“Απαξιωτική μεταχείριση στα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου από τη δημοτική αρχή”

admin
19/05/2015 22:31
 
 
 

Επίθεση εξαπολύει στη δημοτική αρχή, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Μαϊτός με αφορμή τη μεταφορά των μουσείων της Απειράνθου και το σάλο που δημιούργησε το θέμα στην τοπική κοινωνία του χωριού.

Ο κ. Μαϊτός εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και τις αντιρρήσεις της παράταξης του, καταγγέλλει τον τρόπο που η δημοτική αρχή χειρίζεται το θέμα, κάνοντας λόγο για “απαξιωτική μεταχείριση στα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου” και καλεί τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να φέρει το θέμα για συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα όπως σημειώνει χαρακτηριστικά “θα αναζητήσουμε τυχόν ευθύνες για παράνομες πράξεις“.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μαϊτού:

Με έκπληξη αλλά και θλίψη παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τη μεταχείριση των Μουσείων της Απειράνθου από τη Δημοτική Αρχή και τη συνεχιζόμενη αναταραχή γύρω από αυτό το θέμα.

     Χθες ήταν η παγκόσμια μέρα των Μουσείων και δεν θελήσαμε να παρέμβουμε, από σεβασμό στην ημερομηνία και στον συμβολισμό της.  

     Σήμερα όμως επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας και τις αντιρρήσεις μας και να καταγγείλουμε τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή μεταχειρίζεται ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

  • Με ποιο δικαίωμα ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΑ παίρνει όπως εκείνος νομίζει αποφάσεις για τη μεταφορά μουσειακών εκθεμάτων, με τρόπο αυθαίρετο και τουλάχιστον αντιεπιστημονικό;
  • Πως ο Δήμαρχος μαζί με τον κ. Πρόεδρο και όποιον άλλο μαζί, αποφασίζουν και μάλιστα εν κρυπτώ όπως καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι της Απειράνθου και «τσουβαλιάζουν» για μεταφορά, αντικείμενα ιδιαίτερης πολιτιστικής ή οποιασδήποτε άλλης αξίας;
  • Που είναι καταγεγραμμένα και ποιος γνωρίζει τι είναι αυτά, πόσα και ποια, τι μεταχείριση πρέπει να έχουν, ποια είναι η αξία τους και κυρίως πως και που πρέπει να μεταφέρονται;
  • Το καθ΄ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών τα γνωρίζει όλα αυτά; Ζήτησε κανείς έγκριση γι΄ αυτές τις μεταφορές και κυρίως έχουν το δικαίωμα να τις πραγματοποιούν χωρίς τη συνεργασία ειδικών;

       Πρόσφατα είδαμε και ακούσαμε τον Απεραθίτη Ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζο, να μιλά με περηφάνια σε διεθνές κοινό για την ιδιαίτερη πατρίδα του και την ύπαρξη αυτών των Μουσείων.

         Με ποιο ηθικό δικαίωμα ο κ. Δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ επιφυλάσσουν σ΄ αυτά τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου τέτοιου είδους απαξιωτική μεταχείριση;  

         Καλούμε ΑΜΕΣΑ τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μας ενημερώσουν πλήρως για το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας των εν λόγω Μουσείων και για το τι συμβαίνει πράγματι σ΄ αυτά.

Καταγγέλλουμε την βάναυση και περιφρονητική μεταχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Απειράνθου και του νησιού μας και θα αναζητήσουμε τυχόν ευθύνες για παράνομες πράξεις.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*