή κυκλοφορία του τρένου οφείλει να εξεταστεί και η ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, Ι/Χ, λεωφορείων, φορτηγών, πεζών. Για αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αναφερόμενοι οδοί είναι όλοι μονής ή διπλής κατεύθυνσης με μία λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς να επιτρέπεται η προσπέραση στο πλείστον των διαδρομών. Σε ορισμένα σημεία η διασταύρωση οχημάτων π.χ. στον δρόμο εντός οικισμού Αγ. Προκοπίου και στον δρόμο Καλαμουριών προς Βίβλο, ο οποίος έχει και μεγάλη κλίση, η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία και υποχρεωτική όπισθεν πορεία οχημάτων. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε όλες σχεδόν τις διαδρομές η υφιστάμενη σήμανση είναι με ανώτερο όριο ταχύτητας 30 ή 40 χλμ/ώρα και το τρένο θα κινείται με μέγιστη ταχύτητα 25 χλμ/ ώρα.
Ακόμη, θα πρέπει να καθοριστούν επακριβώς οι στάσεις των διαδρομών για να υπάρχει επαρκής και ελεύθερος χώρος με κατάλληλη σήμανση για την στάση και στάθμευση του τρένου χωρίς να εμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι τα σημεία αφετηρίας που θα πρέπει να καθοριστούν από το Δήμο ή και από το Λιμενικό Ταμείο και σύμφωνα με τη (β) σχετική, ο χώρος αυτός απαιτείται να απέχει τουλάχιστον 15 μέτρα από αφετηρία ή στάση ΚΤΕΛ ή από συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης (πιάτσα) Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ή αμαξιδίων και να υπάρχει ελεύθερος χώρος για ελιγμό του τρένου, τουλάχιστον 9 μ.(ανάλογα με τον τύπο του οχήματος) Λαμβάνοντας τα αναφερόμενα, παρακαλούμε για την απόφαση/ γνωμοδότησή σας και την ενημέρωσή μας σχετικά.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή ενημέρωση σχετικά είμαστε στη διάθεσή σας».
Κατόπιν, ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη της Επιτροπής την υπ’αριθμ. πρωτ. 3515/09-03-2015 αίτηση του κ. Νικόλαου Ρεφενέ, ως εκπρόσωπο της «Νικόλαος και Μαρία Ρεφενέ Ο.Ε.» και το σχετικό σε αυτή την αίτηση απαντητικό έγγραφο της Δ.Τ.Υ. του Δήμου με αρ.πρωτ.4691/27- 03/2015 που υπογράφεται από τον Διευθυντή της Δ.Τ.Υ. κ. Ζουγανέλη Εμμανουήλ, κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το οποίο είχε ως εξής:
«ΘΕΜΑ: Βεβαίωση βατότητας οδών Σχετ.:α)Η υπ.αρ.πρωτ.Δ.Ν.&Μ.Κ. 3515/9-3-2015 αίτηση-δήλωση β) Το υπ.αρ. πρωτ. 1978/6-2-2015 έγγραφό μας γ) Η υπ. αρ. πρωτ. 427/12-01-2015 αίτηση της «Νικόλαος και Μαρία Ρεφενέ Ο.Ε.», με τα συνημμένα της δ) Η υπ.αρ. Α/4891/3257/3257/00 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1026 Β)
ε) υπ.αρ. 6246/3-4-2013 (ΦΕΚ 773 Β) τροποποίηση της ανωτέρω
Αναφορικά με την (α) σχετική αίτηση-δήλωση που αιτείστε βεβαίωση βατότητας οδών για κυκλοφορία τουριστικών τρένων, στις διαδρομές που φαίνονται στα συνημμένα αποσπάσματα χάρτη της (γ) σχετικής αίτησή σας, λήφθηκαν υπ όψη τα κάτωθι:
- Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οδών, όπως η επιφάνεια κύλισης, το είδος, το πάχος οδοστρώματος, το πλάτος των οδών, η κλίση και η ακτίνα καμπυλότητας, σε όλο το μήκος των διαδρομών, ως αναφέρεται στο (δ) σχετικό, παράρτημα 1 · Το είδος κυκλοφορίας των οδών, μονόδρομοι ή διπλής κυκλοφορίας σε σχέση με το απαιτούμενο πλάτος, ορατότητα.
- Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος
Επισημαίνεται, ότι «Τουριστικό τραίνο ορίζεται το οδικό όχημα ειδικής κατηγορίας (μικρογραφία τραίνου) που περιλαμβάνει ένα ρυμουλκό όχημα (μηχανή έλξης) και μέχρι τρία (3) ρυμουλκούμενα οχήματα συνδεδεμένα μεταξύ τους ως μία κυκλοφοριακή μονάδα, κινούμενο επί οδών, συνολικού μήκους όχι μεγαλύτερου των 20μ.» , οπότε η κυκλοφορία αυτού επί οδών έχει ειδικές απαιτήσεις και δεν αντιμετωπίζεται ως ένα οποιοδήποτε όχημα κυκλοφορίας
Με βάσει, τα ανωτέρω στοιχεία και με γνώμονα την ασφαλή κυκλοφορία του τουριστικού τρένου στις οδούς των προτεινόμενων διαδρομών, βεβαιώνουμε τα κάτωθι: .
Διαδρομή 1: Προτεινόμενη αφετηρία (Λιμάνι)-Έξοδος από Λιμένα μέσω της οδού Μαργαρίτη- Γήπεδο- Λύκειο-Νοσοκομείο-οδός Αν. Παπανδρέου (ΔΟΥ)- οδός προς ΒΙΟΚΑ –ΥΡΙΑ- Τυροκομείο- Αγ, Ιωάννης – οδός Αγ. Αρσενίου – Αγ. Άννας- Αγ. Άννα- Αγ. Προκόπιος-
4
Αεροδρόμιο-οδός Παπαρηγοπούλου (αστυνομίας)-πλατεία Π.Ευριπαίου- παραλιακή –Λιμάνι- προτεινόμενη αφετηρία.
Εναλλακτική διαδρομή 1: Προτεινόμενη αφετηρία (Λιμάνι) -Έξοδος από Λιμένα μέσω της οδού Μαργαρίτη- Γήπεδο- Λύκειο-Νοσοκομείο-οδός Αν. Παπανδρέου (ΔΟΥ)- οδός προς ΒΙΟΚΑ – ΥΡΙΑ- Τυροκομείο- Αγ, Ιωάννης – οδός Αγ. Αρσενίου – Αγ. Άννας- Αγ. Άννα- οδός Αγ. Αρσενίου- Αγ. Άννας- προς Αεροδρόμιο -οδός Παπαρηγοπούλου (αστυνομίας)-πλατεία Π.Ευριπαίου- παραλιακή –Προτεινόμενη Αφετηρία
Η συγκεκριμένη διαδρομή 1 και η εναλλακτική αυτής αποτελείται από οδούς με κατάλληλο οδόστρωμα καλής βατότητας, αντοχής αλλά σε κάποια σημεία, πλησίον ΥΡΙΑ, το πλάτος δεν είναι το απαιτούμενο για την διασταύρωση δύο οχημάτων και η ορατότητα λόγω ελιγμών είναι μικρή. Επίσης, στο τμήμα δρόμου εντός οικισμού Αγ. Προκοπίου, το πλάτος δρόμου δεν είναι ικανοποιητικό για διασταύρωση δύο οχημάτων και οι ελιγμοί μικρής ορατότητας.
Διαδρομή 2: Προτεινόμενη αφετηρία (Λιμάνι)-Έξοδος από Λιμένα μέσω της οδού Μαργαρίτη- Γήπεδο- Λύκειο-Παπαβασιλείου-πλατεία Π. Ευριπαίου-οδός Πρωτοπαπαδάκη- Αγ. Γεώργιος-παραλία- ξενοδοχείο GALAXY-ξενοδοχείο PORTO NAXOS- οδός Κ. Καραμανλή (Μάντρα Μανωλά)-οδός Παπαρηγοπούλου (προς Χώρα)- οδός Παπαβασιλείου- Παραλιακή – Προτεινόμενη Αφετηρία
Εναλλακτική διαδρομή 2: Προτεινόμενη αφετηρία (Λιμάνι)-Έξοδος από Λιμένα μέσω της οδού Μαργαρίτη- διασταύρωση Γηπέδου- οδός Ελ. Βενιζέλου (περιφερειακός προς ΒΙΔΑΛΗ) –οδός Κοντολέοντος- Προτεινόμενη αφετηρία.
Η συγκεκριμένη διαδρομή 2 και η εναλλακτική αυτής αποτελείται από οδούς με κατάλληλο οδόστρωμα (άσφαλτος) καλής βατότητας, αντοχής και πλάτους.
Διαδρομή 3
Προτεινόμενη αφετηρία (Αγ. Άννα)- οδός Αγ. Αρσενίου – Αγ. Άννας- οδός προς Καλαμούρια (έως τέρμα οδού)–οδός προς Βίβλο – Αγ. Ματθαίος- πύργος Πλάκας- εκκλησία Βίβλου- δρόμος προς Μπλουμά- πύργος Μπελόνια- επαρχιακή οδός προς Γαλανάδο- Γαλανάδο- επαρχιακή οδός προς Γλινάδο-Γλινάδο- επαρχιακή οδός προς Αγ. Αρσένιο-οδός Αγ. Αρσενίου – Αγ. Άννας- Προτεινόμενη αφετηρία (Αγ. Άννα).
Η συγκεκριμένη διαδρομή 3 αποτελείται από οδούς με κατάλληλο οδόστρωμα καλής βατότητας και αντοχής αλλά σε αρκετά σημεία όπως η οδός από Καλαμούρια προς Βίβλο (Αγ. Ματθαίο) έχει μεγάλη κλίση ανόδου που σε συνδυασμό με το μικρό πλάτος της οδού (μη ικανοποιητικό για την διασταύρωση δύο οχημάτων) και των συχνών ελιγμών κρίνεται μη ασφαλή για την κυκλοφορία τουριστικού τρένου. Επίσης, και στο τμήμα από Μπλουμά προς Πύργο Μπελόνια το πλάτος είναι μη ικανοποιητικό και η ορατότητα μικρή λόγω συχνών ελιγμών.
Διαδρομή 4
Προτεινόμενη Αφετηρία (Αγ. Άννα)- παραλιακή προς Αγ. Προκόπιο – Αγ. Προκόπιο- Αεροδρόμιο- οδός προς Χώρα- οδός Κ. Καραμανλή (Μάντρα Μανωλά)-οδός Παπαρηγοπούλου (προς Χώρα)- οδός Παπαβασιλείου- Αγ. Θεοδοσία – οδός Παπαβασιλείου- Παραλιακή –Λιμάνι – οδός Μαργαρίτη- Γήπεδο- Λύκειο-Νοσοκομείο-οδός Αν. Παπανδρέου (ΔΟΥ)- οδός προς Αγ. Προκόπιο-Αγ. Προκόπιος- Προτεινόμενη Αφετηρία.
Εναλλακτική διαδρομή 4: : Προτεινόμενη Αφετηρία (Αγ. Άννα)- οδός Αγ. Αρσενίου – Αγ. Άννας- οδός προς Αεροδρόμιο- οδός προς Χώρα- οδός Κ. Καραμανλή (Μάντρα Μανωλά)-οδός Παπαρηγοπούλου (προς Χώρα)- οδός Παπαβασιλείου- Αγ. Θεοδοσία – οδός Παπαβασιλείου-
5
Παραλιακή –Λιμάνι – οδός Μαργαρίτη- Γήπεδο- Λύκειο-Νοσοκομείο-οδός Αν. Παπανδρέου (ΔΟΥ)-οδός προς Αεροδρόμιο-οδός Αγ. Αρσενίου- Αγ. Άννας – προτεινόμενη Αφετηρία ή επιστροφή μέσω Αγ. Προκοπίου.
Η συγκεκριμένη διαδρομή 4 αποτελείται από οδούς με κατάλληλο οδόστρωμα καλής βατότητας, αντοχής και κλίσεων αλλά στο τμήμα της διαδρομής εντός οικισμού Αγ. Προκοπίου το πλάτος δεν είναι ικανοποιητικό για διασταύρωση δύο οχημάτων και στα σημεία ελιγμών η ορατότητα είναι μικρή.
Η εναλλακτική διαδρομή 4 αποτελείται από οδούς με κατάλληλο οδόστρωμα καλής βατότητας, αντοχής, κλίσεων και πλάτους και δεν παρουσιάζει πρόβλημα εφόσον η επιστροφή δεν γίνεται μέσω οικισμού Αγ. Προκοπίου. Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή ενημέρωση σχετικά είμαστε στη διάθεσή σας».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον κ. Καραμανή Γ. ο οποίος είπε ότι σε αυτό το χρονικό σημείο έχουν αιτηθεί τη χορήγηση βεβαίωσης βατότητας από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και μόνο, και δεν είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να εξετάσει αυτό το ζήτημα.
Πρόεδρος: Είπε ότι σύμφωνα άρθρο 73 του Ν. 3852/2010 το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Επίσης επισήμανε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 773 Β/2013 και σύμφωνα με το υπ’αρ.πρωτ. 1978/06-02-2015 έγγραφο της Δ.Τ.Υ. μεταξύ άλλων δικαιολογητικών απαιτείται από το Δήμο βεβαίωση 1) περί βατότητας των οδών κυκλοφορίας του τουριστικού τραίνου, 2) του συνολικού μήκους της διαδρομής και 3) του καθορισμού του χώρου της αφετηρίας. Επίσης αναφέρθηκε στην υπ’αριθμ.10589/04-06-2013 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης η οποία ακύρωσε σχετική βεβαίωση Δήμου διότι εκτός άλλων δεν προηγήθηκε και απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής .
Ο κ. Ρεφενές και ο κ. Καραμανής είπαν ότι αυτό συμβαίνει σε διαδρομές συνολικού μήκους άνω των 16χλμ.
Ζουγανέλης Εμμ.: Αναφέρθηκε στη βεβαίωση βατότητας και έδωσε επεξηγήσεις στα μέλη της Επιτροπής.
Πρόεδρος: Είπε ότι σύμφωνα με τη βεβαίωση βατότητας της Δ.Τ.Υ. όλες οι διαδρομές έχουν πρόβλημα εκτός από την διαδρομή 2 και την εναλλακτική της διαδρομής 4 με την προοϋπόθεση ότι η επιστροφή δεν γίνεται μέσα από τον οικισμό του Αγ. Προκοπίου.
Καραμανής Γ.: Είπε ότι ο ΕΟΤ είναι το αρμόδιο όργανο για να δίνει την άδεια για την κυκλοφορία των τουριστικών τραίνων με την προσκόμιση της βεβαίωσης βατότητας από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και μόνο.
Βασαλάκης Α.: Είπε ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι μια πολιτική Επιτροπή και έχει αρμοδιότητα να συζητά οποιοδήποτε θέμα αφορά τη ποιότητα ζωής των δημοτών. Όσον αφορά στη νομιμότητα του συγκεκριμένου θέματος εφόσον την αρμοδιότητα για την έκδοση της άδειας την έχει μόνο ο ΕΟΤ κατόπιν της βεβαίωσης βατότητας από την Τ.Υ. του Δήμου προτείνει: Εφόσον η Κεντρική Εξουσία και ο ΕΟΤ δεν δίνει στο Δήμο τη δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος την ανάπτυξη που θέλει και επιβάλλει μια απόφαση που αφορά στη δραστηριότητα που θέλει να ξεκινήσει η συγκεκριμένη εταιρεία, είτε αυτή είναι θετική για τον τόπο είτε όχι, να σταλεί έγγραφο διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο Υπουργείο που θα τονίζεται ότι για δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη τουριστική αλλά και γενικότερη ανάπτυξη του τόπου μας να έχει άποψη και ο Δήμος.
Χουζούρης Ν.: Εισηγείται θετικά για τις διαδρομές που έχει δώσει βατότητα η Δ.Τ.Υ.
Σιδερής Ν.: Εισηγείται αρνητικά ως προς την κυκλοφορία του τουριστικού τραίνου διότι θα δημιουργηθεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο ήδη βεβαρημένο κυκλοφοριακό του νησιού.
Βασαλάκης Α.: Είπε ότι η κυκλοφορία του τουριστικού τραίνου είναι ένα πολυδιάστατο θέμα και θα πρέπει να γίνει μια γενικότερη διαβούλευση με τους κατοίκους του νησιού για το αν θέλουμε την κυκλοφορία τους ή όχι. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνολική εικόνα του θέματος δεν μπορεί να αποφασιστεί από την επιτροπή η κυκλοφορία ή μη του τουριστικού τραίνου, προτείνει να παραιτηθεί η επιτροπή επί του θέματος και να γίνει η διαμαρτυρία προς ην Κεντρική Εξουσία όπως ανέφερε στην προηγούμενη τοποθέτηση του. Τέλος σημείωσε ότι όπου η Δ.Τ.Υ. έχει ήδη εισηγηθεί αρνητικά από τεχνικής άποψης εισηγείται και ο ίδιος αρνητικά.
Παντελιάς Ε.: Εισηγείται αρνητικά ως προς την κυκλοφορία του τουριστικού τραίνου. Είπε ότι κατόπιν συζήτησης με πολλούς κάτοικους του νησιού διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών είχαν αρνητική άποψη για την κυκλοφορία του. Κατά τη καλοκαιρινή περίοδο έχει ήδη δημιουργηθεί ασφυξία στο κυκλοφοριακό του νησιού και πρέπει να προνοήσουμε τώρα διότι αν στο μέλλον γίνουν κι άλλες παρόμοιες αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν αντιστοίχως δεκτές και θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα.
Τσολάκης Ι.: Εισηγείται αρνητικά ως προς την κυκλοφορία του τουριστικού τραίνου. Συμφώνησε με όσα έχουν αναφερθεί για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο κυκλοφοριακό του νησιού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία του από άλλες χώρες που έχει επισκεφτεί, όπου τα τραινάκια κυκλοφορούν σε πεζόδρομους ή σε κλειστές πόλεις. Στην περίπτωση λοιπόν κλειστής πόλης τότε εισηγείται θετικά. Όμως τραινάκια σε κεντρικούς επαρχιακούς δρόμους, ανεξάρτητα από τη δυνατότητα βατότητας από τεχνική άποψη, όπως δήλωσε, δεν νοούνται.
Σέργης Ν.: Εισηγείται αρνητικά ως προς την κυκλοφορία του τουριστικού τραίνου. Ρώτησε αν έχουν εισηγηθεί σχετικά οι Τοπικές Κοινότητες και ο Πρόεδρος απάντησε ότι έχει απαντήσει η Δ.Κ. Χώρας η οποία εισηγήθηκε αρνητικά ως προς την κυκλοφορία τουριστικών τραίνων στη Χώρα. Ο κ. Σέργης είπε ότι δεν πρέπει να βλέπουμε το θέμα μόνο από την τεχνική πλευρά, από άποψη βατότητας άλλα γενικότερα ως προς τις συνέπειες που θα έχει στο κυκλοφοριακό. Σε επαφές που είχε με τους κάτοικους του νησιού διαπίστωσε ότι επικρατεί αρνητική γνώμη για το θέμα αυτό και θεωρεί ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερα από τα θετικά που μπορεί να προσφέρει αυτή η δραστηριότητα. Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι όπως γνωρίζει έχουν γίνει και άλλες αιτήσεις από ενδιαφερόμενους ( σε αυτό το σημείο ο κ. Ζουγανέλης είπε ότι γνωρίζει ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος από την Κρήτη ενώ ο Πρόεδρος είπε ότι έχει γίνει σχετική αίτηση και από το ΚΤΕΛ) και στο μέλλον θα υπάρξει ακόμη μεγάλο πρόβλημα. Τέλος είπε ότι εισηγείται θετικά στην κυκλοφορία τουριστικού τραίνου μόνο στην περίπτωση κλειστής πόλης.
Πρόεδρος: Αρχικά είπε ότι είναι θετικός ως προς την δραστηριότητα αυτή όμως τίθενται σοβαρά θέματα ως προς το κυκλοφοριακό εντός και εκτός πόλης αφού τεχνικά και όχι μόνο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Ακόμη έθεσε και το θέμα κατά πόσο θα είναι ασφαλή η μετακίνηση των επιβαινόντων υπό τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν κατά τη καλοκαιρινή περίοδο στους δρόμους του νησιού λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης.
Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης από τον Πρόεδρο και τη τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να αποφασίσουν σχετικά.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αφού έλαβε υπόψη:
- Τις διατάξεις του άρθρου 73 του Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης»,
- Την υπ.αρ. Α/4891/3257/3257/00 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1026 Β)
- Την υπ.αρ. 6246/3-4-2013 (ΦΕΚ 773 Β) τροποποίηση της ανωτέρω
- Την υπ. αρ. πρωτ. 427/12-01-2015 αίτηση της «Νικόλαος και Μαρία Ρεφενέ Ο.Ε.», με τα συνημμένα της.
- Το υπ.αρ. πρωτ. 1978/6-2-2015 έγγραφό της Δ.Τ.Υ.
- Την υπ.αρ.πρωτ. Δ.Ν.&Μ.Κ. 3515/9-3-2015 αίτηση-δήλωση της «Νικόλαος και Μαρία Ρεφενέ Ο.Ε.»
- Το υπ’αρ. 4691/27-03-2015 έγγραφό της Δ.Τ.Υ.
- Την υπ’αρ. 9/2015 απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας και μετά από διαλογική συζήτηση, Όσον αφορά στο σκέλος α του θέματος σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 4691/27-03-2015 έγγραφό της Δ.Τ.Υ. δίνεται βατότητα στη διαδρομή 2 και στην εναλλακτική της διαδρομής 4 (με την προϋπόθεση η επιστροφή να μην γίνεται μέσα από τον άγιο Προκόπιο). Η Επιτροπή για αυτές τις δύο διαδρομές
- ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Πέραν της βεβαίωσης βατότητας από τεχνικής άποψης που δίνει στο παραπάνω σχετικό έγγραφο της η Δ.Τ.Υ για τις δύο διαδρομές, δεν εγκρίνει τη βατότητα λόγω του ότι θα προκληθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα καθώς και θέματα ασφάλειας για τους πεζούς και τους οδηγούς δεδομένης της αυξημένης κίνησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν το νησί δέχεται μεγάλο όγκο τουριστών. Ο κ. Βασαλάκης Α. δήλωσε παρών για τους λόγους που αναφέρονται στην τοποθέτηση του. Ο κ. Χουζούρης Ν. ψήφισε θετικά όσον αφορά στην έγκριση βατότητας των δυο παραπάνω διαδρομών. Για τις υπόλοιπες διαδρομές που σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 4691/27-03-2015 έγγραφό της Δ.Τ.Υ. δεν δίνεται βατότητα, η επιτροπή
- ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ Ότι δεν εγκρίνει τη βατότητα τόσο από τεχνικής άποψης όσο και για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη περίπτωση. Όσον αφορά στο σκέλος β του θέματος ήτοι το συνολικό μήκος της κάθε διαδρομής, εφόσον διαπιστώθηκε από την Δ.Τ.Υ. ότι είναι κάτω από 16 χλμ η Επιτροπή
- ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Εγκρίνει ότι το συνολικό μήκος της κάθε διαδρομής δεν ξεπερνά τα 16 χλμ. Ο κ. Βασαλάκης Α. δήλωσε παρών για τους λόγους που αναφέρονται στην τοποθέτηση του. Όσον αφορά στο σκέλος γ του θέματος ήτοι τον καθορισμό αφετηρίας, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. πρωτ. 427/12-01-2015 αίτηση της «Νικόλαος και Μαρία Ρεφενέ Ο.Ε.» δηλώνονται δύο σημεία αφετηρίας: α) στη νησίδα στην έξοδο του λιμανιού της Χώρας και β) στην έξοδο του λιμανιού της Αγίας Άννας. Για τις δύο αυτές αφετηρίες η Επιτροπή ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
- 1) Για την περίπτωση α) δεν εγκρίνει την αφετηρία για τους λόγους που έχουν αναφερθεί παραπάνω όσον αφορά στο θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος και ειδικότερα για το λόγο ότι το σημείο εκείνο βρίσκεται στην κεντρική αρτηρία εισόδου –εξόδου του λιμανιού όπου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού λόγω των αυξημένων αφιξοαναχωρήσεων των πλοίων δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση. Για την περίπτωση β) δεν εγκρίνει την αφετηρία καθώς θεωρεί ότι δεν επαρκεί ο χώρος στάθμευσης, υπάρχει σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων στάση ΚΤΕΛ (απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 4, περ.2. της ΚΥΑ Α/4891/3257/3257/00) καθώς και για τους λόγους που έχουν αναφερθεί ανωτέρω σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
2) Η απόφαση αυτή να διαβιβαστεί και στο Λιμενικό Ταμείο λόγω αρμοδιότητα τους για την 1η αφετηρία.
Ο κ. Βασαλάκης Α. και ο κ. Χουζούρης Ν. δήλωσαν παρών.
Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 11/2015.
Αφού συντάχθηκε και αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται ως ακολούθως:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Πρωτονοτάριος Τοτόμης
Ακριβές Αντίγραφο Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Τοτόμης Πρωτονοτάριος
ΤΑ ΜΕΛΗ
Σέργης Νικόλαος Παντελιάς Ευάγγελος
Σιδερής Νικόλαος Τσολάκης Ιωάννης Χουζούρης Νικόλαος
Βασαλάκης Αντώνιος