«Σιδηροδέσμιος» ο Πύργος Χειμάρρου εκπέμπει SOS!

pyrgos xeimarrou
Άκης Αξαόπουλος
08/10/2019 11:53
 
 
 

 

Για 20 και πλέον χρόνια παραμένει εγκαταλελειμμένος, με σιδερένιες σκαλωσιές γύρω του, ο Πύργος του Χειμάρρου στη Νάξο, ένας μνημείο πανελλήνιας εμβέλειας, η άμεση αποκατάσταση του οποίου αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη.

«Ο Πύργος Χειμάρρου εκπέμπει SOS!» τονίζει σε τοποθέτηση του ο γιατρός και υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Βλασερός, καλώντας όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, κεντρικές υπηρεσίες, αλλά και επιφανείς Ναξιώτες που κατάγονται από το Φιλώτι να δράσουν άμεσα προκειμένου να ξεπεραστούν οι αδικαιολόγητα χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και το σημαντικό αυτό μνημείο να διασωθεί και να αποδοθεί ασφαλές στις επόμενες γενεές.

Διαβάστε αναλυτικά, την τοποθέτηση του κ. Βλασερού:
Μπροστά στον κίνδυνο ακόμη και κατάρρευσης τού Πύργου του Χειμάρρου του αρχαιολογικού αυτού μνημείου της Νάξου θα ήθελα να καταθέσω και εγγράφως την θέση – φωνή μου που αναφέρεται:
Στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του αρχαίου Πύργου που φαντάζει «σιδηροδέσμιος» περιβεβλημένος εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια από τις σιδερένιες σκαλωσιές της εγκαλειφθείσας επισκευής του.
Ο Πύργος του Χειμάρρου αποτελεί ένα πανελλήνιας εμβέλειας μνημείο μιας πανάκριβης πολιτιστικής κληρονομιάς σε μας τους Ναξιώτες που υποχρεούμαστε να την διαφυλάξουμε.
Η ευθύνη της αδικαιολόγητης και επικίνδυνης καθυστέρησης των εργασιών αποκατάστασης βαραίνει διαχρονικά την Πολιτεία και τις υπεύθυνες υπηρεσίες της.
Επειδή δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών αλλά ανάγκη άμεσων δράσεων να διασωθεί το μνημείο, καλώ το Υπουργείο Πολιτισμού ,την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Δήμο Νάξου την Κοινότητα Φιλωτίου και την αρχαιολογική υπηρεσία να δράσουν. Να ξεπεράσουν τις αδικαιολόγητα χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να ξαναρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου πριν είναι πολύ αργά.
Άμεση πρωτοβουλία πρέπει να αναλάβει πρωταρχικά και ο κόσμος του Φιλωτιού στη περιοχή του οποίου ευρίσκεται το μνημείο.
Η αξιοποίηση της δυναμικής του Χωριού που διαθέτει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην εκκλησιαστική, ακαδημαϊκή, επιστημονική και πολιτική ζωή του τόπου στα πλαίσια συλλογικής και οργανωμένης δράσεως θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα.
Ο Σύλλογος Φιλωτιτών θα πρέπει να προκαλέσει μία συνδιάσκεψη με αντιπροσωπευτικές παρουσίες για συζήτηση και άμεσες και ουσιαστικές δράσεις.
Ο στόχος είναι ένας.
Οι εργασίες αποκατάστασης πρέπει να αρχίσουν αμέσως. Το μνημείο πρέπει να διασωθεί και να αποδοθεί στις επόμενες γενεές ασφαλές.

(Visited 251 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.