Νέο τιμολόγιο για το νερό στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

admin
11/05/2015 12:47
 
 
 

Στον επανακαθορισμό της τιμολογιακής του πολιτικής, όσον αφορά τις χρεώσεις πόσιμου νερού, προχωρά ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος, μετά από δημόσια διαβούλευση, συνέταξε και ενέκρινε έναν ενιαίο σύγχρονο Κανονισμό Ύδρευσης για τα πέντε νησιά του Δήμου, ο οποίος αποσκοπεί στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη δικαιότερη αντιμετώπιση των καταναλωτών ύδρευσης. «Με ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον, υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών, η Δημοτική Αρχή θα προβεί άμεσα στον επανακαθορισμό των τελών ύδρευσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση χωρίς να γίνεται λόγος προς το παρόν για τα ακριβή ποσά των χρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το, μέχρι σήμερα, ισχύον τιμολόγιο ύδρευσης έχει καθοριστεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των πρώην Δήμων και Κοινοτήτων και αυτοδικαίως εφαρμόζεται μέχρι την ψήφιση και έγκριση του νέου τιμολογίου, που θα εκδοθεί σε συνέχεια του Κανονισμού Ύδρευσης…

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, που το θέμα έχει απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αφού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης το έχουν φέρει επανειλημμένως για συζήτηση, ενώ πολλές φορές έχει ζητηθεί από κοινότητες (κυρίως της ορεινής Νάξου) και τα νησιά του δήμου να υπάρξει ορθολογισμός και να αρθούν οι αδικίες σε βάρος τους, όπου οι κάτοικοι πληρώνουν πολύ μεγάλα ποσά αναλογικά με τη Χώρα Νάξου. 

 

Κλιμακωτό το νέο τιμολόγιο

Επικαιροποιημένες χρεώσεις πόσιμου νερού θα εφαρμόσει η δημοτική αρχή, επανακαθορίζοντας στο προσεχές διάστημα την τιμολογιακή της πολιτική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, στόχος του είναι το νέο τιμολόγιο να συμμορφώνεται με τις εξής αρχές:

1ον Αποκατάσταση αισθήματος δίκαιης τιμολόγησης ανάλογης των παρεχόμενων προς τον καταναλωτή υπηρεσιών.

2ον Διαρκής βελτιστοποίηση των παρεχόμενων προς τον καταναλωτή υπηρεσιών.

3ον Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

4ον Ελαχιστοποίηση των λειτουργικών δαπανών.

5ον Ενιαία κατά το δυνατό και χαμηλή τιμή στις μικρές καταναλώσεις με προοδευτική αύξηση τιμής στα κλιμάκια των μεγάλων ποσοτήτων κατανάλωσης.

Το νέο τιμολόγιο θα είναι κλιμακωτό, προκειμένου αφενός να ενθαρρύνει την οικονομία νερού κι αφετέρου να εξασφαλίζει τη χαμηλότερη δυνατή χρέωση στις μικρές καταναλώσεις και τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα θα έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση στις υψηλές και – σε ορισμένες περιπτώσεις – υπερβολικές καταναλώσεις.

 

Ύπαρξη και κοινωνικού τιμολογίου

Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα – όπως επισημαίνει – στο κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο θα προβλέπει ελαφρύνσεις και εκπτώσεις στην αξία τιμολογίου για τους πολύτεκνους με ανήλικα τέκνα, τους μακροχρόνια άνεργους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς επίσης και σε ειδικές κατηγορίες αναξιοπαθούντων δημοτών, όπως ο νόμος ορίζει.

(Visited 228 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*