Υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας η δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Σμύριδας – Π. Παυλόπουλος: «Οι μνήμες δεν πρέπει να σιγήσουν»

Άκης Αξαόπουλος
12/08/2019 11:56
 
 
 

 

Στους σμυριδεργάτες που πότισαν την γη της Νάξου με τον ιδρώτα τους, αλλά και στην ίδια την σμύριδα είναι αφιερωμένο το Μνημείο που κοσμεί από χθες την Μουτσούνα, εκεί όπου καταλήγει ο Εναέριος της Νάξου.

 

Την τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ το παρών έδωσαν επίσης, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, οι Βουλευτές κ.κ. Φίλιππος Φόρτωμας και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στέφανος Ήμελλος, ο Αντιπεριφερειάρχης και Έπαρχος Νάξου κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.

Για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το σμυρίγλι στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Νάξου, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, μίλησε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο οποίος τόνισε επίσης, ότι το – άριστης ποιότητας – ορυκτό του νησιού, θα πρέπει να συνεχίσει να είναι οικονομικός πυλώνας της ορεινής Νάξου και να εξελιχθεί σε ένα αξιοποιήσιμο πολιτιστικό «προϊόν», ως μέρος της βιομηχανικής της κληρονομιάς.

Πράξη αναγνώρισης του αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι σμυριδεργάτες έξι χωριών χαρακτήρισε το Μνημείο ο πρόεδρος του Σωματείου Σμυριδεργατών κ. Μιχάλης Πάσουλας, ζητώντας – από την πλευρά του – την λήψη μέτρων για την συνέχιση εξόρυξης της σμύριδας κατά την θερινή περίοδο, καθώς και για την τουριστική ανάδειξη της περιοχής, ώστε να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της ορεινής Νάξου.

Με θερμά λόγια υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επανέλαβε ότι η σμύριδα κράτησε όρθια την Ελλάδα και την ορεινή Νάξο σε δύσκολες χρονικές περιόδους, γι’ αυτό και η Πολιτεία έχει χρέος να σταθεί αρωγός στους εναπομείναντες σμυριδεργάτες.

«Οι σμυριδεργάτες έδωσαν το παράδειγμα για το τι σημαίνει μόχθος, τι σημαίνει δημιουργία. Γι’ αυτό και όλη η προσπάθεια για τη δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Σμύριδας, θα τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης για τη διάσωση όλων των μηχανισμών του εναέριου μεταφοράς σμύριδας» ανακοίνωσε από την Μουτσούνα ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι «είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την ιστορική μνήμη όλων αυτών που συνεισέφεραν στον τόπο και την εθνική οικονομία».

«Τώρα τα εργοτάξια πια έχουν σιγήσει. Αλλά οι μνήμες δεν πρέπει να σιγήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε ότι το Μνημείο εκπροσωπεί το σύνολο των ανθρώπων του μόχθου, που δεν τους σταματούν οι δυσκολίες, αλλά με δύναμη θέλησης πορεύονται μπροστά.

 

Κεντρική φωτογραφία: Γεώργιος Μπάκαλος

(Visited 610 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*