VIDEO: Κόντρες με φόντο τα μουσεία της Απειράνθου

admin
01/06/2015 23:52
 
 
 

 

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μεταφέρθηκε η κόντρα των τελευταίων ημερών με αφορμή τη μεταφορά των μουσείων της Απειράνθου, θέμα που έχει προκαλέσει κόντρες μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος μειοψηφίας κυρίως, αλλά και με μέρος της τοπικής κοινωνίας Απειράνθου.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 29 Μαΐου, εκτός ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννης Τσολάκης λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε στο θέμα, σημειώνοντας ότι η μεταφορά των δυο μουσείων (Λαογραφικού και Γεωλογικού) στο κτίριο του Πνευματικού κέντρου του χωριού, ήταν μια ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και αυτό έγινε αφενός για “την προάσπιση των δημοσίων δαπανών” αφού τα μουσεία μέχρι τώρα στεγάζονταν σε μισθωμένα ακίνητα, ενώ μεταφέρθηκαν σε δημοτικό χώρο και αφετέρου διότι “οι χώροι που στεγάζονταν ήταν ακατάλληλοι”.

Τα μουσεία θα έπρεπε να έχουν μετακινηθεί από τότε που συγκροτήθηκε το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ” σημείωσε ο κ. Τσολάκης και υπογράμμισε ότι τα συγκεκριμένα μουσεία δεν ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά είναι “Δημοτικές Συλλογές” και ανήκουν στο Νομικό Πρόσωπο. Ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ διευκρίνισε επίσης ότι δεν θα μπει σε διάλογο με μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί περαιτέρω, μπορεί να πάει στα γραφεία του Νομικού Προσώπου και να ζητήσει οποιαδήποτε διευκρίνιση… 

 

“Πώς έγινε η μεταφορά των μουσείων;”

Το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Μαϊτός ο οποίος επανέφερε τα ερωτήματα που είχε θέσει στις δυο ανακοινώσεις που εξέδωσε για το θέμα. Δηλαδή, “πώς έγινε η μεταφορά των μουσείων, αν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας” και “εάν ο τόπος που μεταφέρθηκαν ήταν ο κατάλληλος”. Ο κ. Μαϊτός διευκρίνισε επίσης ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ απουσίαζαν τα μέλη της παράταξης του.

“Καλά κάνατε και τα μεταφέρατε και εμείς είμαστε υπέρ της προάσπισης των δημοσίων δαπανών, αλλά πώς έγινε αυτή μεταφορά; Τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας του Υπουργείου Πολιτισμού; Καταγράφηκαν τα αντικείμενα;” είπε ο κ. Μαϊτός και ζήτησε την κατάσταση της απογραφής, για να προκαλέσει την έκρηξη του Γιάννη Τσολάκη που επέμενε ότι η κατάσταση υπάρχει, δεν έχει καμία αρμοδιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού και ότι όλα έχουν γίνει με νόμιμο τρόπο. 

Επίσης ένα ακόμα θέμα που έθεσε ο Νίκος Μαϊτός  ήταν σχετικά με τους υπαλλήλους των μουσείων μέχρι σήμερα και τι μέλει γενέσθαι στο μέλλον με αυτούς… Η συζήτηση ξέφυγε με φωνές εκατέρωθεν και το Νίκο Μαϊτό να δηλώνει ότι δεν καλύφτηκε από τις απαντήσεις που έλαβε από τον πρόεδρο του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ. “

Να σημειωθεί ότι τη συζήτηση παρακολουθούσε χωρίς να παρέμβει και ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Ιάκωβος Ναυπλιώτης. 

 

Παράλληλες  αντιπαραθέσεις…

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας” Βασίλης Βρούτσης σημειώνοντας ότι η συζήτηση του θέματος έχει μετατραπεί σε προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ Τσολάκη-Μαϊτού. “Το θέμα είναι πολιτικό και όχι προσωπικό” είπε και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το μέλος του τοπικού συμβουλίου Απειράνθου Λογοθέτης Ελευθερίου υπερασπίζοντας το δικαίωμα του να εκδίδει ελεύθερα ανακοινώσεις με τις απόψεις του. “Όποιος έχει άμεσο συμφέρον δεν εκδίδει ανακοινώσεις” σημείωσε ο Φώτης Μαυρομάτης σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες του, λένε ότι είναι ιδιοκτήτης ακινήτου που στεγάζονταν μέχρι πρόσφατα μουσείο…

Η Ευδοκία Ψαρρά είπε ότι δεν διαφωνεί με τη μεταφορά των μουσείων αλλά με τη χρονική στιγμή που αυτή έγινε, αφού θα έπρεπε κατά την άποψη της να μεταφερθούν μετά το καλοκαίρι. Σε ότι αφορά τις συλλογές των μουσείων σημείωσε ότι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), “δεν έχει δικαίωμα να πάρει ως περιουσιακά της στοιχεία συλλογές που φτιάχτηκαν από κάποιους συλλόγους και άρα είναι λαϊκή περιουσία“. 

 

“Τα μουσεία θα λειτουργήσουν κι εφέτος απρόσκοπτα” 

Ο Απεραθίτης δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης αναφέρθηκε στα πέντε μουσεία “που είναι η βάση πολιτισμού του χωριού και πόλος έλξης τουριστών” στην Απείρανθο.

Μεταφέρθηκαν τα μουσεία γιατί οι χώροι που στεγάζονταν ήταν ακατάλληλοι και φυσικά για λόγους οικονομίας. Ήταν υποχρέωση μας να τα μεταφέρουμε” είπε χαρακτηριστικά. Τέλος διαβεβαίωσε “όσους έχουν την ανησυχία εάν θα λειτουργήσουν τα μουσεία” ότι αυτά θα λειτουργήσουν κι εφέτος κανονικά. 

Δείτε στο VIDEO τη …συζήτηση του θέματος:

{youtube}mVyBxgMvsOQ{/youtube}

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*