Διαμαρτυρία στη Νάξο κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά (video)

admin
30/05/2015 01:02
 
 
 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε η Τουριστική Επιτροπή Νάξου, κατά της μεθοδευμένης αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και της επιβολής πρόσθετων φόρων σε είδη ένδυσης, υπόδησης κ.α.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στις 7:00 το βράδυ, στο Δημαρχείο (στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου) και σε αυτήν συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι Α’ και Β’ βαθμού, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων και οργανώσεων και πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων καθώς και ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου κ.κ. Βαγγέλης Στρατούρης και Γιώργος Μαϊτός, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων κ.κ. Βαγγέλης Κατσαράς και Μανώλης Μπαρδάνης, ο γραμματέας του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου Γιάννης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικαζόμενων Οχημάτων Μιχάλης Τουλούπης.

Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι παραπάνω καταδίκασαν το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μια τέτοια ενέργεια από την κυβέρνηση θα σήμαινε και την κατάργηση της νησιωτικότητας.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν ψηφίσματα από τους φορείς ενώ εκδόθηκε και κοινό ψήφισμα που ψηφίστηκε λίγο αργότερα και από το δημοτικό συμβούλιο από όλους τους δημοτικούς συμβούλους πλην της κ. Ψαρρά που υποστήριξε το ψήφισμα της παράταξης της (που διανεμήθηκε στο σώμα).

 Δείτε το video με τις τοποθετήσεις των αιρετών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία:

{youtube}NSH_Vsvyu0c{/youtube}

 

Δείτε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων της Νάξου: 

{youtube}KZqRsylnbTo{/youtube}

 

Το ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του απέναντι στην ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές και επισημαίνει προς το Υπουργείο Οικονομικών ότι κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το καθεστώς αυτό του μειωμένου ΦΠΑ δεν αποτελεί προνόμιο αλλά ισοδύναμο απέναντι σε μια σειρά μειονεκτημάτων που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση την άμεση και οριστική απόσυρση του θέματος αυτού από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τη δημόσια δέσμευσή της ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο.

Καθιστούμε σαφές προς κάθε πλευρά ότι οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο των νησιών μας, αλλά αντισταθμιστικό μέτρο και προϋπόθεση επιβίωσης , λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εδαφικής ασυνέχειας και όλων εκείνων των δυσμενών συνθηκών που χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές περιοχές.

Πρόκειται για ένα άδικο αντιαναπτυξιακό μέτρο εισπρακτικού και μόνον χαρακτήρα που βάζει στην άκρη τις κοινωνικές προεκτάσεις και απειλεί να επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα των νησιών μας. Ένα μέτρο που θα τα καταδικάσει σε οικονομικό μαρασμό, λουκέτα και κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας, με την οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί κάτοικοι των περιοχών μας.

Απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση αυτή να σεβαστούν την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα έννοια της νησιωτικότητας και ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Προειδοποιούμε ότι οποιοσδήποτε συναινέσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου καθίσταται συνυπεύθυνος για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει στις τοπικές κοινωνίες.

Θα πρέπει ακόμα να τονίσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη λογική του διαχωρισμού των νησιών μας σε πολυτελή και μη. Δεν μπορεί να ταυτίζονται οι νησιώτες, που στην μεγάλη πλειοψηφία τους αγωνίζονται για την επιβίωση τους, με την οικονομική επιφάνεια μερίδας των θερινών επισκεπτών τους. Δεν μπορεί να ταυτίζονται οι νησιώτες με προνομιούχους πολίτες, όταν καθημερινά βιώνουν την απομόνωση, τις πανάκριβες και λειψές συγκοινωνίες, την κατάρρευση ή την ανυπαρξία των υποδομών της δημόσιας υγείας, πρόνοιας κ.λπ.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη κατάργησης ή αλλαγής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να σας γνωρίσουμε ότι, μια τέτοια ενέργεια θα συναντήσει την καθολική αντίδραση και τη μαζική κινητοποίηση των κατοίκων της Νάξου αλλά και όλου του Αιγαίου.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*