75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Νάξου: Διατήρηση της ιστορικής μνήμης και φόρος τιμής στους ήρωες (video)

Άκης Αξαόπουλος
14/10/2019 17:47
 
 
 

 

Φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Νάξου από την Ιταλογερμανική Κατοχή απέτεινε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τις διήμερες επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 75 χρόνων από το σημαντικό αυτό τοπικό ιστορικό γεγονός.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, ομιλία – παρουσίαση του ιστορικού ερευνητή, επίτιμου μέλους της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών και Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου King’s College κ. Νικόλαου Νικολούδη στο Δημοτικό Θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» με θέμα την Ιταλογερμανική κατοχή και την Μάχη της Νάξου, ενώ σημαντικές πληροφορίες και παράθεση στοιχείων για την Μάχη της Νάξου έδωσε και ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής κ. Νίκος Λεβογιάννης.

Σκοπός των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Λιανός, ήταν να μην λησμονηθούν όλοι εκείνοι που θυσιάστηκαν, προκειμένου εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. «Η ελευθερία είναι μεγάλη ευλογία, γεγονός που ξεχνάμε συχνά μέσα στη δίνη της καθημερινότητας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιανός, κάνοντας ταυτόχρονα γνωστό ότι, ως δήμαρχος, θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την θεσμοθέτηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της 15ης Οκτωβρίου ως Ημέρα Μνήμης και την καθιέρωση τοπικής εορτής για την ελευθερία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου δήλωσε ότι θα στηρίξει την προαναφερόμενη πρωτοβουλία του κ. Λιανού και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας να γίνει έρευνα για την ανεύρεση και ανάδειξη όλων των επώνυμων και ανώνυμων Ναξιωτών που συμμετείχαν τόσο στην Μάχη της Νάξου, όσο και στις διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις στα χρόνια πριν από αυτήν.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση το παρών έδωσαν, επίσης, ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος, ο έπαρχος Νάξου κ. Μαργαρίτης, η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κα Κατσάνη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μαυρομάτης, ο Αντιστράτηγος κ. Κονδύλης και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης, στον χώρο του Θεάτρου, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν έκθεση αντικειμένων του Ελληνικού, Βρετανικού, Γερμανικού και Ιταλικού στρατού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία προέρχονται από την προσωπική συλλογή του κ. Κώστα Μαυρογιάννη που τα συνέλεξε και τα διατηρεί με πολύ κόπο και μεράκι.

(Visited 1.604 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*