Μειωμένη φέτος η παραγωγή πατάτας στη Νάξο

patata
admin
02/06/2015 22:30
 
 
 

Έναρξη συγκομιδής στην καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας κάνουν αυτή την περίοδο οι παραγωγοί στη Νάξο και τη Δυτική Ελλάδα (Ηλεία και Αχαΐα).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου και στις δύο αυτές περιοχές η παραγωγή αναμένεται μειωμένη με τη Νάξο όμως να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Χαρακτηριστικό μάλιστα της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, το βράδυ, οι πρόεδροι των 4 πατατοχωριών του νησιού, μετά τις ανησυχίες που τους εκφράζουν όλο αυτό το διάστημα οι παραγωγοί τους, αποφάσισαν να μην πουλήσουν φέτος κάτω από 40 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή και στην Δυτική Ελλάδα οι παραγωγοί κάνουν λόγο για χαμηλές τιμές που δεν ξεπερνούν τα 30 λεπτά το κιλό (τιμή για τις πολύ καλές ποιοτικά πατάτες).

Νάξος

Για την φετινή χρονιά της πατάτας Νάξου μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της ΕΑΣ του νησιού. Σύμφωνα με όσα ανέφερε: «επισκεφθήκαμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος η καλλιέργεια της ΠΓΕ πατάτας Νάξου είναι πολλά. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος στο νησί, οι παραγωγοί δεν φύτεψαν την περίοδο που έπρεπε (από αρχές Φεβρουαρίου έως αρχές Μαρτίου) ενώ όσοι παραγωγοί καλλιέργησαν είχαν επιπλέον προβλήματα από τους αέρηδες που έσπασαν πολλά φυτά. Επιπλέον, επειδή πολλές φυτεύσεις έγιναν τον Απρίλιο, η πατάτα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αναπτύσσεται πιο γρήγορα αλλά δεν σχηματίζει κονδύλους. Δεδομένων λοιπόν όλων αυτών των προβλημάτων αναμένουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής σε ποσοστό που δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και το 40{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}».

Και προσθέτει: “αυτές τις ημέρες κάποιοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή και οι πρώτες τιμές κυμαίνονται πάνω από 55 λεπτά το κιλό. Επίσης, σύμφωνα με όσα με ενημέρωσαν πριν από λίγο οι πρόεδροι των Α.Σ. των τεσσάρων μεγάλων πατατοπαραγωγικών περιοχών του νησιού, αποφάσισαν τη Δευτέρα 1 Ιουνίου να μην πουλήσουν κάτω από 40 λεπτά/κιλό στους εμπόρους. Η Ένωση δεν έχει παραλάβει ακόμα πατάτα αλλά θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις των Συνεταιρισμών μας. Με τα προβλήματα που έχουμε, το κόστος παραγωγής φθάνει στα 33 λεπτά το κιλό. Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου».

Για την απόφαση των Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού μίλησε ο κ. Στέλιος Βαθρακοκοίλης (Μαυρομιχάλης), Πρόεδρος Α.Σ. Γαλανάδου: «χθες το βράδυ, μετά τις αντιδράσεις των παραγωγών μας σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος, συναντηθήκαμε στον Α.Σ. του Αγίου Αρσενίου, οι τέσσερις πρόεδροι των συνεταιρισμών των πατατοχωρίων. Αποφασίσαμε λοιπόν φέτος να πουλήσουμε τις πατάτες μας στα 40 λεπτά το κιλό και τον πατατόσπορο στα 50 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για μια πολύ λογική τιμή αναλογιζόμενοι και την οικονομική κρίση. Οι παραγωγοί λοιπόν θα πρέπει να μην επηρεάζονται από τον κάθε έμπορο και να μην πωλούν χαμηλότερα το προϊόν ώστε να ισχύσει αυτή η τιμή σε αυτή την δύσκολη χρονιά για την πατάτα της Νάξου. Φέτος, στο νησί καλλιεργήθηκαν περισσότερα από
3.000 στρέμματα (λίγο αυξημένα σε σχέση με πέρσι) όμως λόγω των προβλημάτων που σας προανέφερε και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ η παραγωγή μας θα είναι μειωμένη κατά πολύ”.

 

 

(Visited 128 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*